Наталія Савчин: “Емоції зашкалювали. Перемога над хорватками – не сон, а реальність”

Гандбол ТОП

Гандболістка збірної України Наталія Савчин (до слова, уродженка міста Городенка Івано-Франківської області) прокоментувала перемогу збірної України над Хорватією у рамках відбору до Чемпіонату Європи (23:22), розповіла про адаптацію у новому клубі, а також поділилася очікуваннями від гри з Францією.

Наталю, поділіться своїми емоціями від перемоги над Хорватією. Мабуть, це одні з найбільш сильних емоцій у вашій кар’єрі…

З теплотою згадую про свої відчуття після перемоги над Хорватією. Наші емоції зашкалювали. Мало хто вірив у позитивний результат, але ми це зробили. Лише зараз усвідомлюємо, що це все реальність, а не сон. Приємно читати позитивні коментарі про нашу гру з боку спортивних медіа. Хочеться подякувати за підтримку рідним, друзям і всім українським вболівальникам. Навіть на офіційній сторінці європейської федерації гандболу вийшла стаття про нашу перемогу, адже ми дійсно здивували всю гандбольну спільноту.

На вашу думку, що не вийшло у збірної у першому таймі? Хвилювання заважало? 

У першій половині зустрічі припустилися низки технічних помилок. Можливо, на це вплинуло те, що більшу частину тайму грали у меншості. Складно було награвати щось у нападі, знаючи що один гравець мусить бігти на заміну. Дуже непросто було захищатися, коли суперник грав у більшості.

Дуже незадоволена своєю грою у першому таймі. Хвилювання позначилося на моїх діях. Розуміли, що з хорватками можемо грати та маємо їх перемагати, щоб вийти на Євро. Надмірна відповідальність та хвилювання зіграло зі мною злий жарт. Плюс командного виду у спорту у тому, що коли не йде гра в одного члена команда, то інші тобі допомагають. Важливо, що у нас на майданчику був єдиний колектив, який прагнув перемогти.

 Які зміни тренер вніс у перерві? Завдяки чому змогли переломити хід зустрічі? 

Вдячна тренеру за те, що після невдалого першого тайму він не піддався емоціям, а навпаки, заспокоїв нас. Тренер у нас вірив і це найголовніше. Він змінив тактичну схему у нападі, наголосив на помилках у захисті, а також налаштував команду на позитивний лад. У другому таймі вже не відчувалося того надмірного хвилювання, тому могли продемонструвати свої найкращі якості.

Те, що у збірній грає більш ніж 10 гравців, які мають відношення до Галичанки, йде команді на користь

Це створює більш дружню атмосферу у колективі, адже добре знаємо один одного. Напевно, ця підтримка і чудовий мікроклімат допомагає краще налаштовуватися на гру. Добре відчуваємо один одного. До того ж дівчата, які грають зараз за «Галичанку», мають свої награні комбінації і це дуже добре, адже у збірній маємо небагато часу на підготовку. Головний тренер збірної також працює у «Галичанці» і це також йде на користь.

У нас молода збірна, для якої немає авторитетів. Напевно, це наша найбільша перевага у цьому відбірному турнірі 

Дійсно, у нашій збірній багато молодих гандболісток, а також дебютанток. Хочу відзначити Ірину Прокоп’як, з якою поруч захищалися у матчі проти Хорватії. Відчувала несамовиту енергію і зарядженість на боротьбу з боку Ірини. Вона була готова «вигризати» кожен м’яч.

Можете детальніше розповісти про свій новий клуб? Наскільки вже змогли адаптуватися у новому чемпіонаті? Не шкодуєте, що залишили Галичанку? Мовного бар’єра немає? 

Зараз граю за румунський клуб «Глорія Бістріца». Відзначу, що чемпіонат Румунії один із провідних у світі. Коли щось не виходить на тренуваннях, то думаю, що, можливо, треба було спочатку пограти у більш слабкому чемпіонаті (посміхається). Коли заспокоююсь, то розумію, що зробила усе правильно, адже розвиватися можна лише у конкуренції. Про свій вибір не шкодую.

Мовного бар’єра немає. Спочатку нашу команду тренував місцевий тренер і дівчата з Білорусії допомагали мені, перекладали. Було складно і намагалася вивчити мову. Зараз нас тренує спеціаліст із Данії, тому жодних проблем немає, адже добре розумію англійську.

Іноді сумую за атмосферою у «Галичанці», за Львовом. Проте, розумію, що для розвитку кар’єри мусила зробити цей крок. Вдома працюється легше, але таке життя спортсмена.

Які очікування від найближчого матчу з Францією? Ймовірно, на нашу збірну тепер налаштовуватимуться по-іншому… 

У нас бойове налаштування на гру. Розуміємо, що буде складніше ніж Хорватією, адже гратимемо із чинними олімпійськими чемпіонками. Для того, щоб вийти на чемпіонат Європи, необхідно посісти хоча б друге місце, тому кожна гра є важливою.

Думаю, що недооцінки з боку збірної Франції не буде, адже вони бачили нашу гру з Хорватією. Суперник грає у швидкісний гандбол, тому варто мінімізувати помилки і якомога швидше переходити із нападу у захист. Зробимо усе, щоб досягнути результату. Запрошуємо усіх уболівальників на гру. Для нас важлива ваша підтримка.

Влад Пригода, Kamp-Sport

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *