Обриси сезону ВЮБЛ

Баскетбол

Сезон ВЮБЛ в Україні відбудеться!

Виконком Федерації баскетболу України затвердив Регламент проведення XХІ чемпіонату України з баскетболу серед команд юнаків та дівчат – Всеукраїнська Юнацька Баскетбольна Ліга (ВЮБЛ) сезону 2022/2023 рр.

До участі у Змаганнях допускаються команди ДЮСШ, СДЮШОР, УФК, УОР, ліцеїв та інтернатів спортивного профілю, інших дитячо-юнацьких спортивних закладів, спортивних клубів, збірних команд районів, міст, областей та учбових закладів, що подали офіційну заявку до Департаменту.

Змагання з баскетболу серед команд юнаків та дівчат будуть проведені за віковими групами:

16 років (U 16) – 2006 р.н.
15 років (U 15) – 2007 р.н.
14 років (U 14) – 2008 р.н.
13 років – 2009 р.н.
12 років – 2010 р.н.
11 років – 2011 р.н.
10 років – 2012 р.н.

Визначення чемпіонів в кожній віковій групі відбудеться в два етапи. Першим етапом ВЮБЛ буде відкритий чемпіонат (першість) області. Організація та проведення Змагань покладається на обласні/місцеві федерації.

Система проведення Змагань першого етапу залишається на розсуд та рішення обласної/місцевої федерації, враховуючи вікові групи, кількість команд юнаків і дівчат в регіоні. 

На першому етапі ВЮБЛ – чемпіонаті (першості) області дозволяється:

– Заявляти в команді гравців різних вікових груп, але не молодше ніж на три роки.
– Заявляти гравця в команди різних вікових груп, в т.ч. дорослих команд, тільки свого ДЮСШ/Клубу, але не більше ніж в трьох юнацьких вікових групах та не більше ніж в одній команді однієї вікової групи (змагання серед команд Дивізіону «А» та Дивізіону «Б» однієї вікової групи є єдиним Змаганням команд цього віку).
– реєструвати гравця одночасно тільки за одною юридичною особою – ДЮСШ/Клубом/командою.
– приймати участь командам мікс (у складі команди гравці юнаки та дівчата разом однієї вікової групи). Ігри команд мікс зараховуються у таблиці результатів команд юнаків. В командах дівчат мікс заборонений.
– проводити змішані змагання: результати ігор між командами дівчат та командами юнаків однієї вікової групи зараховуються у спільній турнірній таблиці, але підсумки змагань підводяться окремо для команд юнаків і окремо для команд дівчат.

До участі у змішаних змаганнях між командами юнаків та дівчат допускаються гравці таких вікових груп:

1 група – команди юнаків 2006-2007 рр.н. (дозволяється допуск не більше ніж трьох гравців 2005 р.н. за умови, що ті гравці в поточному сезоні є учнями закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступеню, в т.ч. закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю) – команди дівчат не допускаються.
2 група – команди юнаків 2008 р.н. та команди дівчат 2007 р.н.
3 група – команди юнаків 2009 р.н. та команди дівчат 2008 р.н.
4 група – команди юнаків 2010 р.н. та команди дівчат 2009 р.н.
5 група – команди юнаків 2011 р.н. та команди дівчат 2010 р.н.
6 група – команди юнаків 2012 р.н. та команди дівчат 2011 р.н.

Для виходу у наступний етап ВЮБЛ у обласних змаганнях повинно брати участь не менше 5 команд (зіграно не менше 10 ігор кожною командою).

Команди обов’язково повинні брати участь у чемпіонаті (першості) своєї області, але можуть приймати участь і у різних (кількох) відкритих чемпіонатах та різних вікових групах. Команди, які не є представниками даної області, не можуть виходити до другого етапу ВЮБЛ з чемпіонату цієї області, але якщо обласна/місцева федерація не проводить чемпіонат (першість), команди можуть брати учать у відкритих чемпіонатах інших областей і виходити до другого етапу як представники своєї області. Якщо таких команд кілька, то вони повинні зіграти між собою відбірковий турнір, щоб визначити представника своєї області для участі в другому етапі.

Перший етап ВЮБЛ має бути завершено до 15 березня 2023 року. Після одержання результатів першого етапу від обласних/місцевих федерацій баскетболу та кількості заявок від команд, які вийшли до другого етапу, буде визначено систему проведення та календар ігор другого етапу змагань.

Варто відзначити, що ігри проводитимуться без глядачів у спортивних спорудах які допущені обласними (або міськими) військовими адміністраціями та затверджені ФБУ, а також за наявності укриття для учасників змагань на відстані не більше 500 метрів від ігрового залу.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *