Жіноча збірна України з баскетболу 3х3 стартує у відборі на чемпіонат Європи: анонс

Баскетбол

10-11 червня українки зіграють у кваліфікації чемпіонату Європи. Наша команда вестиме боротьбу за вихід у фінальну частину європейської першості в рамках відбіркового турніру, що проходитиме в Констанці, Румунія.

Фінальну частину чемпіонату Європи в 2023 році 5-7 вересня прийматиме Єрусалим, Ізраїль. Там зіграють по 12 збірних.

Автоматично отримали пропуски на чемпіонат Європи господарі збірні Ізраїлю, а також чотири кращі збірні по рейтингу – Франція, Німеччина, Литва та Нідерланди.

Збірні, які займають в європейському рейтингу місце 5-15 розіграють 6 путівок на двох кваліфікаційних турнірах – у Констанці, Румунія та Братиславі, Словаччина. Останню путівку буде розіграно 17-18 червня в Лімассолі, Кіпр між збірними, які посідають 16 та нижчі місця європейського рейтингу.

Жіноча збірна України в групі А протистоятиме Іспанії, Швейцарії, Сербії та Данії.

В жіночій сітці напряму у фінальну частину виходять переможниці груп А та В, в яких зіграють по п’ять команд. Третю путівку на чемпіонат Європи розіграють команди, які посядуть другі місця в групах.

Календар матчів жіночої збірної:

Субота, 10 червня

09:55 Україна – Сербія
11:10 Данія – Україна

Неділя, 11 червня

10:45 Україна – Іспанія
12:25 Швейцарія – Україна

У випадку, якщо збірна України стане другою в групі, то стиковий матч з другою командою групи В відбудеться також 11 червня.

Підготовка

Жіноча збірна почала основний етап підготовки до кваліфікації чемпіонату Європи 7 травня в Івано-Франківську, але гравчині Франківська-Прикарпаття (а це троє з чотирьох, що потрапили до заявки на відбір ЧЄ) почали готуватись ще з 10 квітня.

Ще до початку повноцінного збору збірна зіграла на турнірах в Швеції та Німеччині, де здобула перемоги. Далі була участь у етапі Світової жіночої серії в Астарі, де дівчата стали третіми, поступившись лише Китаю, але обігравши першого номера посіву Німеччину та фіналіста етапу Єгипет. Там зіграли Філевич, Уро-Ніле, Моллова та Космач.

В тому ж складі збірна України відправилась у французький Вуарон, де дійшла до чвертьфіналу – у групі програла майбутнім фіналісткам чемпіонату світу Франції, а у чвертьфіналі Іспанії, яка потім у Вуароні дійшла до фіналу, а потім стала чвертьфіналістом чемпіонату світу. У відборі на ЧЄ іспанки зіграють майже тим самим складом, що грали на ЧМ, зробивши лише одну заміну.

Завершила збір жіноча збірна України у Буковелі, де працювала останні півтора тижні.

Склад жіночої збірної 3х3 на відбір на ЧЄ:

Кристина Філевич (перший тренер — Аїда Євтушенко)
Міріам Уро-Ніле (перший тренер — Людмила Іваненко)
Оксана Моллова (перший тренер — Людмила Семанишин)
Анжеліка Ляшко (перший тренер — Катерина Кливенок)

Юрій Процюк:

“Нам відверто не пощастило з жеребом, тому що маємо Іспанію в своїй групі при форматі, що на чемпіонат Європи виходить напряму одна команда плюс друге місце грає стиковий матч з другою командою іншої групи.

Іспанія – півфіналіст останнього чемпіонату Європи, чвертьфіналіст чемпіонату світу минулого року, учасник чемпіонату світу цього року.

Також у нас в групі потужна Швейцарія, яка теж грала на минулому чемпіонаті Європи; Сербія, де також розвинений баскетбол 3х3, та Данія, де активно розвивається баскетбол 3х3. Легко не буде, але знову таки згадуючи етап Світової серії ми побачили, що можемо грати з сильнішими збірними світу.

Історія

Жіноча команда п’ять разів виходила у фінальну частину чемпіонату Європи та тричі посідала перше місце у відбіркових турнірах.

Найкращим досягненням в історії жіночої збірної 3х3 на чемпіонатах Європи стало третє місце в 2018 році.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *