Команда ІФФКФВ пройшла представників Грузії

Футзал

Наші футзалісти зіграють в півфіналі!

Буквально за день до матчу між командами Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання та Кавказького Міжнародного Університету автору цього матеріалу вдалося трохи поспілкуватися з представниками команди з Сакартвело (нагадаємо, що саме так звучить автентична назва Грузії. – А. Т.). Поки згадували 2019 рік (а тоді доля цілком реально могла звести у плей-оф картвелів та представників Харківського Національного Університету ім. В. Каразіна. – А. Т.), ми побажали один одному зустрічі у фіналі цьогорічного чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти. Однак, так сталося, що представники двох дружніх та братніх народів (щоправда, цього не сказати про дії нинішнього політичного керівництва Грузії. – А. Т.) зустрілись у чвертьфіналі. І тут вже не до дружби, адже надто високою була ціна протистояння – вихід до півфіналу. Тим більше, якщо казати про українську команду, то вона явно хотіла підтримати почин представниць Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова, які на той момент вже вийшли до свого півфіналу.

Зазначимо, що до складу команди з Івано-Франківська повернувся Мар’ян Масевич, який не грав у матчі проти Естонської Академії безпеки. І до нього, відповідно, повернулась капітанська пов’язка. Однак, виникало питання – хто замінить Микитюка, якого по факту замінити важко? Тренерський штаб української команди у матчі з балтійцями показав, як можна грати без Микитюка та Масевича. Однак, при всій повазі до естонських футзалістів, рівень грузинської команди все-таки вище. Скажемо лише, що на позиції захисника зі стартових хвилин вийшов Павло Скіцко.

Українці змогли залишити старт гри за собою. Принаймні, в контексті тиску на ворота Букія – так точно. Однак, зі швидким голом у підопічних Юрія Іванишина та Івана Данилишина не склалося. Проте, біда прийшла для українців звідти, звідти не чекали. Лейб’юк сфолив у атаці, що призвело до з’ясування стосунків. У підсумку Лейб’юк отримав пряму червону картку, а голкіпер грузинів Букія – жовту. Але навіть якби Букія не отримав «гірчичник», то по червоній картці Лейб’юка питань не було: там був удар українського «стовпа» ліктем у голову супернику. Таким чином, українцям потрібно було відзахищатися дві хвилини у меншості, але зробити цього не вдалося. Підключення Букія призвело до розіграшу більшості у форматі «5х3», яку реалізував Чімакадзе.

Після вилучення Лейб’юка Запорожан перейшов у другу четвірку на позицію «стовпа». І саме друга четвірка на 9-й хвилині змогла зрівняти рахунок. Ткачук змусив Парцванію сфолити у власному штрафному майданчику, а Британ реалізував пенальті. Щоправда, вже за кілька хвилин українці ледь не пропустили вдруге, але Гуйван впорався з ударом Хабалаеві. При цьому, варто зазначити, що вже на 12-й хвилині в української команди було п’ять фолів. При цьому, якщо чесно, далеко не всі фоли були явні. Проте, незважаючи на це, івано-франківцям вдавалося грати першим номером, але це не приносило бажаних дивідендів. У грузинів же варто відзначити той факт, що вони подекуди застосовували гру з п’ятим польовим гравцем, за якої рівень небезпеки біля воріт Гуйвана підвищувався. Окрім того, у грузинської команди також були небезпечні контратаки, після яких Гуйван раз по раз записував «сейви» до свого активу.

Остання хвилина першого тайму пройшла під знаком спроб атак на зустрічних курсах. Проте, за 17 секунд івано-франківці вирішили ризикнути та піти вп’ятьох, однак забити «гол у роздягальню» після розіграшу «штучної» більшості їм не вдалося.

На початку другого тайму обидві команди намагались вишукувати слабкі місця у захисті своїх візаві. При цьому, грузини подекуди намагались грати вп’ятьох. Але у рівних складах грузини цього разу діяли трохи гостріше, тому у Гуйвана з’являлась робота. На це українці відповіли небезпечним штрафним ударом Масевича, проте на нього зреагував Букія. Окрім того, івано-франківці постійно шукали попереду своїх «стовпів», однак ці передачі не завжди доходили до своїх адресатів. У свою чергу, грузини змусили Гуйвана трохи попрацювати у «рамці», але до голу у ворота івано-франківців справа не дійшла.

Грузини почали вмикати високий пресинг, і українцям доводилося докласти зусиль, щоб його подолати. Однак, на 31-й хвилині Британ організував швидку контратаку, віддав пас на Шведа, а той вивів команду з Івано-Франківська вперед. Тепер вже грузинам довелося вперше у цій зустрічі відіграватися, проте замість цього, вони ледь не пропустили втретє, але Букія не дозволив Дичуку себе переграти. А на 33-й хвилині Чумакадзе дальнім ударом зрівняв рахунок у зустрічі, і після цього обидві команди були вимушені починати все спочатку.

Останні хвилини основного часу були дуже напружені, і шальки терезів могли схилитися як в один, так в інший бік. Юрій Іванишин перестав грати четвірками, залишаючи на майданчику провідних гравців. І це насправді було логічне рішення. Більше того – воно допомогло українцям більш гостріше діяти на останніх хвилинах. Тренер команди Кавказького Міжнародного Університету Леван Кобаідзе це відчув, тому і взяв тайм-аут. Однак, після цього грузинам не вдалось одразу щось зробити. А ось українці створили момент, проте Дичук не втілив у гол передачу Шведа з ауту. І це, по суті, був останній небезпечний момент у матчі, який перейшов у серію пенальті.    

Після того, як Дичук не зміг переграти Букія, грузинам вдалося на один момент оформити для себе перевагу в два м’ячі. Однак, за рахунку 3:4, коли у грузинської команди був п’ятий удар, Парцванія не закрив серію, влучивши у стійку. Масевич у відповідь зрівняв рахунок, і тепер серія пішла до першого промаху. І буквально тут же Лукава пробив у Гуйвана, після чого м’яч струсанув поперечину, і все залежало від удару Запорожана. 19-річний «стовп» пробив точно, тим самим подарувавши команді Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання путівку до півфіналу.

Таким чином, і жіноча, і чоловіча команда з України вийшли до півфіналу чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти. Востаннє подібне було у 2019 році у португальській Бразі. Тоді у підсумку чоловіча команда Харківського Національного Університету ім. В. Каразіна стала срібним призером чемпіонату, а жіноча команда Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова (нині це – Український Державний Університет ім. М. Драгоманова) стала володарем бронзових медалей. Як буде цього разу – дізнаємось після півфіналів, які відбудуться 25 липня.   

ІФФКФВ (Україна) – Кавказький Міжнародний Університет (Грузія) – 2:2 (по пенальті – 5:4)
Голи: Британ (9 – з 6-метрового), Швед (31) – Чімакадзе (8, 32)
ІФФКФВ: Гуйван, Хомяк – Скіцко, Масевич, Швед, Дичук – Лейб’юк, Ткачук, Британ, Баланик – Запорожан,
Кавказький Міжнародний Університет: Букія (Двалішвілі, 10; Букія, 14) – Чімакадзе, Парцванія, Курцадзе, Лукава – Ткешелашвілі, Мангошвілі, Церетелі, Хабалаеві – Бекаурі,
Попередження: Гуйван (12), Іванишин (12 – тренер) – Букія (6), Парцванія (9)
Вилучення: Лейб’юк (6)
Серія пенальті:
Мангошвілі – 0:1
Швед – 1:1
Бекаурі – 1:2
Дичук – 1:2 (воротар)
Ткешелашвілі – 1:3
Британ – 2:3
Чімакадзе – 2:4
Баланик – 3:4
Парцванія – 3:4 (стійка)
Масевич – 4:4
Лукава – 4:4 (поперечина)
Запорожан – 5:4

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5» 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *