Євген Марусяк повторив ще один рекорд України на Кубку світу зі стрибків з трампліна

Зимові

Лише третій в історії українець, хто зробив щось подібне.

22-річний український стрибунок з трампліна Євген Марусяк потрапив у залікову зону етапу Кубка світу в румунському Ряшнові. Сталося це на змаганнях з “нормального” трампліна (HS97) в рамках останнього етапу Кубка світу перед світовою першістю.

На цьому етапі збірна України була представлена двома стрибунами – Євгеном Марусяком та Віталієм Калініченком. Вони повернулися на рівень Кубка світу, після того як минулого тижня виступили на Континентальному кубку: Марусяк здобув першу в історії України перемогу на змаганнях такого рівня.

Усього у заявці на етап Кубка світу в Ряшнові було лише 47 атлетів, що означало збільшення шансів для українців у боротьбі за топ-30 та відбір до залікової зони. У тренувальних стрибках Марусяк та Калініченко фінішували в четвертому десятку.

Безпосередньо у першому раунді стрибків (де й відбиралися топ-30) Марусяк зміг продемонструвати 23-й результат, Калініченко – став 41-м. Для Віталія змагання на цьому завершилися, а Євген пробився до другого стрибка.

За підсумками фінального раунду змагань Євген Марусяк втратив п’ять позицій та опустився на 28-е місце. Однак це його другий найкращий результат у кар’єрі.

Виграв змагання Андрес Веллінгер, а загалом у топ-6 найкращих фінішували одразу п’ять німців.

Також Євген Марусяк завдяки потраплянню в залікову зону на цьому етапі Кубка світу повторив рекорд України. Він став третім стрибуном в історії, який двічі за сезон потрапляв в залікову зону.

Українці, що більше одного разу за сезон потрапляли у топ-30

  • Володимир Бощук – 26-е і 29-е місця (сезон 2008/09)
  • Віталій Шумбарець – 21-е і 28-е місця (сезон 2009/10)
  • Євген Марусяк – 26-е і 28-е місця (сезон 2022/23)

Загалом у заліку Кубка світу в активі Марусяка уже 8 очок. І це уже другий найкращий результат в історії України. Рекорд належить Шумбарцю, який в сезоні 2009/10 набрав 13 очок.

Суспільне Спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *