Президент ПФЛ: «Змагання у Першій та Другій лігах розпочнуться пізніше за УПЛ»

Футбол

Президент ПФЛ Олександр Каденко розповів у ексклюзивному інтерв’ю FanDay.net деталі про початок нового сезону у Першій та Другій лізі України. Очікується зміна експериментального формату, поява новачків та виступ навіть у дні збірних, від яких нижчі ліги залежать менше за УПЛ.

«Швидше за все, у Першій та Другій лізі буде новий формат»

 – Говоримо з вами одразу за підсумками онлайн-наради з представниками клубів ПФЛ. Розкажіть, як відбулася зустріч?
– Зустріч пройшла добре, у робочій атмосфері. Думаю, що наприкінці тижня чи вже наступного понеділка ми визначимося із форматом змагань. Зараз ми надіслали всім клубам анкети і до кінця тижня нам повинні дати відповідь, своє бачення, хто і який формат підтримує, зберемося з часом та обговоримо. 

– Чи всі клуби були? 
– Так, всі клуби були присутні. Кожен бажаючий висловив свою думку щодо форматів, які ми спрямовували, тепер чекаємо на письмове підтвердження від клубів. 

– Які це були формати? 
– Швидше за все, у Першій та Другій лізі буде формат із поділом на дві групи, по вісім команд у кожній групі. Загальна кількість учасників – 16 команд у першій лізі та 16 у другій. Там є різні варіанти, але я поки що не їх озвучуватиму.

Ми спілкувалися з клубами та обговорювали ці варіанти, чекатимемо, коли клуби визначаться, і тоді вже повідомимо. Поки що я не готовий сказати, чи буде класичний формат проведення змагань у Першій та Другій лізі. Я не відчув, що більшість клубів підтримують класичний варіант. 

– Чи побачимо ми у Другій лізі нові колективи? Тобто команди, які виступали в аматорському чемпіонаті України минулого сезону? 
– Думаю, що це можливо. Поки що не можу сказати, хто саме. Адже вони ще повинні пройти атестацію, на даний момент кілька команд розглядається. 

«Змагання ПФЛ розпочнуться пізніше, ніж УПЛ»

– Які орієнтовні дати початку нового сезону? 
– Немає такої дати, є орієнтир – кінець серпня – початок вересня. 

– Євген Дикий сказав, що базова дата початку нового сезону УПЛ – 20 серпня. 
– Так, УПЛ уже визначилась із датою. Але ж ви розумієте, що Вища ліга ще підв’язана під єврокубки та матчі Національної збірної України. 

– Перша та Друга ліга стартують пізніше, ніж УПЛ? 
– Безперечно.

– Які міста розглядаєте для проведення матчів? 
– Поки що ми це не обговорювали. Ми намагатимемося якнайбільше міст залучити, якщо дозволить ситуація та військові адміністрації. Я думаю, що це буде Центр та Захід України. Бо якщо взяти лише Київ, то ми просто фізично не зможемо всі матчі УПЛ та Першої ліги провести на тих самих стадіонах.

Навантаження буде досить вагоме. Багато залежатиме від самих клубів, як вони зможуть забезпечити заходи безпеки на стадіонах, та від дозволів військових адміністрацій.

– Які будуть заходи безпеки та протокол матчів?
– Протокол зараз готується. Є указ Міністерства та постанова Кабінету Міністрів. Зараз готуємо протокол про організацію проведення матчів серед професійних клубів, і коли він буде готовий, ми вже цим безпосередньо займатимемося. У разі повітряної тривоги матчі зупинятимуться.

Оболонь та Альянс готуються до сезону у Першій лізі

– Як почуваються Оболонь та Альянс, адже вони заявляли про бажання провести стикові матчі за право грати в УПЛ? 
– Зараз команди були присутні на нараді та підтвердили, що вони готуються до сезону і якнайшвидше хочуть знати формат і так далі, щоб розпочати підготовку. 

– Скільки команд виходитиме з нового сезону до УПЛ? 
– Дивіться. Знову ж таки це всі наради, які просто наради. Коли вже буде затвердження регламенту УПЛ та нашого регламенту, тоді ми зможемо це сказати. Нині є робоча група, і це питання обговорюються. Я не хотів би озвучувати існуючі робочі моменти. Скажу одне, а завтра проголосують за інше рішення, і це буде некоректно та негарно з мого боку. Ми спілкуємося з робочою групою з усіх питань.

– Яка найголовніша проблема у проведенні чемпіонату? 
– Війна. Я думаю, що всі чудово бачили картину, яка складалася в українському футболі в УПЛ та Першій та Другій лізі. Ми виходили на чіткий формат, мав бути нормальний обмін команд між чемпіонатами: спортивний принцип, стикові матчі як із Першої до УПЛ, так і з Другою до Першої ліги. Кількість команд, яка могла потрапити на той час із Другої ліги до Першої, могла бути і п’ять, а не чотири.

У цій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо, ми маємо піти один одному назустріч і знайти оптимальні рішення для того, щоб зберегти український футбол та тих людей, які займаються розвитком футболу та підтримкою інфраструктури. Тому що вони утримують клуби, вони також сплачують податки до бюджету України.

– Чи планує ПФЛ призупиняти чемпіонат під час паузи збірних?
– Ні. У нас немає таких гравців, які гратимуть за збірні. Якщо й будуть, то це кілька футболістів із юнацьких збірних. Навіть за міжнародними правилами ми можемо грати спокійно. 

Андрій Корнієць, FanDay

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *