14-річний школяр з Коломиї створює патчі для PES. Він зробив круті ролики для «Кривбасу» і Дмитра Поворознюка

Футбол

А УПЛ нагородила Остапа Савчука PlayStation5.

«Кривбас» топово представив свого новачка Гліба Бухала роликом в PES. Віце-президент клубу Артем Гагарін у своєму інтерв’ю Tribuna.com розповів, що його зробив хлопчина, з яким він познайомився на матчі за Суперкубок України.

Хлопчину звати Остап Савчук. Йому 14 років, він навчається у 9-му класі ліцею в Коломиї. А ще наш герой створює патчі для PES.

Сам писав футболістам і збирав про них інформацію для патчів

Наш герой з батьком та Андрієм Шевченком

Остап захопився футболом у 2018 році. Це сталося після того, як брат подарував йому PlayStation4. 

«Кілька років тому мій брат Олег подарував мені PS4, і там вже була гра PES 2017. Щороку брат дарував мені нову гру. Спочатку я грав за команди, які вже були у симуляторі, а потім вирішив додати українські клуби».

Але тут виникла маленька проблема – в PES є тільки «Динамо», «Шахтар» і збірна України. Остап намагався знайти патчі в інтернеті, втім пошуки завершилися без особливого успіху. Тому влітку 2020 року він твердо вирішив, що спробує зробити патч для PES 2020 в офіційному редакторі PES Master. І Остапу це вдалося! 

Вже через кілька місяців Савчук створив 12 команд. А коли вийшов PES 2021, то 9-класник взявся за розробку патчу на нову версію гри. Говорить, що досвіду було достатньо, тому в січні минулого року зробив повну версію УПЛ, а це, на хвилиночку, 14 команд. 

Щоб вийти на новий рівень, наважився попрацювати над клубами першої та другої ліг. Кожного дня стежив за трансферами, щоб оновлювати їх. А потім пішов ще далі – чимало даних про футболістів дізнавався у них самих. Остап зв’язувався з українськими гравцями для уточнення інформації.  Кожному з них він створював максимально подібні обличчя – підбирав форму очей, губів, лоба, вух, зачіску. А також вносив реальні показники гравців – зріст, вагу, швидкість, уміння атакувати, удар. Моделі гравців вийшли неймовірно детальні та реалістичні – навіть спонсорські нашивки на місці. 

Здається, якщо можна було б, то він зробив би і більше, але це максимум, який може вміститися у патч. Згодом Остап навчився краще робити форми. Працював вже не через PES Master, де можливості обмежені, а у Photoshop. 

Поки 14-річний розробник не заробляє на своєму хобі, адже продавати їх незаконно. Проте, не все так сумно, адже є бажаючі скинутися на розвиток патчу.

Отримав PS5 від УПЛ за популяризацію українського футболу

Остап з Владиславом Шовковським

Про Савчука футбольне ком’юніті дізналося після матчу за Суперкубок України. У перерві зустрічі «Динамо» та «Шахтаря» хлопець вийшов на газон «Олімпійського». 

«Минулого літа написав про свій патч Владиславу Шовковському – президенту Української асоціації електронного футболу. З його подачі УПЛ нагородила мене у перерві матчу за Суперкубок України – Артем Гагарін вручив мені PS5 за популяризацію українського футболу та УПЛ серед гравців з кіберфутболу. Згодом я дізнався, що він також віце-президент «Кривбасу», – згадує Остап. 

Школяр кілька разів скидав Гагаріну свої патчі. А тоді вийшла згадала вже презентація Бухала. 

«Ролик «Кривбаса» я надіслав Дмитру Поворознюку. Він запитав чи можна зробити його представлення у PES 2021? Так і розпочалася наша співпраця», – зізнається Остап.  

І у першій серії третього сезону «Футболіста» Дмитро показав, як виглядає його презентація та профіль у симуляторі PES. 

Ходить в музичну школу і вболіває за «Карпати»

Остап став зіркою у рідній Коломиї. У ліцеї бачили його нагородження від УПЛ на «Олімпійському», а місцева преса писала про його розробки патчів. Але зараз на перше місце виходить навчання. 

«Поєднувати навчання з хобі доволі важко, адже вже старша школа і йде підготовка до екзаменів, а розробка патчів займає багато часу», – каже Остап. 

За словами школяра, гуманітарні науки даються йому краще, ніж точні. Особлива увага до іноземної мови. Наприклад, англійська допомагає йому спілкуватися з легіонерами, які грають в українських командах. Після 11-го класу він хотів би навчатися за кордоном, як і його старший брат Олег. Можливо, у Польщі. Але поки Остап не бажає загадувати наперед. Він ще остаточно не визначився, ким хоче стати та з чим пов’язати своє життя. 

Савчук вболіває за «Карпати». Сам теж полюбляє грати у футбол. А з комп’ютерних ігор найбільше до вподоби PES та Fortnite. 

«Останнім часом вболіваю за львівські «Карпати». Можливо, з ними хотів би співпрацювати, але був би радий працювати з усіма. Інколи люблю грати у PES 2021 за якийсь наш клуб. Граю на рівні «Кращого гравця».

У вільний від навчання та футболу час ходить у музичну школу. Навчається по класу скрипка і додатково ще займається фортепіано.

«У музичній школі вчать більше класичну музику. Можу зіграти і на слух, якщо мелодія знайома. Важко сказати, яку музику найбільше полюбляю. Можливо, рок. Люблю пісні гурту Nirvana».

А ще віднедавна Остап почав збирати футболки українських клубів. Колекція поки не велике, але це лише питання часу.

Катерина Бондаренко, Блог на ua.tribuna.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *