Роман ГРИГОРЧУК: “Завдяки тренерам в ФА Прикарпаття створена справжня футбольна атмосфера для дітей”

Пряма мова Футбол

Знаний прикарпатський фахівець Роман Григорчук розповів про вимушене повернення на Прикарпаття, важливість роботи тренерів ФА Прикарпаття та майбутнє уукраїнського футболу.

Війна Вас змусила повернутись на рідне Прикарпаття. Що тут змінилось з останнього Вашого візиту у футбольному плані?
– Давно я не був в Івано-Франківську. Вже багато років і було дуже цікаво побачити, що змінилось і що зроблено у футболі. Варто висловити слова вдячності людям: керівникам міста, місцевої асоціації футболу і президенту вашої Академії Олександру Бубену. У них є амбіції і розуміння того, що потрібно усе це розвивати і вони роблять досить серйозні кроки для цього. Я впевнений, що при таких умовах у нас виростатимуть гравці високого рівня і дай Бог, щоб зараз якомога швидше закінчилась війна. Тоді, думаю, цей прогрес буде продовжуватись і надалі.

Чим Футбольна Академія Прикарпаття, наразі, корисна?
– Якось по-доброму вражений. Я дуже ціную і поважаю усіх людей, які приймають у цьому участь, бо я бачу, що на поле, щоб тренуватись виходять місцеві хлопці, а з ними займаються усі ті молоді футболісти, які через війну переїхали з інших регіонів. Бачу як їх тут тепло прийняли. Футбольна академія Прикарпаття робить добру справу у цей важкий для країни час. Просто молодці.

Уже було декілька зустрічей з тренерами ФА Прикарпаття. Про що спілкувались?
– Мені було приємно зустрітись з тренерами. З багатьма з них ми добре знайомі, адже грали разом. Хочу відзначити, що те що вони роблять – це все дуже професійно. Завдяки їм тут створена справжня футбольна атмосфера для дітей. Це дуже важливо, особливо в умовах війни. Під час наших зустрічей не йдеться про якісь настанови чи щось схоже до цього. Таке у нас спілкування-обговорення. Я розказую, як я роблю якісь певні речі, мені цікаво як вони це роблять. Такі бесіди корисні і для мене, і для них.

Як тільки почули новину, що в країні війна чи думали, у той момент, що буде з футболом?
– Коли розпочалась війна від футболу якось відрізало, ну це в мене так. Не було ніякого інтересу дивитись по телевізору матчі чи читати новини. З часом зрозумів, що потрібно знаходити способи повертатись до нього, бо все ж таки футбол – це моє життя. Я впевнений, що люди зараз зайняті тільки одним – допомагати армії, шпиталям та нашим пораненим. Всі готові зробити неможливе заради того, щоб якнайшвидше ця перемога наступила і закінчилась війна. Це на першому місці. Якщо до квітня у моєму житті не було футболу і одного відсотка, то десь з квітня я почав до нього повертатись, як і більшість напевно. Думаємо про спорт, а паралельно робимо те, що і в перші дні війни – допомагаємо. Уже три місяці футболісти професійних команд не займаються футболом. Окрім, «Динамо» і «Шахтаря», вони мають такі можливості і це дуже чудово.

Зараз спілкуєтесь з хлопцями з «Чорноморця»?
– У нас було багато легіонерів, бо сформували нову команду. Знаю, що з ними все добре, вони всі влаштовані, грають і підтримують форму. А всі інші – десь там побігали, десь там потренувались. Системності і централізованості немає. Можна сказати, це така підтримка організму. Але краще щось, ніж нічого. Ми розуміємо все, що тут зробиш? Найголовніше, щоб закінчилась війна і ми відчули смак цієї жаданої перемоги. І тоді все стрімко почне підніматись. Ми віримо, що так і буде. Всі вірять. Україна – це футбольна країна. Люди дуже люблять футбол. Спілкуюсь з фанатами, то вони уже не можуть без футболу. І треба знайти способи, щоб його зберегти.

Як тільки ми переможемо, на Вашу думку, коли професійні футбольні команди зможуть повернутись до того рівня, на якому були?
– Хотілось, щоб ми змогли розпочати наступний чемпіонат, бо з цим усе зрозуміло. Рішення закінчити сезон було, як на мене, правильним. Зараз важливо, щоб якимось чином вийшло так, що чемпіонат відбудеться і все. Трохи часу на підготовку, далі – матчі, а там дай Бог, за цей час і закінчиться війна. Думаю, у такому випадку, команди збережуться і обійдеться без негативних наслідків. Але якщо не дай Бог уявити собі те, що чемпіонат, наприклад, відкладається до зими. Все. На мій погляд це відкине футбол на роки, я маю на увазі 3-5 років. Тому зараз вирішальний момент.

ФА Прикарпаття

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *