Франківські регбістки гідно виступили на чемпіонаті Європи серед юніорок

Регбі

На вихідних у чеській Празі закінчився чемпіонат Європи з регбі-7 у найвищому Championship дивізіоні серед юніорок до 18 років.

Серед дев”яти найсильніших збірних змагалась і збірна України, дебютант вищого дивізіону.

Тринадцять дівчат з Харкова, Одеси, Борисполя, Львова, Тернополя, Кременця Тернопільської області і дві франківчанки з команди ДЮСШ-2-“Галка” Єлизавета Гільтайчук і Надія Сондей під керівництвом харківського тренерського штабу у складі Сергія Гарькавого і Максима Кравченка здавали найважливіший іспит у своєму регбійному житті перед іменитими і титулованими суперницями.

Пандемія і війна не сприяли повноцінній підготовці нашої збірної до чемпіонату, але не позбавили її бойового спортивного духу, характеру, який наші дівчата проявили у перших двох іграх, незважаючи на програші із ровесницями Ірландії (5:27) і Шотландії (0:17), викликали повагу своєю грою серед регбійних фахівців. Віддавши багато фізичних сил на старті турніру українки нічого не зуміли протидіяти срібним призерам минулого чемпіонату збірній Англії (0:48) і цьогорічним срібним презеркам збірній Іспанії (0:49).

Вирішальним для виконання основного завдання закріпитись серед найсильніших команд Європи належало на другий день у турнірі за 7-9 місця у суперечці з юніорками Португалії і Бельгії. І наші дівчата справились із цим завданням на “відмінно”.

У грі з португалками з перших хвилин повела в атаку українок її капітан франківчанка Єлизавета Гільтайчук, здійснивши дві “спроби” – 10:0, одну з яких успішно реалізувала львів”янка Вікторія Шепель. Ще двічі результативні атаки завершували одеситки Оксана Арнаут і Дар”я Яроцька, а Є.Гільтайчук, здійснивши “хет-трик”, встановила остаточний переможний рахунок у грі 27:7. Збірна України забезпечила собі місце в “еліті”, а португалок відрядила у нижчий дивізіон “Trophy” на 2023 рік.

Остання гра із збірною Бельгії вирішувала долю сьомого місця. Рідкісні 0:0 після першої семихвилинки. У другій половині гри українки володіють ініціативою і В.Шепель конвертує її у вдалу “спробу” – 5:0, бельгійки зрівнюють рахунок, проте на останніх секундах тернополянка Юлія Горошко успішно завершує атаку збірної України, а Є.Гільтайчук успішною “реалізацією” встановлює переможний результат – 12:5.

Незважаючи на всі труднощі з підготовкою до чемпіонату, сьоме місце чемпіонаті Європи неабиякий успіх наших дівчат і тренерського колективу збірної і тренерів команд.

Очки нашій команді здобували:
Гільтайчук Єлизавета – 17 очок,
Шепель Вікторія – 12 очок,
Арнаут Оксана, Яроцька Дар”я, Горошко Юлія – по 5 очок.

У 2023 році збірна України знову виступатиме у дивізіоні Championship серед найсильніших команд Європи. Чемпіонками Європи стала збірна Франції, друге місце за Іспанією, третє – за Ірландією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *