Збірна України 3х3 стартує в жіночій Світовій серії: що треба знати

Баскетбол

Жіноча збірна України 3х3 розпочинає свої виступи в жіночій Світовій серії – головних змаганнях на професійній мапі 3×3 серед жінок.

Сезон 2023 року розпочався 6 травня в Ухані та завершиться фіналом в Улан-Баторі 16-17 вересня. Всього заплановано 20 етапів. Україна стартує з другого етапу в азербайджанській Астарі.

Загалом це четвертий сезон Жіночої серії. Діючим чемпіоном є збірна Канади. Першим чемпіоном у 2019 році була Франція, а Німеччина завоювала титул у 2021 році. Отримаємо ми нового чемпіона чи Канаді першій в історії вдасться захистити титул?

Загалом на сезон заявилось 34 команд – кожна країна мала можливість заявити одну команду, плюс США та Франції як минулорічний чемпіон світу та переможець Ліги націй відповідно заявили команди U-24. Додатково на сезон могла заявитись комерційна команда – цим скористались Азербайджан (команда Нефтчі), Китай (команда Юанда) та Японія (команда Йокогама)

В заявці кожної команди по 6 гравчинь – перередньо в заявку нашої команди внесено Кристину Філевич, Анжеліку Ляшко, Вероніку Космач, Оксану Моллову, Міріам Уро-Ніле та Тетяну Юркевічус. Втім, по словам Юрія Процюка, в заявці можливі зміни, оскільки до команди ще не приєднались деякі гравці, на яких головний тренер розраховує.

Кожна збірна вибрала пріоритетні для себе чотири етапи, а далі вже ФІБА в залежності від побажань формує склад на окремий етап з 12 команд. У фінальному етапі виступлять кращі 8 команд за підсумком сезону. Збірна України подала заявки на шість етапів, з яких виступить на чотирьох. Після Астари наша команда планує виступити в Ізраїлі на етапі Нетаньї 3-4 липня. 

12 команд кожного окремого етапу розділяють на чотири групи по 3. В перший день проходить груповий етап, на другий день плей-оф з чвертьфіналу.

Виступ в жіночій Світової серії в першу чергу приносить великі індивідуальні бали на рівні чемпіонату світу, що важливо для олімпійського відбору. Фактично тому всі країни-претенденти на потрапляння до олімпійських кваліфікаційних турнірів заявились на жіночу Світову серію.

Дорога на Олімпіаду-2024: як збірним 3х3 потрапити в Париж?

Окрім командних та індивідуальних очок, команди змагаються за призові. Переможець кожного окремого етапу отримає 12 тисяч доларів, друга команда – 8 тисяч доларів, третя – 6 тисяч доларів. Загалом призові отримають кращі 6 команд етапу.

Нагадаємо, в азербайджанській Астарі жіноча збірна України 3х3 виступить 20-21 травня. Наша команда отримала 9-й номер посіву і дебютує на змаганнях матчем проти збірної Німеччини, яка отримала перший номер посіву. Також в суперниках по групі у збірної України Єгипет, який отримав 8-й номер посіву.

З групи вийдуть дві кращі команди. В 1/4 фіналу наша група перетнеться з групою С, де гратимуть Польща, Азербайджан і китайська комерційна команда Юанда.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *