Віктор ДАНИЩУК: “Збори будемо починати в кінці січня”

Пряма мова Футбол

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером «Прикарпаття-Тепловик» (Івано-Франківськ) Віктором Данищуком.

Артур Валерко, Sport Arena.

– Давайте знайомитися: що за команда «Прикарпаття-Тепловик», які її цілі та завдання?

– Команда створена на базі першої команди «Прикарпаття» (Перша ліга ПФЛ України) за підтримки нашого «Теплокомуненерго». Раніше вона називалася «Тепловик», а зараз — «Прикарпаття-Тепловик». Ініціатива йшла від тренерського штабу — брати участь в аматорських дорослих змаганнях для швидшого розвитку молодих футболістів, і в підсумку ми всі разом дійшли згоди, щоб виступати в Чемпіонаті ААФУ. Ми готуємо нових футболістів для першої команди, яка змагається в Першій лізі України, а все-таки між чемпіонатом області і Першою лігою — дуже велика різниця в рівні футболістів, хотіли трошки дати нашим гравцям відчути цей дорослий футбол, щоб зменшити розрив і дати швидше відчути конкурентні всеукраїнські змагання.

– На основі якого випускного класу або вікового підбору футболістів створений цей колектив? Яка його базова команда?

– У команду до нас ідуть вихованці дитячої школи «Прикарпаття». Базовий рік у нас — 2001-2002 р.н., цього року зайшов 2003 рік. Навколо цих футболістів ми формуємо команду, а також є декілька досвідчених футболістів, двоє граючих тренерів — я і Олег Веприк, мій помічник.

– Розкажіть про більш досвідчених гравців у складі, хто вже понюхав пороху не лише на аматорському рівні, а й на професіональному. Хто вони?

– У нас є Володимир Радульський — він встиг пограти за першу команду «Прикарпаття» в Першій лізі, з ним розірвали контракт і він демонстрував свої якості у складі команди «Нафтовик» (Долина), грав на область і там виділявся. Ми Володимира на цей чемпіонат запросили в молодіжну команду, щоб його підготувати, спробувати ще раз у «Прикарпатті». Це хороший футболіст, він вже переріс рівень і обласного, і, можливо, аматорського всеукраїнського футболу, йому треба рухатися вище.

Прикарпаття-Тепловик (Івано-Франківськ) - 7 місце Групи 1 під час зимової перерви
Віктор Данищук

Також у нас є досвідчені футболісти ‒ Андрій Новицький (грав за збірну області), Ігор Крамар (у минулому сезоні в складі «Варатика» виступав в ААФУ), Ярослав Пархуць («Прикарпаття»), які в кожній позиції додають впевненості нашій молоді.

– За підбором — у вас суто місцеві футболісти?

– Так, у нас вихованці футболу Івано-франківської області та міста Івано-Франківськ, багато футболістів 2003 року народження. Переважно, з сільської місцевості хлопці.

– Які наслідки осінньої роботи для цих гравців, чи є до них інтерес з боку інших дорослих аматорських і професіональних команд чи, можливо, самого «Прикарпаття»?

– Я не володію інформацією щодо запрошення в інші аматорські команди. Але футболісти прогресують, ми почали чемпіонат з двох провальних ігор — ми, напевно, психологічно були неготові. А зараз хлопці додають з кожним днем, у всіх є бажання грати, тренуються. Думаю, якщо вони будуть так далі працювати, то досягнуть хороших результатів і будуть грати в професійних командах.

– Когось зі своїх радили тренерському штабу першої команди?

– Так, звичайно, ми радимо і рекомендуємо. Це і наше безпосереднє завдання відносно клубної піраміди, так і мотивація для наших підопічних. Природний кадровий обмін важливий і для наших кращих футболістів, які стараються і хочуть попасти в першу команду, і для тих, хто з ними працює і бачить, що тренерський штаб першої команди переглядає наших футболістів і дає можливості проявити себе в Першій лізі. Наша команда, «Прикарпаття», цього року досить вдало виступила в Першій лізі, тому хлопцям є до чого рости і старатись.

– Спершу повідомлялося, що команду буде очолювати досвідчений Сергій Пташник, потів з’явився варіант, що ви будете головним тренером. Скажіть будь-ласка, як приймали рішення стати граючими тренерами з Веприком, чи не складно керувати підопічними на полі?

– Це було рішення керівництва: Сергій Володимирович зараз виконує обов’язки спортивного директора, відповідає за комунікаційні питання, а я виконую обов’язки головного тренера, граючого тренера. Хоча на початку сезону я вже не планував грати, тому що зі сторони краще видно, є свої переваги. Але ми брали участь у трьох турнірах — чемпіонат України серед аматорів, чемпіонат області і деякі гравці ‒ ще й у чемпіонаті U-19, тому посеред сезону були травми, перебори карток. Дуже важко було виступати одному «кістяку» на всіх фронтах. Так виходило, що ігри проходили в неділю-четвер-неділю, постійно в такому ритмі — три гри за вісім днів. Тому я вирішив допомогти своїм хлопцям, почав грати, виходити на поле. В цьому теж є переваги: коли виходиш, на полі теж бачиш хід гри трохи по-іншому. Тому є свої плюси. Олег Веприк мені дуже допомагає, він взагалі всі матчі відіграв, бачить все зсередини, ми спілкуємося і обговорюємо поєдинки. Так ми працюємо.

Прикарпаття-Тепловик (Івано-Франківськ) - 7 місце Групи 1 під час зимової перерви

– З Веприком — ясно, центральний півзахисник – це основне його амплуа. А ви більш універсальний гравець, можете закрити кілька позицій. На якій позиції під час цього сезону найбільше доводилося грати?

– Якщо, здебільшого, я грав захисника, то тут ця позиція була закрита, тому всі ігри відіграв опорним півзахисником, в середині поля.

– І що скажете, як футболіст із досвідом виступів на вищому рівні, про Чемпіонат ААФУ?

– Знаєте, зараз досить хороший рівень аматорського футболу. Дуже сподобалися дві команди, з якими ми провалили гру («Юність» і ОДЕК завдали розгромних поразок), плюс хороші команди —той же «Агрон», який лідирує, «Ураган» (Черніїв). Простих суперників взагалі не було. Десь по ходу ми вже призвичаїлися до цього рівня, тому що якщо брати чемпіонат Івано-франківської області і рівень аматорського чемпіонату України, то цей турнір більш наближений до Другої ліги. Грає багато досвідчених футболістів, які пройшли і Прем’єр-лігу, і Першу, і Другу ліги, тому рівень дуже хороший.

– А що далі? Наскільки збережеться цей склад на весняну частину, та як будете готуватися до весняної частини сезону?

– Склад на процентів 80-90 збережеться і плануємо ще добрати новачків, щоб підсилитися на три-чотири позиції. У нас філософія така, що ми не беремо досвідчених футболістів, а запрошуємо перспективних, яким, можливо, треба більше часу для освоєння на цьому рівні. Шукаємо молодих талантів в області, є декілька таких футболістів, які можуть нам допомогти. Ми працюємо в цьому напрямку. А збори будемо починати в кінці січні або на початку лютого, два етапи пройдемо в Івано-Франківську, будемо поєднувати бігову роботу на штучному полі і тренажерний зал. Планується на 1 березня збір у Закарпатті, такий у нас попередній план.

«Прикарпаття-Тепловик» (Івано-Франківськ)

• Рік заснування: 2016

• Кольори клубу: зелено-жовті

• Стадіон: «Гірка», м. Івано-Франківськ (вміщує 998 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб             

Президент: Ольшанецький Василь Миколайович
Головний тренер: Данищук Віктор Юрійович
Тренери: Веприк Олег Олексійович
Тренери воротарів: Хопта Степан Петрович і Микулинець Олександр Емеріхович
Спортивний директор: Пташник Сергій Володимирович
Начальник команди: Татарин Микола Васильович
Адміністратор: Гогіль Ігор Михайлович

• Досягнення

Віце-чемпіон Івано-Франківської області 2020/21, бронзовий призер – 2018/19.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *