Інтерв’ю не анонімного беттера та досвідченого експерта в ставках на спорт

Інші

Ведучий експерт по ставкам проекта 2match.pro Матвій Кава відповідає на питання, які можуть виникати у нових бетерів, та людей які мають проблеми з програшною полосою.

Доброго дня, Матвію. Скажіть, будь ласка, ставки на спорт – це Ваш основний вид діяльності? Якщо так, то поясніть, чому вибрали саме цей напрямок?

Так. Ставками на спорт я займаюся близько 10 років. Починалося все дуже банально. Полюбляв футбол. А потім зрозумів, що цим можна заробляти. Трохи почитав матеріалів від експертів, трохи практики, і зараз можу заробляти на життя саме ставками.

Які методи аналізу Ви використовуєте, щоб робити виграшні ставки?

Насамперед, хочу сказати, що спрогнозувати заздалегідь, чи буде ставка виграшною, неможливо. Але потрібно завжди використовувати детальний аналіз. Є беттори, які заключають парі виключно на основі коефіцієнтів. На мою думку, це неправильно. У їхньому випадку передбачається два варіанти – поставити мінімальну суму на аутсайдера і в разі його перемоги отримати не набагато більше, або ж впевнено поставити на фаворита та заробити 0,2% в кращому випадку. Якщо ж вибрати матч з непередбачуваним результатом, проаналізувати всі шанси аутсайдера та зробити правильні ставки, вдасться вийти на дуже привабливі коефіцієнти. Саме тому я завжди опираюся не лише на коефіцієнти та експертні огляди, але й сам аналізую майбутню гру.

Чи є конкретні експерти, на думку яких Ви також можете опиратися?

Звичайно. Не всі матчі я можу сам проаналізувати. Але й до уваги беру тільки перевірені джерела. Насправді, зараз є дуже багато капперів, на думку яких можна опиратися. Зазвичай навіть на сайтах букмекерських контор можна знайти такі експертні огляди. Проте довіряти кожному не варто. Особисто я люблю читати прогнози безпосередньо перед грою. Коли вже відомий склад команд, всі тренери. Тоді вдається знайти дійсно актуальну та цінну інформацію.  

Чому Ви обираєте саме футбол? На Вашу думку це найбільш вигідний вид спорту для ставок?

Робити вигідні ставки можна на різні види спорту. У мене є знайомі, які ставлять на теніс і стверджують, що там шансів на виграш пропонується значно більше. У цьому є сенс, бо в тенісі грають один на один, а отже навіть аутсайдер може несподівано виграти та принести немалі суми бетторам. Але особисто я вибираю футбол, тому що добре розбираюся в цій грі. На мій погляд, робити ставки слід на ті види спорту, в яких ви розумієтесь, знаєте гравців, можете самі спрогнозувати результат. Звісно, можна й ризикнути. Але ймовірність виграшу при цьому буде невеликою.

На що потрібно зважати, коли робиш ставку на той чи інший клуб?

Найперше, що потрібно враховувати, – це статистика. Найчастіше футбольні клуби грають дуже стабільно. Якщо ж показують неочікувано гарні результати, це також відображується в турнірній таблиці. На таких «темних конячок» краще, звісно, не ставити одразу. Але якщо результативність є стабільною, чому б і ні.

Саме тому навіть новачок може оцінити тенденцію перемог та програшів, поглянувши на статистичні дані. Однак це не означає, що варто ігнорувати певні сторонні фактори. Особливо це стосується ситуацій, коли дискваліфікують гравців або коли змінюється тренерський склад. Такі фактори можуть кардинально змінити весь хід майбутньої гри, а отже їх варто враховувати на рівні зі статистикою та експертними оцінками.

Матвію, а чи є якісь конкретні ресурси зі статистикою, які Ви використовуєте?

Сайти зі статистикою гарно відображають картину будь-якої думки беттора. Останнім часом користуюся winnerodds.com. Цей сайт дуже зручний, бо одразу видає ті парі, які потенційно можуть принести непоганий дохід.

Які букмекерські контори Ви вибираєте для ставок?

Назвати якісь конкретні пріоритети я не можу. Зареєстрований я в багатьох БК, але вибираю саме конкретні ставки – орієнтуюсь на більш вигідні коефіцієнти. Також хочу відмітити, що вибираю перевірені та ліцензовані контори. По-перше, це безпечно. А крім того в них завжди пропонуються найбільш привабливі кефи за рахунок мінімальної маржі. А це завжди вигідно.

Чи намагаєтеся Ви відслідкувати свою продуктивність в довгостроковій перспективі?

Напевно кожен беттер розуміє, що ставки – це завжди ризик. Сьогодні можна втратити мільйон, а завтра заробити два. Саме тому я не ставлю собі якихось конкретних цілей щодо продуктивності. Проте я завжди відслідковую втрати. Якщо після низки ставок виграш в декілька разів перевищує вкладену суму, це значить, що продуктивність на вищому рівні. Але може бути ситуація, коли наступні ставки не приносять такого ж прибутку. Тут важливо не ставити на останні кошти, краще розділити суму на декілька ставок. А як вони зіграють в перспективі – то лише майбутнє покаже.

Чи використовуєте Ви якісь стратегії в ставках?

Коли я починав займатися беттингом, то читав про стратегії. Деякі з них навіть сам випробував. Але точно можу вже на своєму досвіді сказати, що працюють вони дуже вибірково. Особисто мені зайшла тільки стратегія догону. Вона не стосується самих ставок, але перестраховує вкладення. Навіть якщо перші ставки програють, за рахунок інших вдається їх окупити.

І останнє питання, як Ви радите управляти ризиками у своїх ставках?

Стосовно ризиків у мене працює чиста математика. Кожну ризиковану ставку я одразу намагаюся перекрити декількома «вірняковими». Буває, що ризиковану програю, але тут виручають ті, що перевірені. Але якщо ризик видається виправданим, то така ставка перекриває десятки наступних ризикованих.

Джерело: terrikon.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *