Юрій Процюк: “Двері до дорослої та молодіжної збірної у нас відкриті для всіх!”

Баскетбол Пряма мова ТОП

На початку квітня Виконком ФБУ затвердив Юрія Процюка на посаді головного тренера жіночої збірної та збірної U-23 з баскетболу 3х3.

Процюк був тренером жіночої збірної 3х3 з 2014 по 2017 роки, за цей час вигравши срібло і бронзу чемпіонатів світу, срібло Європейських ігор-2015. Далі він працював зі студентською збірною України з баскетболу 3х3, в 2017 і 2019 роках вигравши чемпіонат Європи, а у 2018 став другим на чемпіонаті світу.

Цього сезону Юрій Процюк став чемпіоном Жіночої ліги з Франківськом-Прикарпаттям, який стане базовим клубом збірних 3х3 і одразу після завершення сезону він приступив до підготовки до літнього сезону 3х3, поставившись собі амбітні цілі – повернути жіночу збірну в еліту світового баскетболу і спробувати вивести команду на Олімпійські ігри, які відбудуться в Парижі в 2024 році.

Про підготовку збірної до найближчих стартів, серед яких кваліфікація на чемпіонат світу та Європейські ігри, Юрій Процюк розповів пресс-службі ФБУ.

Про збори команди

Ми почали тренування ще 10 квітня. На першому зборі були задіяні більше баскетболістки молодіжного складу, тому що деякі гравчині основного складу ще догравали чемпіонати закордоном. По закінченню збору в Івано-Франківську ми виїхали на турнір в Швецію в складі Дарини Дубнюк, Вероніки Космач, Анжеліки Ляшко і Оксани Моллової, вигравши змагання.

Другий збір почався з 24 квітня і завершився 4 травня. Тренувались по 3 рази в день, важко, але все робимо, щоб бути гарно готовими до змагань. Тепер ми їдемо на турнір у німецький Аугсбург.

З 7 травня ми починаємо в Івано-Франківську вже основний навчально-тренувальний збір для підготовки до кваліфікації чемпіонату Європи і Європейських ігор. Цей збір пройде до 18 травня, після чого ми виступимо на етапі Світової серії в Азербайджані.

Далі в планах у нас збір у Франції, який завершиться участю у представницькому турнірі Big Twelve 26-28 травня, після чого плануємо переліт в Румунію, де пройде завершальний збір перед кваліфікацією на чемпіонат Європи, яка відбудеться 10-11 червня.

Після цього ми плануємо провести ще один збір з 12 по 18 червня в Буковелі, а далі виступимо на Європейських іграх у Польщі.

Про склад команди

Двері до дорослої та молодіжної збірної у нас відкриті для всіх. Ми зробили запрошення для всіх топових українських гравчинь, змагань у нас заплановано багато, тому працюємо розширеним складом.

Наразі в команді п’ять гравчинь Франківська-Прикарпаття – Кристина Філевич, Оксана Моллова, Анжеліка Ляшко, Вероніка Космач та Ольга Алексейчик. Також до нас приєднались Тетяна Юркевічус, Міріам Уро-Ніле, які грали у Польщі та Бельгії відповідно.

Зараз ми підключаємо до тренувань гравчинь збірних U-23, U-21 та U-18, щоб вибудувати одну систему підготовки всіх збірних. Задіяні в тренуванні Юлія Гутевич, Дарья Дубнюк, Богдана Лапхан, яких ми задіємо з молодіжних збірних. Також підключаємо Ірину Бугайову, Анастасію Шепелюк.

Очікуємо на приїзд Вероніки Любінець, Ганни Рульової, запросили Юлію Мусієнко та Вікторію Балабан, яких чекаємо на збір у Франції. Вікторія – це досвідчений боєць, на яку я дуже розраховую.

На даний момент місця в складі ще ніхто не гарантував – на конкретний турнір я буду брати того, хто буде краще готовим, більш зарядженим.  Вирішальним будуть бажання, кондиції гравчинь, а не минулі заслуги.

Про підготовку

Ми зараз працюємо, щоб вибудувати систему гри збірної. Ми можемо програти, але я хочу, щоб команда грала комбінаційно, щоб було цікаво за нею спостерігати. Щоб гравчині знали, у що ми граємо на майданчику, щоб кожна атака була продуманою. Хочу, щоб у нас під кожного суперника були напрацювання.

Ми маємо 20 транзицій, свою систему чеків на кожний період гри. Цю тактику ми будемо відточувати. Хочу добитись дисципліни на майданчику, щоб ми знали, як ми граємо в перший період часу.

Таку тактику важко швидко впровадити, на це потрібен час, але я задоволений тим, як дівчата на тренуваннях працюють. У нас нема зірок, ми будемо будувати гру командно. Сподіваюсь, що досвід одних гравчинь і молодість, азарт інших будуть рухати команду вперед. Працюємо, готуємось і зробимо все, щоб вдало виступити.

Про плани на літній сезон

Для нас основна задача – це підняття рейтингу збірної України, щоб претендувати на участь у кваліфікаційних олімпійських турнірах. Наразі ми опустились в рейтингу, через що втратили можливість виступати на чемпіонаті світу серед дорослих, серед збірних U-23, тому будемо працювати, щоб покращити ситуацію.

Рейтинг складається з очок 25 найкращих гравців країни, тому ми плануємо брати участь у великій кількості турнірів у Франції, Іспанії, Чехії, заявились до Світової серії, зіграємо у Лізі націй.

Світова серія дає можливість набрати велику кількість очок в особистий рейтинг на рівні участі в чемпіонаті світу, а враховуючи, що наші конкуренти будуть виступати на чемпіонатах світу, ми вже зі старту їм поступаємось.

Важливим моментом є також участь максимальної кількості гравчинь у внутрішніх змаганнях, чемпіонаті та Кубку України, що дасть можливість підтягнути рейтинг гравчинь ближнього резерву. Все це ми робимо, щоб наша Україна набрала рейтинг, який дозволить нам піднятись в топ-10 країн світу, що в свою чергу дозволить нам зіграти на двох  олімпійських кваліфікаційних турнірах. На початку ситуація була критичною, але вже пророблена робота, 12 позицій ми відіграли і ставимо собі мету повернути Україну до числа кращих збірних світу, до тих часів, коли ми боролись за медалі чемпіонату світу.

Про суперників у відборі на чемпіонат Європи

Ще нема поділу на підгрупи, але знаємо, що в Румунії у відборі на ЧЄ з нами зіграють учасники чемпіонату світу Іспанія, Румунія та Італія, плюс учасники минулого чемпіонату Європи Швейцарія та Естонія. До речі, швейцарки зіграють у відборі на ЧС, тому також ще претендують на участь у світовій першості.

Ми вже починаємо вивчати конкурентів. За скаутинг суперників у нас буде відповідати Володимир Журжій, тренер чоловічих молодіжних збірних 3х3. У нас гарно підібраний тренерський склад. Ми до молекул розберемо кожного суперника, але зараз ще поки невідомо, в яких складах будуть грати збірні.

Зараз лише починаються ігри – в травні пройде чемпіонат світу, будуть зіграні перші тури Світової серії, де будуть грати наші суперники і тоді почнемо більш серйозно вивчати їх. Будемо робити максимум, щоб кваліфікуватись на чемпіонат Європи.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *