Португалія – Україна – 3:6. Огляд матчу

Футзал

Поєдинком проти чинних чемпіонів світу та Європи, португальців, збірна України завершувала свій піренейський етап підготовки до чемпіонату світу – 2024. І після перемог над збірними Коста-Рики та Куби, які, в принципі, були прогнозованими (хоча збірну Коста-Рики, відверто кажучи, були причини трохи побоюватись. – А. Т.) гра з португальцями була вже з розряду іншого рівня – дуже хотілося побачити, як зараз «синьо-жовті» виглядають на фоні такого титулованого суперника. Тим більше, українська команда була не проти того, щоб зробити подарунок своєму капітанові – Петрові Шотурмі, для якого саме цей поєдинок став ювілейним – сотим – у футболці збірної України.

Щоправда, була своя мотивація і у португальців. Окрім того, що вони грали вдома, Зікі Те та компанія планували подарувати перемогу своєму капітанові Жоао Матушу, який мав відіграти свій двохсотий поєдинок за національну збірну Португалії, а також головному тренеру Жоржу Бразу, який святкував свій 52-й день народження.

Господарі майданчику спробували одразу взяти ініціативу в свої руки, проте ледь не пропустили на 3-й хвилині, коли Абакшин мав одразу два моменти для взяття воріт Андре Коррейї, але забити не зміг. І це можна було вважати серйозним дзвіночком для оборони збірної Португалії. Однак, господарі майданчику намагались робити акцент на гру першим номером з активним застосуванням Зікі Те у якості «стовпа». Проте, українські футзалісти були готові до таких подій. Щоправда, при цьому португальська команда все-таки мала можливості для того, щоб відкривати рахунок, але не вистачало якоїсь дещиці, як це було, наприклад, у епізоді, коли Томаш Пасу не замкнув дальню стійку. Натомість, українцям вдалося забити першими. На 7-й хвилині випад «синьо-жовтих» завершився дальнім ударом Мельника, і рахунок став 1:0 на користь підопічних Олександра Косенка.

Але практично одразу португальці посилили тиск на ворота збірної України, і вже Сухову доводилося частенько працювати, рятуючи своїх партнерів від голу. Не на руку українській команді було й те, що вже на екваторі першого тайму в неї було п’ять командних фолів. Відповідно, підопічним Олександра Косенка потрібно було грати більш акуратно. Незважаючи на це, «синьо-жовті» продовжували грати у свою гру. Вони самовіддано боролися за кожний м’яч, подекуди граючи на межі фолу. Окрім того, вони створювали непогані моменти біля португальських воріт. Зокрема, могли забивати Микитюк, Семенченко та Абакшин. Але забив той, хто святкував свій ювілей. Петро Шотурма прострілив з ауту, і м’яч рикошетом від Андре Корейї влетів у ворота. Так рахунок став 2:0, а голкіпер «Браги» скоро поступився місцем у воротах збірної Португалії Еду Соузі. Щоправда, і воротар «Ель-Посо» трохи згодом зіграв невпевнено у майже ідентичному епізоді, який стався на 16-й хвилині, коли рахунок став 3:0. І знову Шотурма забив зі «стандарту» – цього разу з кутового. І знову не обійшлося без помилки від португальського стража воріт. 3:0 на користь збірної України у першому таймі матчу проти Португалії – якщо чесно, то у таке було складно повірити.

Однак, заради справедливості, варто сказати, що такого рахунку могло би і не бути, якби на 13-й хвилині Бруно Коельйо реалізував дабл-пенальті у ворота збірної України. Але Сухов не дав забити одному з лідерів збірної Португалії. А вже після того, як рахунок став 3:0 на користь «синьо-жовтих», у ворота Сухова був призначений ще один 10-метровий. Цього разу «пробити» Сухова Андре Коельйо, але і йому не вдалося засмутити голкіпера «ХІТа», який відбив другий 10-метровий поспіль. На додачу до цього, португальці могли ще й пропустити «гол у роздягальню» – Микитюк мав для цього два моменти, але жоден з них не реалізував.  

Було зрозуміло те, що португальці після поновлення гри підуть великими силами вперед, аби врятувати становище та уникнути поразки на очах у своїх шанувальників. Однак, вже на 22-й хвилині господарі майданчику ледь не пропустили вчетверте. Міг забивати Швед. Однак, поступово підопічні Жоржа Браза все-таки окреслювали свою перевагу у володінні м’ячем, що призводило до створення моментів біля воріт Сухова. Відповідно, для голкіпера збірної України, так само, як і в першому таймі, знаходилась робота. Зрештою, на 27-й хвилині португальцям таки вдалося «розмочити» воротаря «синьо-жовтих». Фабіу Сесіліу ідеально прийняв м’яч після подачі з кутового та пробив поміж ніг Сухову. Так рахунок став 3:1, і у господарів майданчику з’явилась надія на «камбек», тим більше, що часу на це у «червоно-зелених» вистачало. Однак, на екваторі другого тайму українцям вдалося знову збільшити свою перевагу до трьох голів. Сталося це після того, як Сухов класною передачею знайшов голову Чернявського, від якої м’яч і влетів у «рамку» Еду Соузи.

Варто зазначити, що у другому таймі українці, незважаючи на тиск з боку португальців, намагалися грати більш акуратно та дисципліновано. Окрім того, підопічні Олександра Косенка свідомо зробили ставку на контратаки, які подекуди проходили. Були побоювання за те, що ті гравці, які не виходили на майданчик у першому таймі, не увійдуть у ритм гри після перерви. Однак, Олександр Косенко якщо і робив зміни, то лише точково, аби не порушувати структуру гри. І це приносило результат.

Щоправда, на 35-й хвилині українці пропустили вдруге. І знову – після розіграшу «стандарту». Відверто кажучи, є сумніви щодо правомірності призначеного штрафного удару в бік української команди, але факт залишається фактом: після розіграшу цього стандартного положення Фабіу Сесіліу, який знову був ніким не прикритий, оформив дубль, а рахунок став 4:2. Однак, українці відповіли більш переконливо: Швед та Микитюк своїми голами зробили рахунок 6:2 на користь збірної України станом на 36-ту хвилину матчу. Щоправда, раділи українці недовго: помилка Сухова призвела до того, що найкращий гравець Євро-2023 (U-19) Лусіу Роша знову скоротив відставання португальської збірної до трьох голів. І після цього підопічні Жоржа Браза спробували забити ще, аби наблизитись у рахунку до українців. Проте, тепер Сухов був більш зібраний, і більше не дозволяв собі помилок. І багато в чому завдяки цьому фактору збірна України у підсумку обіграла чинних чемпіонів світу та Європи на їх же майданчику з рахунком 6:3.

Так, це була перемога фактично у товариському поєдинку. Але з психологічної точки зору – це дуже важливий результат, який, безумовно, позитивно вплине на підготовку «синьо-жовтих» до «мундіалю». Тим більше, що вже 15 вересня підопічні Олександра Косенка стартуватимуть на чемпіонаті світу матчем проти чинних віцечемпіонів світу – збірної Аргентини. І наразі такий результат у грі з Португалією дає надію не тільки на хороший виступ у матчі з «альбі-селестес», а і на «мундіалі» загалом.   

Португалія – Україна – 3:6
Голи: Фабіу Сесіліу (27, 35), Лусіу Роша (36) – Мельник (7), Шотурма (13, 16), Чернявський (30), Швед (35), Микитюк (36)
Португалія: Андре Коррейя (Еду Соуза, 15; Бернарду Пасу, 29) – Томаш Пасу, Афонсу Жезуш, Зікі Те, Паулета – Пані Варела, Жоао Матуш, Ерік Мендоса, Бруно Коельйо – Тьяго Бріту, Андре Коельйо, Лусіу Роша, Кутчі – Фабіу Сесіліу
Україна: Сухов – Шотурма, Швед, Микитюк, Чернявський – Семенченко, Мельник, Зварич, Абакшин – Корсун, Фаренюк, Жук, Педяш
Попередження: Педяш (29), Чернявський (35)
На 13-й хвилині Бруно Коельйо (Португалія) не реалізував 10-метровий (воротар)
На 16-й хвилині Андре Коельйо (Португалія) не реалізував 10-метровий (воротар) 

5х5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *