Олег Рипан – найкращий тренер 15-го туру Першої ліги

Футбол

Навесні «Прикарпаття» зазнало розгромної поразки від «Альянсу», тож прагнуло показати, що за цей час команда багато чого навчилася. Перемога над сильним і добре згуртованим суперником дозволяє прикарпатцям триматися в групі лідерів, незважаючи на успіх конкурентів у перенесених матчах.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер івано-франківського «Прикарпаття» Олег Рипан. Підопічні тренерського тандему тандем Рипан-Яцурак обіграли липоводолинський «Альянс» (3:1 на власному полі).

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Альянс» ‒ сильний і досвідчений суперник, який, тим більше, не мав підстав недооцінювати суперника («Прикарпаття» виграло в домашньому матчі минулого чемпіонату, а зараз підходило до гри з успішною серією). Якщо щось дещо полегшувало завдання господарів, так це те, що «Альянс» повинен був проводити ротацію та розподіляти сили перед кубковим матчем із ПФК «Львів».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Були свої проблеми в обох команд. Скажімо, в гостей після вилучення не грав провідний центральний півзахисник Піднебенний. У господарів через важку травму на півроку вибув універсал Борисевич. До того ж, на фоні певних проблем зі здоров’ям грали Сондей (він пропускав минулий тур) і Цюцюра (вийшов на заміну, тому що після пошкодження недоцільно було ризикувати використовувати його весь ігровий час).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з минулим туром, коли «Прикарпаття» виграло в Хмельницькому, тренерський штаб Рипана та Яцурака провів три зміни в стартовому складі. В безперечний плюс – повернення після дискваліфікації Барчука (замінив в атаці молодого Горбаченка й став героєм туру). Також травмованого Цюцюру в стартовому складі замінив Сондей (автор першого голу). А от замість молодого Пастуха вже в перерві на місці правого захисника з’явився досвідченіший Квасний.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Прикарпаття» добре адаптувало схему 4-1-4-1, де ключовим гравцем виступає молодий Семотюк – «бокс-ту-бокс» із достатньо розвиненим баченням поля і технікою. Хороший підбір технічних, швидких гравців у середній лінії дозволяє здорово діяти на зустрічних курсах і при переході від оборони в атаку. Особливу роль відіграє форвард Барчук – гідний спадкоємець Халка: багато виграної боротьби, постійна спортивна агресія попереду, гольові епізоди «з нічого», за рахунок високого пресингу та тиску на суперників.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Чотири тури без поразок іде «Прикарпаття» (8 очок із 12 можливих за цей відрізок). При цьому особливість команди – цього сезону вона успішніше діє на виїзді, ніж вдома, так що перемога на власному полі над одним із найсильніших суперників, «Альянсом», суттєво покращила командні показники та неабияк порадувала своїх вболівальників.

Лауреат 15-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Олег Рипан («Прикарпаття»)
Середній бал – 4,6

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *