Микола КОЧЕНЮК: “Розпочали підготовку до Дефлімпійських ігор ще в грудні минулого року”

Інші Пряма мова

Тренер Назара Левицького, учасника Дефлімпійських ігор 2022, Микола Коченюк розповів про підготовку до головних стартів чотириріччя.

З 1 по 15 травня в бразильському місті Кашіас ду Сул проходитимуть XXIV літні Дефлімпійські ігри 2021 року. Вони мали відбутися 5-21 грудня, але за пропозицією Міжнародного комітету спорту глухих (ICSD) були перенесені на 2022 рік через обмеження, викликані пандемією COVID-19.

Національна дефлімпійська збірна команда України буде представлена на XXIV літніх Дефлімпійських іграх 170 спортсменами (чоловіками і жінками), які братимуть участь у змаганнях з 16-ти видів спорту. У її складі захищатимуть у Бразилії синьо-жовті кольори і два спортсмени з Івано-Франківщини – 36-річний футболіст, уродженець Тлумача Володимир Рій, у спортивній кар’єрі якого це вже будуть четверті Дефлімпійські ігри (на попередніх здобув з українською командою одну золоту й дві срібні медалі), та 21-річний калушанин Назар Левицький (спортивне орієнтування), який дебютуватиме на змаганнях такого рівня.

– Спортивним орієнтуванням Назар займався, навчаючись у Калуській спеціальній школі Івано-Франківської обласної ради. Після її закінчення ніде не продовжував навчання, бо не хотів витрачати на це час, а повністю віддався цьому виду спорту й підготовці до участі в різних змаганнях, – говорить його особистий тренер, заслужений тренер України зі спортивного орієнтування й тренер юніорської збірної України в 2019-2021 рр. Микола Коченюк. – Десь трохи працював, заробляючи гроші для поїздок на змагання. Але з часом про талановитих нечуючих спортсменів, з якими я займаюся спортивним орієнтуванням як в Калуші, так і в Івано-Франківську, довідався директор Калуської фабрики «Родина» Віталій Кінаш, який відтоді й дотепер їх постійно матеріально й морально підтримує. В тому числі й моїх на сьогодні одних з кращих вихованців – Назара Левицького й на два роки старшого від нього Володимира Федосеєнка, який теж навчався в Калуській спеціальній школі Івано-Франківської облради.

До речі, Володимир у 2019 році став срібним призером чемпіонату світу зі спортивного орієнтування серед спортсменів з порушенням слуху, який проводився в чеському місті Оломоуц. Завдяки такому його спортивному досягненню мені присвоєно звання заслуженого тренера України зі спортивного орієнтування.

– Якщо мені не зраджує пам’ять, то, здається, торік обидва ваші вихованці, про яких мовилося вище, відзначилися на чемпіонаті Європи.
– Така приємна подія в їхній спортивній кар’єрі насправді відбулася минулого року у Вільнюсі. Саме в столиці Литви проводився чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування серед спортсменів з порушенням слуху. На ньому Назар Левицький дебютував та здобув відразу дві золоті медалі, перемігши всіх суперників на спринтерській та довгій дистанціях. А Володимир Федосеєнко привіз із Вільнюса срібну й бронзову медалі за результативні виступи у змішаній естафеті та спринті.

– У Назара і Володимира минулого року були і вагомі досягнення на чемпіонатах України зі спортивного орієнтування. А чому ваш старший вихованець не потрапив до складу спортсменів національної дефлімпійської збірної команди України зі спортивного орієнтування, які виступатимуть на Дефлімпійських іграх-2021 у Бразилії?
– Вони обидва зараз ще перебувають з національною збірною на тренувальному зборі в Туреччині, де українські орієнтувальники готуються до Дефлімпійських ігор. Однак Міністерство молоді і спорту України склад команди зі спортивного орієнтування на участь в Іграх-2021 погодило в кількості лише вісьмох спортсменів (5 чоловіків і 3 жінок). Назар до нього увійшов, а Володимира залишили в запасі. Тому він у Бразилію не полетить. Відповіді на це запитання «чому?» не знаю, бо безпосередньо в Тучеччині не був з тренерами української збірної та з хлопцями там не працював.

– Перед Туреччиною в Назара Левицького десь ще були навчально-тренувальні збори?
– Ми з ним розпочали підготовку до участі в XXIV літніх Дефлімпійських іграх ще в грудні минулого року. Займалися в Калуші та Івано-Франківську. У січні він був на зборах у Херсоні. Планували ще взяти участь у якихось змаганнях перед поїздкою в Бразилію, але ці мрії зруйнувала війна росії проти України.

– На коли запланований виліт з Туреччини українських орієнтувальників до Бразилії та в який день за програмою Дефлімпійських ігор виступатиме на них ваш вихованець?
– Назар готувався представляти Україну на Дефлімпійських іграх на спринтерській і довгій дистанціях. Орієнтувальники змагатимуться за нагороди на цих дистанціях 6 і 12 травня. Але Назар – спортсмен талановитий, тож буде готовим представити Україну на будь-яких дистанціях, якщо так вирішуть тренери національної збірної чи цього вимагатиме ситуація.

А виліт з Туреччини української команди зі спортивного орієнтування запланований на 30 квітня.

– Дякую за інтерв’ю! Будемо вірити, що все у Назара Левицького на XXIV літніх Дефлімпійських іграх 2021 року складеться якнайкраще.
 Я не відкидаю можливості, що він буде здатен і поборотися за медаль.

Розмову вів Василь ТКАЧУК.

Газета Нафтохімік-Калуш

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *