«Шлях до перемоги в Кубку України був нелегким»: головний тренер Урагану Максим Павленко – про новий трофей клубу

Пряма мова Футзал

Головний тренер НФК Ураган Максим Павленко дав інтерв’ю сайту Sport-express.ua за підсумками Кубка України 2023/24. Третій трофей у доробку фахівця та команди, яку він очолює.

Уродженець міста Київ Максим Павленко навчався в школі київського Динамо та грав з Андрієм Шевченком за резервний склад. Грав у футбол на позиції нападника. Згодом перейшов у футзал, став гравцем національної збірної. 

Від 2017 року досвідчений фахівець очолює НФК Ураган (Івано-Франківськ) і за цей час зібрав повний медальний комплект, кілька Суперкубків і Кубок ліги, а 5 травня 2024 року в столичному Палаці спорту Максим Михайлович втретє у якості головного тренера Урагану здобув Кубок України. 

В ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua Максим Павленко розповів про наступне:

  • шлях команди до фіналу,
  • аналіз гри Урагану і розбір суперників,
  • чому фінальний поєдинок починався непереконливо й за рахунок чого розвинувся в справжній трилер,
  • оцінку фінального матчу та суддівства.

Гравці Урагану. Фото: АФУ

«Шлях до перемоги в Кубку України був нелегким»

— Добрий день, Максиме Михайловичу, вітаю Вашу команду з перемогою у Кубку України! Розкажіть, будь ласка, про шлях команди до кубкової вершини в 2024 році.

— Перемога в кубку, як і шлях до фіналу, були для нас непростими. В 1/8 фіналу ми отримали в суперники хмельницький Сокіл. Незважаючи на дві перемоги, ці матчі були багатими на емоції та запам’яталися безкомпромісною боротьбою в кожному ігровому епізоді. В 1/4 фіналу ми провели тільки один матч проти Рятувальника, в якому перемогли 9:0 та забезпечили вихід в півфінал.

— Так, Рятувальник з Ромнів знявся з Кубку і чемпіонату через посилення російської навали. В фіналі Чотирьох як все розвивалося для команди?

— Фінал Чотирьох Кубка України — це завжди подія підвищеної уваги, яка потребує ретельної підготовки. В півфіналі ми зустрілись з Хітом. Матч розпочався вдало для нас, була хороша реалізація гольових нагод і компактна гра в захисті за виключенням протидії воротареві Хіта Олександру Сухову. 

— Кіпер національної збірної Сухов дійсно становить для багатьох команд небезпеку. В його доробку 5 м’ячів в цьому чемпіонаті, до того ж, у грі з Ураганом він влучив в стійку…

— Вміння голкіпера суперника зберігати м’яч і створювати чисельну більшість при підключенні на нашу половину поля створили нам чимало проблем. Тому при дограванні матчу через повітряну тривогу на наступний день ми перебудувалися на більш компактну гру в захисті, вели матч по рахунку, намагалися не програвати один в один, шукати свої шанси на взяття воріт в контратаках та при розіграші стандартних положень.

— Як оціните гру з Хітом вашого кіпера Сіріцького?

— При грі 4 проти 5 у Хіта було декілька хороших нагод забити голи у наші ворота, але бездоганна гра Олександра Сіріцького, самовіддача гравців, дисципліна та відповідальність стали ключовими факторами у перемозі над Хітом з рахунком 4:1.

«Ось за рахунок чого Урагану вдалося змінити хід фінальної гри»

— Розкажіть про фінальний двобій проти іншої київської команди – Aurora Futsal, яку Ураган обіграв 4:2.

— Фінальний матч ми почали не так впевнено, як суперник. Пояснення тому просте — ми в суботу боролись за вихід в фінал, а Аврора зіграла свій матч в п’ятницю і готувалась до фіналу у більш спокійному режимі. Перший тайм фінального матчу ми зіграли від захисту, розуміючи, що з першої хвилини не будемо готові до активних швидкісних дій. 

— Чи закономірно виглядав гол суперника?

— Забитий гол Авророю у наші ворота м’яч виглядав закономірно, адже перевагу, хоча й невелику, суперник у першому таймі мав. По перерві наші гравці показали інший рівень футзалу.

— За рахунок чого Урагану вдалося змінити хід гри?

— Активні дії в пресингу, індивідуальна робота, створення стандартних положень. Та й підключення воротаря до атак стали значно кращими. Зрівнявши рахунок, ми продовжили діяти активно та показали гру, яка відповідала статусу матчу. Впевнений, що глядачам і вболівальникам цей матч сподобався. 

Фрагмент фінального протистояння. Фото: АФУ

«Рефері помиляються, вдосконалюються, аналізують помилки»

— Основний час закінчився 2:2, а в овертаймі було дуже гаряче! В декого були претензії до арбітражу, хоча моменти були дуже важкими для прийняття рішень, а найкращий суддя України Денис Куций обслуговував у цей час фінал Чотирьох футзальної Ліги чемпіонів….

— Нам вдалося краще реалізувати нечисленні нагоди. А стосовно суддівства — цей матч, як і півфінальні двобої, відбувся з деякими претензіями до арбітражу.

— За рахунку 2:2 судді після перегляду VAR призначили 10-метровий штрафний на вашу користь, хоча дехто вважає, що спочатку у гравця Урагану Грицини була рука. Як підсумок, Шотурма забив третій гол. Ваш коментар?

— У моменті із забитим третім голом було прийнято рішення на користь Урагану, але ж трактування деяких інших епізодів було на користь Аврори. Рефері помиляються, вдосконалюються, аналізують помилки, певна робота в цьому напрямку ними ведеться.

— За нічийного рахунку в Aurora був теж 10-метровий, але Літвінов його не реалізував, хоча багато хто каже, що фол там був неоднозначним…

— Тут уже нема чого обговорювати. Забий суперник свій 10-метровий гра, можливо, склалася б по-іншому.

— Кого виокремите серед гравців команди?

— Я нікого не виокремлюю, тому що для мене колектив на першому місці.

— Кому Ви присвячуєте перемогу в Кубку?

— Я щиро дякую ЗСУ, вдячний керівництву Урагану, всім гравцям, вболівальникам за віру в команду та підтримку! Це вже історія, ми повертаємось до матчів чемпіонату України, де вже найближчої п’ятниці на нас очікує відповідальний матч 1/4 проти Кардиналу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *