Про прямі трансляції матчів І та ІІ ліг на Youtube і не тільки. Інтерв’ю президента ПФЛ

Футбол

В ексклюзивному інтерв’ю «Українському футболу» президент ПФЛ Олександр Каденко відверто розповів про новий сезон у Першій і Другій лігах чемпіонату України: хто де гратиме, як відбуватимуться матчі в умовах воєнного стану.

Новий сезон в українському футболі – унікальний, непростий, тому що буде відбуватися в часи війни. 24 клуби Першої та Другої ліги не змогли вийти на старт нового чемпіонату, ще два ПФЛ планово відправила на підвищення в класі, вони готуються зіграти в Прем’єр-Лізі. Це все до невпізнанності змінило змагання ПФЛ, і керівництву організації спільно з представниками клубів довелося розробляти зовсім новий формат проведення сезону 2022/23. 

Недавно в столиці відбулася ХХХ Конференція ПФЛ, яка визначила формат, календар і список команд, які вийдуть на старт Першої та Другої ліг. Президент Професіональної футбольної ліги України Олександр Каденко розповів ексклюзивно для «УФ», яким буде новий чемпіонат і що буде зроблено для безпеки проведення та учасників. 

«Розділили Першу лігу задля економії клубів»

‒ Передовсім, розкажіть, що передувало рішенню – все-таки провести сезон 2022/23?

‒ Були регулярні консультації з Українською асоціацією футболу, представниками військово-цивільних адміністрацій, міністерств оборони та спорту. Було визначено протокол проведення змагань, який врахував усі рекомендації щодо безпеки присутніх на стадіонах. Клуби будуть діяти згідно з цим протоколом.

‒ Було багато різної інформації щодо формату та списку учасників…

‒ Справа в тому, що абсолютно всі нюанси виносилися на обговорення та погодження з учасниками змагань, членами ПФЛ. У пресі час від часу з’являлися проміжні варіанти – ми звернули увагу, що вболівальники їх обговорювали, ЗМІ обурювалися. Проте в самій команді – в комунікації з клубами ПФЛ – жодних проблем не було, тому що все було на їхніх очах, кожен варіант обговорювався й виносився на голосування.

Таким чином, на Конференції ПФЛ особливих суперечок не було – я вдячний колегам за ту значну роботу, яку ми всі провели влітку, тому на момент вирішального засідання все було обговорено та узгоджено. Залишилося тільки проголосувати, щоб затвердити домовлене. 

‒ Вперше за 30 років Перша ліга буде проведена в форматі двох груп…

‒ Ми зважували всі «за» та «проти», перш ніж погодити з усіма клубами формат з розділенням на дві групи та два етапи. Опиралися на вимоги воєнного часу: враховували фактор географії та переїздів, щоб здешевити для клубів участь у змаганнях, відштовхувалися від побажань фахівців і вболівальників, які радили спробувати двоетапний турнір. 

Зверніть увагу, що в Першій лізі буде «чемпіонська» вісімка на другому етапі та жорстка боротьба за виживання. Командам буде збережено саме ті очки з першого етапу, які вони зароблять у матчах один проти одного. Це, як ми сподіваємося, зменшить кількість «прохідних» матчів і підвищить спортивну конкуренцію. 

Цілком імовірно, що за звичних обставин ми б провели класичний турнір у два кола та 16 команд в одній групі. Проте зараз, коли клуби рахують кожну копійку, ми прислухалися до їхніх побажань і розділили на вісімки за географічним принципом. 

‒ При цьому Друга ліга цілісна…

‒ Коли грає біля десяти учасників, дробити їх – це ризик. Хтось зніметься, і що тоді? Календар отримує прогалини. Безперечно, ми розуміємо, що будуть досить далекі виїзди, проте в обговоренні з учасниками переконалися, що вони готові до цього.

‒ У Другу лігу повернулися «двієчки». Чому?

‒ Таку можливість передбачали регламентні документи – кожен клуб, який виступає в Першій лізі, може заявити свій резервний склад у Другу лігу. Цього разу скористалися такою можливістю Кремінь, Металург і Полісся. Побажаємо цим командам такої ж успішності, як Динамо-2 та Шахтарю-3, з яких вийшло чимало майбутніх майстрів високого рівня.

«Матчі плануємо показувати в прямому ефірі»

‒ Минулого року ПФЛ України вперше отримав офіційного транслятора – ТК «Футбол» 1/2/3, проте довести до логічного завершення співпрацю не вдалося…

‒ Нам дуже прикро, що так сталося, тому що ТК «Футбол» повірив у перспективність змагань ПФЛ і запропонував клубам хороші умови для початку власного господарювання із медіа-правами. Це стало можливим завдяки передачі «Ліга-футбол» комерційних прав від «УАФ-маркетинг», у нас є єдиний пул. Централізація медіа-прав відразу ж допомогла їх реалізувати. 

‒ Як проходила співпраця з ТК «Футбол»?

‒ Ми були задоволені. Кожен матч туру в Першій лізі транслювався в прямому ефірі, два з них – на самих телеканалах, ще шість – в YouTube у загальному доступі. Готувався ексклюзивний продукт – передматчеві та післяматчеві студії, огляди голів, спеціальні сюжети. Увага до Першої ліги показала, що тут цікаві змагання.

Скажу, що YouTube-канал «Перша ліга» зібрав біля 70 тисяч підписників і майже 12 мільйонів переглядів. Зізнаюся, ці цифри нас вразили та надихнули. Вони підтвердили той інтерес, який існував до змагань, адже за останніх два роки в нас оновилися таблички рекордів за відвідуваністю в Першій і Другій лігах. 

‒ Що тепер буде з трансляціями?

‒ Ми продовжимо задумане, отримавши підтримку клубів на Конференції ПФЛ. Матчі Першої і Другої ліг плануємо транслювати на YouTube-каналі Професіональної футбольної ліги. Розробляються технічні вимоги до показу матчів, які дозволять виробити спільні вимоги до всіх трансляцій, з якого міста вони б не проводилися. Ми в пошуках спонсорів і партнерів, тому що маємо великі задумки в царині показу наших матчів.

‒ Тобто, футбол можна буде подивитися, попри інформацію в ЗМІ?

‒ Так, звичайно. Нагадаю, що ПФЛ уже давно ввела в регламент вимоги щодо обов’язкової прямої трансляції матчів своїх змагань. У Першій лізі минулого сезону транслювалися всі матчі, навіть у тих, у яких виникали технічні проблеми, відео оперативно викладалося на YouTube. У Другій лізі також були одиниці зривів трансляцій, і ми теж вимагали від клубів невдовзі викладати запис для ознайомлення преси, фахівців і вболівальників. 

«Сподіваємося, що клуби, які призупинили виступи, повернуться»

‒ Відомо, що в ПФЛ розглядалося питання офіційного м’яча. Що вирішили?

‒ Клуби проголосували за продовження співпраці з компанією Select. Вона виконує свої зобов’язання, а ексклюзивний м’яч з нашою символікою отримав схвальні відгуки. Таким грають в Німеччині, Нідерландах і багатьох інших країнах. 

‒ Війна не дала зіграти в новому сезоні низці клубів. Які рішення щодо них прийняті?

‒ Ми скористалися напрацьованою практикою, адже коли розпочалася АТО в 2014 році, клуби Донецької та Луганської області також опинилися в складній ситуації. Тоді їм призупинили членство, і деякі змогли відновитися, потім продовжити грати.

Зараз ми запропонували на розгляд клубам схожий механізм – зберегли клубам членство на цей сезон, щоб вони змогли стартувати через рік після стабілізації змагань. Це рішення підтримане на Конференції. Ми сподіваємося, що ситуація стабілізується, наші території будуть визволені, там, де війна залишила тяжкі руйнування, почнеться відбудова. Тоді ті клуби, які зараз не можуть грати, повернуться в ПФЛ. 

Місце за ними зберігається, але умовою були лист від клубу з підтвердженням участі. Наскільки знаємо, більшість із 24 клубів мріють через рік відновити участь у змаганнях. Ми отримали листи з такими побажаннями від більшості з них. 

‒ Можуть бути два сценарії: оптимістичний і песимістичний. Якщо раптом всі-всі-всі повернуться, що ви тоді будете робити? Скільки клубів максимум можете зібрати?

‒ Це теж передбачено в механізмі повернення клубів. Спільно з УАФ і УПЛ ми врахували й можливість, що Десна (Чернігів) і ФК Маріуполь повернуться в змагання, що вплине на запланований плей-офф. Нічого, ми всім раді й будемо щасливі, якщо всі зможуть повернутися. Передбачено відразу кілька варіантів проведення змагань, так що місця вистачить для всіх.

‒ До речі, в змаганнях є команди з міст, які дуже постраждали від війни – Маріуполя, Миколаєва, Нікопольського району. Де вони будуть проводити домашні матчі?

‒ Передовсім, є сподівання, що з успішним визвольним просуванням наших військ колись максимально небезпечні регіони ставатимуть менше вразливими для ворожих обстрілів. Отже, ми не зарікаємося, як-то кажуть, і від нинішнього сезону в деяких із цих міст. 

Але, зважаючи на реалії, кожен клуб має свої резервні стадіони. Є домовленості з різними регіонами. Хтось тимчасово зіграє в Києві, хтось – у Київській області чи на західноукраїнських стадіонах. Це все визначено й прописано. Майже всі клуби Першої і Другої ліг сподіваються зіграти вдома. Вже є часткове погодження з військово-цивільними адміністраціями. Так що постараємося зробити так, щоб змагання пройшли в максимально можливій домашній обстановці. 

‒ Все-таки не можна проігнорувати призупинку виступів 24 клубів, та й досить багато гравців, які перебували на зимових зборах, не повернулися в Україну, грають тепер за кордоном. Чемпіонат стане слабкішим?

‒ Присутність у змаганнях досвідчених тренерів і гравців, гучних брендів клубів дає надію, що сезон буде хорошим у спортивному плані. Аби тільки не заважали позафутбольні обставини. Впевнений, що якби війна не втрутилася в наші життя 24 лютого, на нас би чекала вражаюча кінцівка сезону 2021/22 і не менш сильний новий чемпіонат. Зараз, із інформації, яку маємо від клубів, вони планомірно готувалися й посилювалися. Є команди, не слабкіші за минулорічних лідерів. 

Хотів би подякувати ЗСУ, що надають нам можливість відновити змагання в цей складний час. Бажаю всім перемоги та миру!

Український футбол

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *