Дубль Мугурдінової. Українки зіграють в фіналі Європейських університетських ігор

Футзал

Наші дівчата впевнено крокують у фінал.

У порівнянні з попереднім поєдинком проти команди Університету Короля Хуана Карлоса, у складі українського колективу сталися певні кадрові зміни. А точніше – до складу повернулась Таїсія Бабенко, яка відбула дискваліфікацію, та Альона Кирильчук. Таким чином, у Олександра Золотухіна, який повернувся на тренерський місток, з’явилась можливість варіювати складом. Щоправда, при цьому варто зазначити, що Кирильчук не з’явилась у стартовій четвірці – її замінили Ткаченко. Можливо, те невеличке ушкодження, яке Альона отримала у грі проти команди Загребського університету давалося взнаки. До того ж, після дуже вдалого матчу проти іспанок у харківських «економісток» мав бути певний психологічний підйом. Інша справа – чи збереглися сили в українок на півфінал проти Лісабонського університету?

Потругальська команда залишила за собою право першої атаки, але буквапьно одразу українським футзалісткам вдалося пересунути гру ближче до чужих воріт. Але при цьому саме піренейська команда створила перший по-справжньому гольовий момент, коли Софія Варела не влучила у вільний кут воріт після пасу Ани Пейшоту. Втім, надалі підопічним Олександра Золотухіна вдалося трохи відсунути гру від своїх воріт. І це приносило свої результати. Сарчатку непоганий момент був у Мугурдіновох, яка не влучила у дальній кут португальських воріт, а потім непоганий момент змарнувала Бабенко. Та ж сама Бабенко на 8-й хвилині віддала класну передачу на Дубицьку, яка не влучила у ворота Терези Родрігеш з перспективної позиції. Все це змусило Нуно Агілара брати тайм-аут.

Однак, після тайм-ауту ситуація на майданчику «Затоки спорту» практично не змінилось. Візуально було видно, що українки трохи краще атакували, а Кліпаченко могла влучити у ворота, проте м’яч прийняла на себе стійка. Але при цьому португальські футзалістки подекуди теж створювали свої атаки, змушуючи Рябовіл вступати у гру. Проте, це відбувалося не так часто, як хотілося б піренейкам. Зрештою, те, що українки виглядали трохи краще, на 14-й хвилині знайшло свої підтвердження на 14-й хвилині, коли Дубицька протягнула м’яч до воріт Терези Родрігеш та пробила по воротах – 1:0 на користь українок.

Після пропущеного голу португалкам потрібно вже було не просто відіграватися, а й подекуди розкриватися. Це могло би бути підставою для контратак у виконанні команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця. І на 17-й хвилині підопічним Олександра Золотухіна вдалась непогана атака, однак Тереза Родрігеш впоралася з ударом Дичко. А вже за хвилину рахунок став 2:0. Бабенко вийшла на побачення з Терезою Родрігеш, проте на змогла пробити у ближній кут. Однак, м’яч відскочив до Мугурдінової, яка і переправила «круглого» за призначенням.

Підопічні Нуно Агілара розуміли, що їм нема, куди відступати, тому вони спробували одразу скоротити відставання до мінімуму. Могла забити Пейшоту, проте вона не влучила у дальній кут воріт Рябовіл. Ще в одному епізоді Рябовіл показала свою майстерність, відбивши удар Катаріни Барри. Зрештою, українкам вдалося втримати перспективну перевагу після першого тайму.

Вже на 14-й секунді другого тайму рахунок міг ставати 3:0 на користь українок, проте Ткаченко не влучила у дальній кут воріт Лісабонського університету. Однак, наприкінці стартової хвилини тайму вона виправилась і таки забила третій гол команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця у цій грі. Це був справжній холодний душ для португалок. Щоправда, вони могли від нього швидко відійти, якби Пейшоту втілила у гол передачу Ани де Жезуш. На це підопічні Олександра Золотухіна відповіли класною атакою, яка завершилась шикарною передачею Бабенко на «п’ятачок», де Клімова переправила м’яч у ворота – 4:0. Португалки тут же пішли вперед з п’ятим польовим гравцем, але одразу отримали гол у порожню «рамку» від Мугурдінової. Тим не менш, вже у наступній своїй атаці піренейські футзалістки таки «розмочили» рахунок зусиллями де Жезуш. Після цього підопічні Нуно Агілара почали поступово підсилювати тиск на ворота Рябовіл, і в одному з епізодів дише зусилля Бабенко не дозволили м’ячу влетіти в українську «рамку». Однак, при цьому українки все-таки мали ще кілька моментів для того, щоб збільшити свою перевагу як у рівних складах, так і під час «штучної» меншості.

Португальські гравчині продовжували шукати щастя у грі з п’ятим польовим гравцем, і ближче до екватору другого тайму розіграш зайвого гравця таки приніс свої плоди – де Бріту зробила рахунок 5:2. Було зрозуміло, що португалки і надалі гратимуть у більшості, але підопічні Олександра Золотухіна могли кілька разів остудити пил піренейських футзалісток. В одному з епізодів Кліпаченко не змогла замкнути пас Дубицької, а в іншому моменті забракло точності Дичко. Тим не менш, на 32-й хвилині Бабенко опинилась у потрібному місці та в потрібний час, зробивши рахунок 6:2, а ще за кілька миттєвостей Дичко виправилася за свій попередній змарнований момент – 7:2.

Футзалістки Лісабонського університету вже за інерцією продовжували йти вперед, але замість цього отримали ще один гол у свої ворота – цього разу Дичко асистувала Клімовій. Але радість українок була недовгою – через кілька хвилин де Бріту таки змогла відквитати ще один м’яч, і підопічні Нуно Агілара сподівались, що це допоможе їм почати «камбек». Однак, їм далеко не завжди вдавалося підійти до своїх атак з холодною головою, до того ж, кілька разів могли збільшити свою перевагу. Зрештою, за дві хвилини до кінця другого тайму де Хезуш вдалося забити ще один гол у ворота української команди. Після того португальські гравчині почали тиснути на своїх візаві за допомогою високого пресингу, але одного разу українкам вдалося подолати цей пресинг, проте Мугурдінова не змогла забити після класної передачі Бабенко.

Втім, коли до кінця залишалася хвилина, то стало зрозуміло, що максимум, на що команда Лісабонського університету може сподіватися, так це лише один гол. І за три секунди ло сирени підопічні Нуно Агілара могли забити, проте Кліпаченко винесла м’яч з порожніх воріт. І за три секунди пролунала фінальна сирена, яка сповістила, що жіноча команда ХНЕУ ім. С. Кузнеця вийшла до фіналу футзального турніру Європейських університетських ігор – 2022.   

Лісабонський університет (Португалія) – ХНЕУ ім. С. Кузнеця (Україна) – 4:8
Голи:
 Ана де Жезуш (25, 38), де Бріту (29, 35) – Дубицька (14), Мугурдінова (18, 24), Ткаченко (21, 34), Клімова (24), Бабенко (32), Дичко (32)
Лісабонський університет: Тереза Родрігеш – Софія Варела, Катаріна Барра, Ана де Жезуш, Ана Кароліна Пейшоту – Марія Марселіну, Ема Алмейда,  Мафвльда де Бріту,
ХНЕУ ім. С. Кузнеця: Рябовіл – Дубицька, Ткаченко, Кліпаченко, Дичко – Бабенко, Мугурдінова, Клімова
Попередження: Бабенко (40)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *