Михайло ТКАЧУК: “Думаю, що ми “не впадемо обличчям в багнюку”

Пряма мова Футбол

Наставник черніївського “Урагану” Михайло Ткачук розповів про дебют команди на всеукраїнському рівні та завдання на новий сезон.

Івано-Франківський обласний футбол подає позитивний приклад всій Україні, системно відряджаючи на всеукраїнський рівень найсильніші команди за спортивним принципом. Ось і Ураган із Черніїва, що в Івано-Франківській ОТГ, здобув право виступити в Чемпіонаті України серед аматорських команд.

Познайомити читачів офіційного сайту ААФУ з дебютантом наших змагань ми попросили головного тренера команди М.М.Ткачука. Михайло Михайлович сам грав у футбол і вигравав Чемпіонат і Кубок України серед аматорів у складі інших колективів області, пройшов серйозну школу на професіональному рівні та тепер успішно розпочав тренерську роботу на чолі амбітного та вже титулованого в рідній області Урагану.

– Наш клуб засновано в 2002 році, раніше грав під назвою Зоря (Черніїв). Грали спершу на чемпіонат Тисменицького району. Неодноразово ставали чемпіонами, також вигравали Кубок району, “Лігу чемпіонів”, що в нас проводиться по районах. А коли змінився голова в нашому селі, він захотів якіснішого розвитку футболу. Богдан Грейда сказав футбольному колективу: “Ми вже виграли районні чемпіонат, Кубок і Суперкубок. Давайте йти трішки вище”. І ми вирішили йти в Групу “Б” – Другу обласну лігу. Виграли Групу “Б” обласного чемпіонату і вийшли відразу в Групу “А”. Тепер же стали чемпіонами області й вирішили спробувати сили на всеукраїнському рівні.

– Якби вас попросили розповісти про кількох гравців, які собою уособлюють вашу команду, хто може бути відомий на всеукраїнському рівні, з ким можна її асоціювати, то кого б ви назвали?
– У нас є воротар Микола Плетиницький, який пограв і в Першій лізі, і в Другій. Тарас Бойко, Василь Дербах, які грали в Прикарпатті. Є люди, які вже встигли пограти серед професіоналів і мають хороший послужний список.

– Розкажіть про тренерський та адміністративний штаб.
– Президент у нас Богдан Дмитрович Грейда – лідер нашого села, очільник Черніївського старостинського округу. Головний тренер – я. А мені допомагає тільки Степан Романович Ревчук, ми записуємо його як тренера, він веде фінансові питання. Всім іншим займаюся лише я сам.

 – Розкажіть про ваш шлях у футболі. На якій позиції грали і який мали попередній тренерський досвід?
– Не маю зовсім – якраз починаю тренерську роботу в Урагані, разом із командою ми пройшли з обласної Групи “Б” в Чемпіонат України. Грав за них на район, а потім ми прийняли рішення що я буду граючим тренером. Відповів, що немає питань, будемо намагатися. Президент вирішив довірити мені управління командою, я вдячний за цей шанс, так і почав свою тренерську роботу.

Я пройшов школу Шахтаря, потім повернувся в Прикарпаття і тут залишився. Тож досвід маю, в футбол грав, школу пройшов. Грав крайнього хава – правого і лівого. Грав за юнацькі команди, Шахтар-3. Більше пограв за донеччан, коли команду очолював Король. Потім із Грачовим в Шахтарі-3 працювали, але ми не знайшли спільну мову. У 2002 році я закінчив 11-й клас і мене взяли в Шахтар-3, де я був місяць на зборах, все було добре, потім мене відправили в оренду в Металург (Донецьк). Севідов був в другій команді, а Альтман – у першій. Ніби все добре, Севідов був готовий підписувати контракт, розповів про умови, які мене влаштували. Але потім сказали нас всіх, молодих, відправити. Альтман сказав: “Хлопці, вибачайте, я нічого не можу зробити”. Так я й повернувся в Прикарпаття. Це був 2003 рік.

– З ким із відомих футбольних персон доводилося перетинатися в Шахтарі?
– Селезньов і Федецький – ми жили разом в одній кімнаті. Із Федецьким і дотепер підтримую контакти, а з Селезньовим підтримував до Туреччини. Потім він туди поїхав, номер змінив, і ми десь втратили контакти.

– Знаю, що ви виступали за Карпати (Яремче) і Карпати (Коломия). Титуловані на всеукраїнському аматорському рівні команди, які здобували трофеї. З ними вдалося виграти змагання ААФУ?
– З Яремче ми виграли Кубок аматорів, а з Коломиєю чемпіонат аматорів.

– Зараз аматорські змагання стали сильнішими чи слабкішими?
– Не бачив, не знаю, але чую про те, що команді хороші. ОДЕК (Оржів) – завжди була хороша команда, Юність (Верхня Білка), також Вотранс, де Федецький. Суто за іменами, за підбором футболістів, бачу багато дуже гідних учасників змагань. Проте знайомитися з ними будемо вже під час чемпіонату.

– Цікаво дізнатися, яке буде завдання Урагану на дебютний сезон в ААФУ?

– Президент завдання поки не ставив, зараз поїхав відпочивати. Але сказав, що хоче, аби Ураган доріс до переходу в Другу лігу. Для цього нам треба бути учасниками Чемпіонату України серед аматорських команд, освоїтися на цьому рівні. Раніше ми також ішли крок за кроком: коли стартували в Групі “А”, у нас завдання було – бути в трійці, а коли ми здорово стартонули в перших турах, то президент сказав, що нам треба стати чемпіонами. Я сказав Дмитровичу, що будемо намагатися, доберемо людей і спробуємо. У підсумку виграли чемпіонат. Можливо, так само і на аматорському рівні буде. Подивимося на рівень і будемо бачити, можливо вже зараз боротися за вищі місця чи ні. Якщо що, то будемо підсилюватися.

– Прикарпаття під час міжсезоння відпустило багато молодих гравців. Можливо, хтось із них встигне перейти до вас, щоб допомогти на всеукраїнському рівні?
– Говорили з Ярославом Конкольняком, але він поки що лікується, а там побачимо. Те ж саме і зі Шпиркою, який травмований і не допоможе. Ведемо перемовини з Орестом Янушем, в якого також були певні проблеми зі здоров’ям. Якщо все нормально, то перейде до нас і допоможе Урагану освоїтися на всеукраїнському рівні.

 – Де грає команда, де вона базується?
– Ми базуємося в селі Черніїв біля Івано-Франківська, там лічені кілометри від обласного центру. Богдан Дмитрович побудував новий стадіон, урочисто відкрили, вже освоїли. Хороша поляна, вміщає десь 300 чоловік.

 – На якому місці зараз знаходиться футбол на Прикарпатті, якщо дивитися на всеукраїнський рівень? Відстає чи багато в чому покаже клас?
– В Коломиї і Яремче ми завжди демонстрували, що Івано-Франківськ ніколи не відставав від інших регіонів. Завжди були хороші футболісти, і я думаю, що ми “не впадемо обличчям в багнюку”.

– Чи є у клубу спонсори та партнери, які допоможуть із переходом на новий змагальний рівень?
– У нас на футболках логотип заправки VT Petroleum, з якою клуб співпрацює. А все інше президент тягне сам. Богдан Дмитрович Грейда – це особистість, яка дозволила збутися мріям черніївських футболістів.

Артур Валерко, SportArena.com

Для довідки:

СК Ураган (Черніїв)
• Рік заснування: 2002
• Кольори клубу: червоно-чорні
• Стадіон: с. Черніїв (вміщує 300 глядачів)
• Керівництво та тренерський штаб             
Президент: Грейда Богдан Дмитрович
Головний тренер: Ткачук Михайло Михайлович
Адміністратор: Ревчук Степан Романович
• Досягнення
Чемпіон і володар Кубка Івано-Франківської області 2020/21.
Переможець першості Другої ліги Івано-Франківської області 2019/20.
Неодноразовий лауреат районних змагань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *