«Хотів розповісти всім, що ми – неймовірно сильний народ». Марковецький зіграв у «Березневому божевіллі» під час війни

Баскетбол ТОП

Історія Володимира Марковецького.

Американський телеканал CBS зняв сюжет про Володимира Марковецького – колишнього гравця молодіжних збірних України з баскетболу, який провів сезон-2021/22 у NCAA у складі команди університету Сан-Франциско.

Центровий, якому у грудні виповнився 21 рік, допоміг каліфорнійцям вперше за 24 роки потрапити у «Березневе божевілля» – плей-оф американського студентського чемпіонату, де грають найсильніші університетські програми та найталановитіші молоді баскетболісти, які згодом запалюватимуть у НБА та Європі.

Але баскетбольне свято Марковецькому зіпсувало російське вторгнення в Україну.

«Наступного вечора після початку війни в нас був останній домашній матч регулярного чемпіонату проти Гонзаги, так звана Ніч випускників, дуже важлива подія для багатьох хлопців, дуже емоційна гра. Але я не відчував взагалі нічого. Для мене все, що відбувалося на майданчику та поряд із ним, нібито не мало жодного сенсу. В мене не було жодних емоцій – ані хороших, ані поганих. Взагалі ніяких.

У той момент я відчув, що мені потрібно зробити заяву. Я б не відчував себе добре, якщо б просто сидів та спостерігав за тим, що відбувається у світі. Я хотів розповісти всім, що українці – неймовірно сильний народ. Не лише моя родина, а всі українці готові боротися. Бо ми сильні», – розповів Володимир.

Марковецький почав грати у баскетбол у Івано-Франківську, а згодом потрапив до дитячої академії литовського «Жальгіріса». Але, попри віддаленість рідного міста від районів найзапекліших бойових дій на землі, його рідні не могли почуватися у безпеці.

«Одного разу я зателефонував мамі, вона розповіла, що десь 15-20 хвилин тому івано-франківський аеропорт було знищено, та надіслала мені відео того, як все сталося. Це жахіття. В Україні зараз небезпечно всюди – навіть у моєму місті».

Тренер Марковецького Тодд Голден (він вже отримав підвищення після потужного сезону та очолив університет Флориди) розповів, що деяким членам родини українського баскетболіста вдалося виїхати за кордон.

«Я постійно слідкував за новинами з України та обговорював їх із Володимиром. Він був на зв’язку із мамою та татом, намагаючись дізнатися якомога більше про те, що відбувається насправді.

На щастя, мати та сестра Марковецького виїхали до Литви, де вони знаходяться у безпеці. Але його тато боронить Україну, і Володимиру зараз дуже важко – знати, що його батько знаходиться у епіцентрі війни. Це – дуже великий тягар для молодого хлопця», – зазначив фахівець.

https://streamable.com/e/7n2o4g

Повернення до складу учасників «Березневого божевілля» вийшло для Сан-Франциско не дуже вдалим – у першому ж раунді команда Марковецького програла Мюррей Стейт із рахунком 87:92 у драматичному поєдинку із овертаймом.

Але це зараз не найголовніше: Володимир намагається допомогти України, розповідаючи про війну у Сполучених Штатах, та разом із керівництвом свого навчального закладу збирає донати для українців, які постраждали внаслідок російської агресії.

Трибуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *