Розминка – основа безпеки та коректності виконання фізичних вправ

Інші

Значення розминки для спортсмена. Функції розминки при регулярному її виконанні. Правила виконання стандартної розминки та розтягнення тіла.

Значення розминки для спортсмена

Кожен спортсмен в своєму житті стикався з тими самими неприємними відчуттями в м’язах після важкого тренування. Подібна ситуація стається переважно в результаті відсутності розминку або її неправильного виконання. Розминка перед тренуванням недосвідченими спортсменами інколи ігнорується. Проте, це дуже важлива частина тренувального режиму. 

Навіщо виконувати легкі підготовчі вправи

Розминка перед тренуванням допомагає попередити травми та готує м’язи до ефективної роботи. Значення підготовчих вправ для людини:

  • Допомагає розігріти м’язи та підготувати їх до фізичного навантаження. Це дуже важливо для запобігання травматизації. Дослідники з Новрегії встановили: хто регулярно робить розминку, рідше отримує спортивні травми;
  • покращення кровообігу: роблячи прості вправи перед тренуванням, починає швидше циркулювати кров. Це сприяє кращому транспорту кисню до м’язової тканини;
  • розтяжка перетворює суглоби в більш гнучкі: забезпечує гарний діапазон рухів;;
  • психологічна підготовка нервової системи: розминка виступає певним сигналом для мозку, що час переключитися на «режим тренування». Допомагає налаштуватися на ефективну роботу.

Розминка позитивно впливає на настрій та готовність до роботи. Вона може бути корисною навіть вранці, адже допомагає зарядитися енергією та позитивним настроєм. Розминка надзвичайно важлива для людей, котрі проводять весь день в сидячому положенні: працюють за комп’ютером, розважаються в гральні автомати онлайн тощо.

Правила виконання 

Починати варто з основ:

  • спочатку виконуйте прості рухи, поступово ускладнюючи їх. Першою вправою для розминки можуть стати кроки на місці або повільний біг;
  • звертайте увагу на всі групи м’язів: легкі фізичні вправи повинна охоплювати шию, руки, ноги, спину;
  • контролюйте ритм дихання: робіть глибокі вдихи рівномірно під час всієї розминки. Правильне дихання сприяє кращій циркуляції кисню не тільки під час розминки, але й під час активної фази заняття;
  • не поспішайте: розминка та розтяжка повинні виконуватися повільно, дозволяючи відчувати кожен рух тіла;
  • дослухайтеся до власного тіла: якщо відчуваєте біль або дискомфорт, зупиніться та з’ясуйте, що саме викликає неприємні відчуття. Ваше тіло – найкращий провідник у світ спорту.

Правильно виконана розминка підвищує здатність до роботи. Багато людей сидять на роботі довгі години, що призводить до відчуття застою. Прості вправи розминки допомагають усунути цей стан і підготувати до тренування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *