Академії ФК «Динамо» та «Шахтар» увійшли в ТОП-5 Європи

Інші

Дослідники центру CIES підготували рейтинг кращих європейських академій з футболу. Ключовим критерієм відбору та оцінки стала кількість молодих футболістів, підготовлених рідними клубами для подальших виступів у національних та зарубіжних чемпіонатах під егідою UEFA. В п’ятірку кращих увійшли відразу два українські представники – академії двох кращих клубів України «Динамо» та «Шахтаря».

В ході досліджень аналітики CIES Football Observatory розглянули 31 елітний дивізіон УЄФА. Експерти підрахували кількість матчів, проведених вихованцями академій у європейських чемпіонатах протягом останнього року. Також при складанні рейтингу враховували індекс «натренованості» та середній вік вихованців. Рідним клубом експерти вважали команду, у якій футболіст провів, як мінімум 3 роки у віці з 15 до 21 року.

Суперники українців в рейтингу академій футбольних клубів

Представники УПЛ футбольні клуби «Шахтар» та «Динамо» посіли в рейтингу відповідно другу та третю сходинку. Це результат рейтингу за кількість підготовлених вихованців, котрі наразі виступають в різних чемпіонатах під егідою УЄФА. У гірників – 75 вихованців, у динамівців – 70. Біло-сині ділять 3-5 позиції з хорватським «Динамо», португальським «Спортінгом».

Десятка кращих академій на думку CIES за кількістю вихованців виглядає наступним чином:

  • «Аякс» (Нідерланди) (81);
  • «Шахтар» (Україна) (75);
  • «Динамо» Загреб (Хорватія) (70);
  • «Динамо» (Україна) (70);
  • «Спортінг» (Португалія) (70);
  • «Партизан» (Сербія) (69);
  • «Реал» (Іспанія) (62);
  • «Бенфіка» (Португалія) (60);
  • «Спарта» (Чехія) (58);
  • «Барселона» (Іспанія) (57).

Академія ще одного українського клубу «Дніпро» хоча і не увійшла в ТОП, однак теж присутня в списку 31 кращих. За останній рік вони підготували 27 молодих гравців. Експерти інформаційного сервісу Dotb з оглядом умов та промокодів Пін Ап казино, називають результати українців такими, що демонструють перспективи розвитку вітчизняного футболу.

За індексом «натренованості» найвищий показник підготовки молодих футболістів продемонстрував «Реал». За ним слідують «Барселона» та ПСЖ. Спеціальний індекс ґрунтується на спортивному рівні клубів, які представляють вихованці тієї чи іншої академії, а також вік молодих обдарувань. «Динамо» за цим показником посіло лише 12 позицію.

Цікаві також різниця в результатах вітчизняних клубів. Так, випускники академії «Динамо» за останній рік провели в середньому 19,5 матчів проти 17,3 у «Шахтаря». Що стосується середнього віку випускників, то у гірників вихованці молодші – 25,1 років проти 25,6 у киян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *