Тетяна Поляк: “Чемпіонат світу стане найголовнішим турніром у нашому житті. Це справжня мрія!”

Гандбол Пряма мова ТОП

Жіноча збірна України з гандболу зіграла перші матчі кваліфікації на чемпіонат Європи-2024. Нагадаємо, що в стартовій грі українські гандболістки поступились Німеччині (24:31), а в наступному матчі перемогли збірну Словаччини – 25:20. Зовсім скоро Україна зіграє на чемпіонаті світу – 29 листопада підопічні Віталія Андронова проведуть перший матч світової першості проти Бразилії.

Ліва півсередня львівської «Галичанки» та збірної України Тетяна Поляк в ексклюзивному інтерв’ю Kamp-Sport оцінила старт «синьо-жовтих» у відборі на Євро-2024, розповіла про готовність національної команди до чемпіонату світу та, зокрема, поділилась враженнями від гри «Галичанки» в польській суперлізі.

Таню, чи задоволені ви першими матчами у відборі на Євро-2024?

– Загалом команда задоволена – непогано зіграли з Німеччиною, перемогли Словаччину. Спочатку трішки не вистачило фізичної підготовки, деяких напрацювань. Грали всі, оскільки ми знали, що головним для нас буде матч проти Словаччини. Хоча, на мою думку, шанси на перемогу з німкенями у нас були, але врешті-решт ми робили ставку на наступну гру. Основні дівчата мали змогу трохи приберегти сили для словаків.

Оціни гру проти Німеччини. Чого, на твою думку, не вистачило збірній, аби втримати перевагу в першому таймі?

– Справді непогано провели перший тайм: в багатьох моментах нам вдавалось переважати, але програли лише один м’яч. Німкені більш фізично потужні та досвідчені – усі гравчині виступають в Лізі чемпіонів. Цікаво, що вони грали протягом усієї гри одним складом. Було видно, що Німеччина налаштована на боротьбу, знаючи, що не буде легкої прогулянки з нами. Їм також було важко. До того ж вони грали вдома.

Які висновки вдалося зробити після матчу з німкенями? Що змінив у грі України Віталій Андронов напередодні поєдинку зі Словаччиною?

– По-перше, ми переглянули гру з німкенями та розібрали наші помилки. Перед матчем із Німеччиною мали всього три тренування – це дуже мало, враховуючи присутність нових гравчинь у збірній. А вже до матчу зі Словаччиною встигли відпрацювати помилки в нападі – у нас все вийшло, в цьому можна було переконатись вже під час гри.

Які враження після перемоги над Словаччиною? Як тобі атмосфера та підтримка великої кількості українців на матчі?

– Насамперед, було дуже приємно відчути підтримку наших людей. Чимало вболівальників змогли приїхати завдяки президенту “Галичанки” Роману Степановичу Федишину. Без цієї підтримки було б дуже важко. Вони постійно заряджали нас, постійно ведучи вперед. Знаю, що багато людей також дивились нас з екранів і це також для дівчат важливо. Ми переживали, маючи серйозну відповідальність. У нашої команди було завдання перемогти. Ми давно не були на Євро і дуже хочемо туди кваліфікуватись.

Чи не було переживань у першому таймі, коли суперник відновив паритет за рахунку 8:8?

– Переживання були лише перед грою. Побачили, скільки людей приїхали нас підтримати, тому хотілося не підвести їх та показати чудову гру. Під час поєдинку жодних переживань вже не відчували. Вийшла Вікторія Салтинюк і домогла, додали в захисті та в нападі, більше швидкості стало в нашому виконанні. І результат був помітний – після 8:8 до кінця тайму забили шість голів, а пропустили лише один. Перший тайм був дуже хорошим для України і перші наші 5 голів фактично стали ключовими.

Збірна України вже готова морально до чемпіонату світу?

– Чемпіонат світу стане найголовнішим турніром у нашому житті. Ми ще ніколи не виступали на такому рівні – це справжня мрія. У збірній України неймовірний колектив. Ми вже налаштовані на чемпіонат світу. Коли прощались із дівчатами, то всі говорили, що хочемо, аби цей місяць якнайшвидше минув і ми знову зустрілись. Надіюсь, що все буде добре і нам вийде показати свою найкращу гру. Кожна гравчиня розуміє відповідальність і ми постараємось гідно представити Україну на світовій першості.

Через місяць проведемо збори в Україні – в Ужгороді або у Львові. Потім імовірно поїдемо на товариські матчі в Чехію. На чемпіонаті світу матчі групового етапу зіграємо в Данії в місті Фредеріксгавн. Наскільки я знаю, то поїде 18 гравчинь.

Говорячи про клубний сезон, як можеш оцінити старт сезону в польській суперлізі?

– Вважаю, що ми вже зіграли з найскладнішими суперниками. У перших турах «Галичанка» грала з дійсно найсильнішими командами. Зараз вже почнемо грати з трохи слабшими колективами. У нас змінився склад, на воротах грають молоді дівчата, які з кожною грою додають та допомагають. Коли нам допомагає воротар, то гра нашої команди виглядає зовсім по-іншому. На мою думку, почали більш менш добре, але в наступних матчах потрібно здобувати перемоги. Дуже добре, що обіграли «Старт Ельблонг» – це досить сильний суперник. Ну і перемогли «Каліш» – це був матч, де справді потрібно було здобувати очки.

Старт сезону був важкуватим. «Люблін» і «Заглебмє» – потужні команди, які грають у Лізі чемпіонів, Євролізі. Маю надію, що багато наших перемог ще попереду.

Фото: Pawel Dziedzic

Якщо порівнювати з попереднім сезоном, чи стало набагато легше готуватись до матчів після того, як Галичанка почала грати в Ланьцуті?

– Нам стало набагато легше. Виїжджаємо в день гри, швидко переїжджаємо кордон. Раніше було неймовірно складно, їхали на матчі 10-15 годин. Дуже добре, що перед стартом чемпіонату вдалося домовитись про проведення поєдинків у Ланьцуті. Там хороші умови. У «Галичанки» немає проблем з організаційними питаннями. У польській суперлізі все на дуже високому рівні.

Олег Нападій, Kamp-Sport

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *