Тарас Лесюк в складі збірної України на підготовку до сезону 2023/24

Біатлон Зимові

У складі збірних – 27 спортсменів.

Збірна України з біатлону оголосила склад чоловічої й жіночої команд на підготовку до сезону 2023/24. Його було оприлюднено на пресконференції Федерації біатлону України за підсумками сезону.

Новий сезон Кубка світу розпочнеться 25 листопада з етапу в шведському Естерсунді. Чоловіча збірна готуватиметься до нього в складі 13 спортсменів, жіноча — з 14 біатлоністками.

Водночас, у жінок не буде розподілу на команду “А” та “Б” – у єдиній групі під керівництвом Миколи Зоца працюватимуть 12 біатлоністок. Юлія Джима та Олена Білосюк готуватимуться за окремою програмою.

Склад збірної України з біатлону на підготовку до сезону 2023/24

  • Чоловіки, команда “А”: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко, Денис Насико, Тарас Лесюк, Віталій Мандзин + Юлія Джима;
  • Чоловіки, команда “Б”: Руслан Ткаленко, Степан Кінаш, Дмитро Грущак, Роман Боровик, Владислав Чихарь + Олена Білосюк;
  • Жінки (єдина команда): Анастасія Меркушина, Олександра Меркушина, Дар’я Блашко, Любов Кип’яченкова, Христина Дмитренко, Анна Кривонос, Ірина Петренко, Дарина Чалик, Олена Городна, Юлія Городна, Ксенія Приходько, Оксана Коваленко.

Поза складом жіночої збірної Валерія Дмитренко, Лілія Стеблина та Надія Бєлкіна, що минулого сезону змагалися на рівні Кубка IBU. Окрім них, до заявки не потрапили Валентина та Віта Семеренко.

Як коментують склад у збірній України

Президент Федерації біатлону Іван Крулько пояснив, чому Джима працюватиме на зборах окремо від решти жіночої команди. І додав, яким чином формувався поточний склад з огляду на перспективу Олімпійських ігор 2026 року.

  • Про єдиний склад жіночої збірної:

“Ми вирішили, що жіноча команда буде готуватися разом усі збори. І за підсумками її підготовки буде визначено, хто буде на Кубку світу, а хто — на Кубку IBU”.

  • Про підготовку Білосюк:

“Білосюк буде тренуватися по самопідготовці, готуватиметься по тим зборам, які буде проводити чоловіча команда “Б”. Будемо слідкувати за результатами, які будуть показані на контрольних змаганнях”.

  • Про роботу Джими окремо від решти команди:

“Юлія Джима багато років працює за планами Уроша Велепця — ми вважаємо, що ці плани їй підходять персонально. Вона є найкращою у нашій збірній, вона буде й далі готуватися по цих планах. Буде підключатися по проведенню зборів з чоловічою командою А”.

Біатлон

Юлія Джима. Biathlon.com.ua / Dmytro Yevenko

  • Про відсутність у складі сестер Семеренко:

“Вони виступали під час чемпіонату України, але є час зміни поколінь. Спортивний принцип залишається сталим, але якщо ми хочемо будувати команду на перспективу Олімпіади 2026 та 2030 років, то повинні саме таким чином формувати склад основний, який буде здобувати досвід на міжнародних змаганнях”.

“Але, безумовно, всі наші ветерани, ті, хто показали видатні результати для нашого біатлону, ми їх шануємо. І всіма силами тим, що потрібно, допомагаємо. Якщо вони бажають далі працювати, брати участь у змаганнях, двері для них ніхто не закриває”.

“Але давайте таким чином: є у нас команда, список запропонував головний тренер, ми його прийняли. Нам треба працювати з розумінням тих спортсменів, хто може представляти Україну на Олімпіаді-2026”.

Що відомо

  • Віта Семеренко в сезоні 2022/23 змагалася виключно на національному рівні й здобула “золото” чемпіонату України в індивідуальній гонці. Валентина Семеренко до виступів на першості країни додала два етапи Кубка IBU.
  • Лідер чоловічої збірної України Дмитро Підручний через травму був змушений достроково закінчити попередній міжнародний сезон. До змагань він повернувся у березні на чемпіонаті України в Буковелі.
  • Найрейтинговішими біатлоністами України в особистому заліку минулого Кубка світу стали Юлія Джима та Антон Дудченко — на 33-й та 35-й сходинках жіночого й чоловічого рейтингів відповідно.

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *