Наші стрибуни вперше в історії фінішували у топ-40 основного раунду Турне чотирьох трамплінів

Зимові ТОП

Євген Марусяк та Віталій Калініченко показали одразу два топрезультати в історії України.

Українські стрибуни на лижах з трампліна Віталій Калініченко та Євген Марусяк з національним рекордом виступили в основному раунді третього етапу Турне чотирьох трамплінів в австрійському Інсбруку. Обидва спортсмени фінішували у топ-40 за підсумками основного раунду, це сталося вперше в історії України.

Етап в Інсбруку — третій у програмі Турне чотирьох трамплінів, до нього Україна підходила з першим виходом в основний раунд за 14 років: Віталій Калініченко подолав кваліфікацію у Гарміш-Партенкірхені. А вже в Інсбруку це вперше в історії вдалося одразу двом українським стрибунам: крім Калініченка відбірковий раунд подолав і Євген Марусяк.

Саме в Інсбруку українським стрибунам з трампліна вдалося переписати національний рекорд: уперше фінішувати у топ-40 за підсумками основного раунду. Володарем найкращого результату в історії України після етапу в Інсбруку є Євген Марусяк, який посів 35-те місце.

Як виступили українці в основному раунді Турне чотирьох трамплінів в Інсбруку?

  • За підсумками кваліфікації українські стрибуни дізналися суперників, у парі з якими змагалися за вихід до фінального раунду. Калініченко отримав швейцарця Грегора Дешвандена (срібний призер Кубка світу у Клінгенталі). Марусяк натомість мав боротися з австрійцем Клеменсом Айгнер.
  • Для виходу у фінальний раунд українці мали або перемогти своїх суперників, або ж увійти до топ-5 лакі-лузерів.
  • Основний раунд третього етапу розпочався саме з виступів українців. Марусяк поступився австрійцеві Айгнеру з різницею у 19.3 бала (пролетів 118.5 метра, отримав 99.6 балів).
  • Поразкою завершив виступ в основному раунді й Калініченко. Він показав гірший результат за Марусяка (116 метрів, 93 бали), поступившись Дешвандену 13 балами.
  • Обидва українці не пройшли до фінального раунду на Турне чотирьох трамплінів. Марусяку не вистачило п’яти позицій для виходу у фінал (35-те місце), Калініченко завершив основний раунд 40-м.

Калініченко став третім українським стрибуном, хто двічі показав результат в основному раунді на Турне чотирьох трамплінів. Лідером залишається Василь Грибович, який у 1992-1993 роках тричі відбирався до основного раунду.

Усі результати українців в основному раунді Турне чотирьох трамплінів

  • 35-те місце: Євген Марусяк (Інсбрук, 2023 рік)
  • 40-ве місце: Віталій Калініченко (Інсбрук, 2023 рік)
  • 45-ме місце: Віталій Шумбарець (Оберстдорф, 2009 рік; Гарміш-Партенкірхен, 2010 рік)
  • 47-ме місце: Володимир Бощук (Гарміш-Партенкірхен, 2008 рік), Василь Грибович (Гарміш-Партенкірхен, 1993 рік), Віталій Калініченко (Гарміш-Партенкірхен, 2023 рік)
  • 51-ше місце: Василь Грибович (Оберстдорф, 1992 рік)
  • 55-те місце: Василь Грибович (Інсбрук, 1992 рік)

Покращити результат в Інсбруку українські стрибуни з трампліна зможуть на останньому етапі в австрійському Бішофсхофені (5-6 січня). Це єдиний етап, на якому українці жодного разу не були представлені в основному раунді.

Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *