Калуський “Легіон” дебютує в чемпіонаті України

Зимові ТОП Хокей

«Легіон» з Калуша на Івано-Франківщині буде дебютантом чемпіонату України з хокею сезону-2022/2023.

На нещодавній зустрічі керівництва клубу з керівництвом міста і області був узгоджений тренерський штаб команди. Наставником «Легіона» буде Альберт Шафіков. Він у попередньому чемпіонаті очолював молодіжну команду, котра здобула бронзові нагороди у дебютному сезоні Молодіжної хокейної ліги, поступившись лише київському «Соколу» і команді Броварського спортивно-фахового коледжу.

За словами пана Шафікова, саме гравці, які торік виступали серед молоді, не старшої 20-ти років, складуть основу колективу, який виступатиме серед еліти. Майже всі вони – вихованці обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Легіон». Наразі керівництво клубу вже домовилося про продовження співпраці з воротарем Валентином Попережаєм, оборонцями Павлом Терешком, Владиславом Сливинським, Богданом Крайником, нападниками Богданом Малиновським, Іллею Бондарчуком, Владиславом Кіндюхом, Ігорем Сливинським, Владиславом Когутом, Владиславом Савчуком, Олегом Васильєвим та Іллею Шмельовим.

«Звісно, ми розуміємо, що з допомогою цих хлопців зможемо вкомплектувати третю-четверту ланки, – каже Альберт Шафіков. – А ось із гравцями, які мають діяти в перших двох п’ятірках, ще ведемо перемовини. Більшість із них у попередньому чемпіонаті виступали за «Маріуполь» та «Альтаїр» з Дружківки. Також маємо попередню домовленість із дуже сильним воротарем. Проте поки не узгоджені деталі контракту, прізвища новачка не називатиму. Якщо згоди досягнемо, цей голкіпер має стати одним із лідерів команди. У нас на нього велика надія».

Також наставник «Легіона» повідомив, що клуб активно контактує на предмет переходу в «Легіон» з хокеїстами з Чехії, Словаччини і Латвії. «Хлопців зацікавили ті умови, які ми їм запропонували, – каже Альберт Маратович. – Проте вони вагаються з огляду на війну в Україні. Люди наче й розуміють, що в Калуші у порівнянні зі східними, північними й південними регіонами більш-менш безпечно. Однак не так давно виглядало, що безпечно у Кременчуку та Вінниці. А потім туди прилетіли ракети і загинуло чимало мирних людей. Тому не дивно, що гравці вагаються. Можливо, стримують їх від переїзду в Україну батьки та родичі. У будь-якому разі, ми не полишаємо спроб підсилитися хокеїстами з провідних хокейних країн».

Визначився Альберт Шафіков зі своїми помічниками. Головний з них – найавторитетніший. Мова про екс-наставника збірної України Сергія Вітера. «Ми з Сергієм Володимировичем добре знайомі ще з часів гравецької кар’єри, разом починали грати в хокей у Донецьку, потім 13-річними разом поїхали в Харківське спортивне училище олімпійського резерву, пізніше виступали разом у Білорусі й росії, – пояснює пан Шафіков. – Наприкінці кар’єри я встиг попрацювати з Вітером, коли він вже був тренером «Донбаса», а я ще залишався гравцем. Ми постійно контактували. Тому приємно, що Сергій Володимирович погодився мені допомогти».

Основний тягар фінансування команди «Легіон» брала на себе обласна влада Івано-Франківщини, котра досі фінансувала діяльність хокейної ДЮСШ Калуша. Велику підтримку «Легіонові» весь цей час надає директор нашої ОДЮСШ, голова відділення Національного олімпійського комітету України в Івано-Франківській області Мирослав Карабін. Також неоціненну допомогу калуській хокейній команді завжди надавав підприємець Петро Чепель, підтримують хокей у регіоні депутат обласної ради Михайло Якимчук, заступник голови Івано-Франківської облради Микола Палійчук. «Легіон» має неабияке сподівання на підтримку з боку голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлани Онищук.

«Будувати на дебютний сезон якісь плани складно, – підсумовує Альберт Шафіков. – Ми сходимося на думці, що з огляду на нинішні реалії, було б класно поборотися за трійку призерів. Проте подивимося, в якому стані підійдуть до чемпіонату наші суперники. Торік, коли «Легіон» заявився в Молодіжну хокейну лігу, нашу ініціативу попервах сприймали з іронією. Мовляв, будемо програвати іменитішим суперникам з великими рахунками. Ми спершу скромно розраховували на місце в середині таблиці, але потім обставини склалися так, що за підсумками недограного сезону «Легіон» здобув бронзу. Тому спробуємо здивувати хокейну Україну й зараз».

До слова, ДЮСШ «Легіон» теж невдовзі планує відновити свою діяльність. З початком війни більшість вихованців школи виїхали за кордон. Але нині динаміка така, що щотижня до Калуша повертається по 7-10 дітей. Ті, хто залишався в місті постійно і вже повернувся, вже розпочали підготовку до наступного сезону з роботи на землі. Льодова арена в Калуші буде введена в експлуатацію з 20 серпня. Зараз об’єкт готується до заливки льоду, ведеться заміна технічних рідин на льодовій арені. Власне, починаючи з 22 серпня планується початок підготовки до сезону дорослої команди «Легіон».

ФХУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *