ІФФКФВ – чемпіон Європи серед ЗВО!

Футзал

Франківці у вирішальному матчі переграли представників Загреба.

Так сталося, що у будь-якому разі команді з Івано-Франківська протистояли би опоненти з Хорватії. Річ у тім, що у другому півфіналі чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти зустрічались команди зі Спліту та Загреба (як раз це місто представляє Бернайський Університет). Враховуючи те, що протистояння сплітських та загребських команд у будь-якому виді спорту завжди було принциповим, то можна уявити, що відбувалося на майданчику спорткомплексу «Гріпе 1», коли основний час завершився внічию (4:4), а по пенальті перемогу здобули представники хорватської столиці. Таким чином, вдруге протягом турніру команда ІФФКФВ зіграла з Бернайським Університетом. Нагадаємо, що матч групового етапу завершився перемогою української команди з рахунком 4:3. Звісно, хорвати прагнули взяти реванш. Однак, івано-франківці були готові на прикладі хорватів зробити виняток з правила, що хороша команда не програє двічі поспіль.

Перед фінальним матчем до стану івано-франківців повернувся Станіслав Лейб’юк, який відбув дискваліфікацію. І саме він з’явився у «старті» замість Скіцка. У команди з Загреба зі стартових хвилин вийшли ті, хто і мав вийти. Якщо ж казати за початок гри, то він був за українцями. Спочатку до воріт Капурала пристрілювався Швед, а трохи згодом воротареві хорватської команди довелося постаратися, аби відбити удар Британа. Після цього хорвати спробували перехопити ініціативу, але з цього нічого не вийшло. Натомість, виходило в івано-франківців. Про це свідчили удар Шведа, після якого Капурал вступив у гру, і постріл Дичука у стійку. Також українці активно працювали у високому пресингу. Однак, на 7-й хвилині рахунок відкрили хорвати. Після прострілу з кутового на «п’ятачок» відзначився Горуп. Більше того – через хвилину українці ледь не пропустили вдруге, але удар Гудашича пройшов повз ворота. Після цього вже перша четвірка івано-франківців трохи притисла своїх візаві до їх воріт. Але разом з цим підопічні Юрія Іванишина ледь не привезли собі проблеми після помилки Масевича. На цей раз балканці відверто пробачили українців. Так само як і пробачив хорватів Масевич, який з перспективної позиції пробив повз ворота Капурала.

Варто відзначити, що хорвати все-таки діяли гостріше за рахунок своїх випадів. Зокрема, один з них Папац завершим ударом у хрестовину. А ось випад на 15-й хвилині призвів до голу у виконанні Гудашича та рахунку 2:0 на користь Бернайського Університету, внаслідок чого Юрій Іванишин був змушений брати тайм-аут, щоб поговорити зі своїми підопічними. Вже після цього тайм-ауту Британ міг скоротити відставання до мінімуму, але Капурал впорався з його ударом.

А на 16-й хвилині івано-франківці привезли своїм візаві два фоли, і це, відповідно, були п’яте та шосте командні порушення у хорватів. Це означало, що українці здобули право на дабл-пенальті. І Швед влучним ударом з 10-метрової позначки скоротив відставання в рахунку, після чого вже тренер Бернайського Університету Матія Джувлат узяв «хвилину» на розмови зі своєю командою. І цей тайм-аут одразу подіяв, оскільки перша ж атака балканців призвела до автоголу Британа. Щоправда, минуло лише кілька миттєвостей, і Швед знову скоротив відставання української команди до одного голу. І той же самий Швед на 18-й хвилині змусив суперника сфолити всьоме. Цього разу «десятку» пробивав Британ, але результат був ідентичний попередньому м’яч у воротах, і це вже 3:3. І тепер усе в цьому матчі починалося спочатку. Обидві команди мали можливості для того, щоб піти на перерву в якості переможця, проте ані українцям, ані хорватам не вдалося до кінця тайму схилити шальки терезів на свою користь.

Хорвати спробували одразу після перерви взяти ініціативу в свої руки. Однак, захист івано-франківців був готовий до такого розвитку подій. А ось в атаці в української команди на початку другого тайму далеко не все виходило. До того ж, хорвати застосовували високий пресинг, змушуючи суперників грати під тиском. Тим не менш, на 25-й хвилині українці таки створили момент: Ткачук вийшов на побачення з Капуралом, але не переграв голкіпера загребців. Загалом же гра з боку обох команд у ці хвилини більше нагадувала шахову партію на футзальному майданчику.

Відносний спокій у грі на 27-й хвилині порушили саме українці. Швед опинився першим на м’ячі після удару Ткачука, і переправив м’яч у ворота Капурала. Так рахунок став 4:3, а ще за кілька миттєвостей Дичук міг збільшувати перевагу українців, але не втілив у гол передачу того ж таки Шведа. Захист хорватів поступово став розкриватись, і за такої гри у івано-франківців ставало більше можливостей для взяття хорватських воріт. Щоправда, навіть за таких обставин балканці намагались відповідати своїми атаками, але біля воріт Гуйвана було відносно спокійно. Окрім того, івано-франківці вигравали багато боротьби, що теж зменшувало шанси на таки з боку хорватської команди.

Після тайм-ауту, який Матія Джувлат узяв на 36-й хвилині, його підопічні спробували закріпитися на половині майданчику українців. Щоправда, робили вони це у рівних складах. І в одному з моментів розрізна передача знайшла Матковича, проте він пробив вище воріт. Зрештою, після цього хорвати вже перейшли на гру вп’ятьох, і той же Маткович міг забивати, проте його удар знову був неточним. Балканці намагались тиснути як у рівних складах, так і у «штучній» більшості. Однак, розхитати захист української команди представникам Загреба не вдавалося. Щоправда, варто визнати, що у деяких епізодах фарт був на боці українців. Але фартить, як відомо, сильнішим. А сильнішими цього разу були футзалісти Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання, Україна.  

Бернайський Університет (Хорватія) – ІФФКФВ (Україна) – 3:4
Голи: Горуп (7), Гудашич (15), Британ (16 – автогол) – Швед (16 – з 10-метрового, 17, 27), Британ (18 – з 10-метрового)
Бернайський Університет: Капурал – Новак, Мужар, Б’єліч, Гудашич – Маткович, Деканіч, Папац, Горуп – Драгаш-Селакович, Кавчич
ІФФКФВ: Гуйван – Лейб’юк, Масевич, Швед, Дичук – Ткачук, Британ, Баланик, Запорожан
Попередження: Драгаш-Селакович (12), Деканіч (18), Кавчич (29), Маткович (35)

5х5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *