Олег НЕГЕЛА: “Сподіваюсь, що війна скоро закінчиться нашою перемогою”

Пряма мова Футзал

Вихованець івано-франківського «Урагану» Олег Негела у минулому сезоні став одним з найкращих гравців польського клубу «Ред Девілз», який грає в Екстракласі.

Зараз команда з Хойніце після трьох турів посідає четверту сходинку, але, за словами Негели, не збирається зупинятися. У екскоюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5» Олег Негела розповів про вдалий старт «червоних дияволяв» у новому сезоні Екстракласи, а також про враження від чемпіонату Європи (U-19), який нещодавно проходив у Іспанії.

– Олеже, перш за все, розкажи, як ти оцінюєш старт «Ред Девілз» у новому сезоні?
– На мою думку ми добре почали сезон але це тільки початок

– Наразі команда з Хойніце посідає четверте місце у чемпіонаті Польщі після трьох турів. Це той результат, на який сподівалася команда?
– Ми планували виграти перших два матчі. Це тільки початок сезону ми не дивимось в таблицю. Наше завдання  це кожний матч вигравати.

– За рахунок чого, на твою думку, «Ред Девілз» вдався такий старт?
– За рахунок бажання та організованої гри.

– Чемпіонат Польщі відновиться вже після міжнародного «вікна» для збірних, але «Ред Девілз» пропускають четвертий тур. Чи піде на користь команді зайвий тиждень відпочинку?
– Так, звісно. Не секрет що, у нас було дуже мало часу, щоб пройти повноцінну підготовку до сезону, і тому нам кожний тиждень без матчів у чемпіонаті є важливий. І хоча ми пропускаємо четвертий тур, але у нас спочатку 28 вересня буде пропущена виїзна гра з «Пястом», а потім 30 вересня гратимемо з «Рекордом» –  також на виїзді.

– Давай повернемось трохи назад, до міжсезоння. Влітку з’являлась різна інформація. Зокрема, пресслужба «Ред Девілз» через соцмережі повідомляла, що є ймовірність того, що хойнічани не вийдуть на старт нового сезону в Екстракласі. Потім була інформація, що «Ред Девілз» можуть увійти до структури «Хойнічанки». Потім же «Ред Девілз» повідомили, що команда таки вийде на старт нового сезону. Слідкував за всією цією інформацією?
– Так . Я весь час спілкувався з тренером і керівництвом клубу

– Яка твоя реакція була, коли ти дізнався, що «Ред Девілз» вийдуть на старт сезону 2022/2023 р. р.?
– Мені весь час казали, що команда точно буде грати, але на той момент було незрозуміло, як саме вона буде називатись, і хто буде у керівництві клубу.

– У той же час в Україні вже вирували події, пов’язані з повномасштабною агресією росії в Україні. Як ти сприймав усі ці події?
– Я приїхав назад до Польщі 14 лютого, і навіть не міг подумати, що це станеться. Для мене було тяжко і боляче це сприймати. Я сподіваюсь, що війна скоро закінчиться нашою перемогою.

– «Ред Девілз» – одна з найбільш «українських» команд польської Екстракласи. Як керівництво клубу підтримувало представників України?
– З першого дня війни керівництво клубу, тренери, гравці команди і багато вболівальників пропонували мені свою допомогу. На той момент я був єдиний Українець в команді, і я дуже дякую всім за допомогу Україні (тут зробимо акцент на тому, що сезон 2021/2022 р. р у складі «Ред Девілз» починали Олег Негела та Петро Сенюк, але залишився лише Негела, який став одним з найкращих бомбардирів команди з Хойніце, забивши 16 голів. – А. Т.) .

– Вболівальники команди з Хойніце підтримують українських гравців?
– Так, звісно. Вболівальники дуже тепло зустрічають усіх українців та підтримують в усіх моментах.

– Після початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну, багато хто переїхав саме до Польші. І представники українського футзалу – не виняток. Як ти вважаєш, чому українці для виступів за кордоном обирають здебільшого саме Польщу?
– Польща дуже близько до України, тут кожного року помітний прогрес чемпіонату. Плюс, напевно, через те, що мова дуже схожа, і гравці можуть швидше адаптуватись до гри і життя в Польщі.

– Українські любителі футзалу вже давно мріють побачити когось з українських гравців у топ-чемпіонатах – іспанському, португальському, італійському. Як ти вважаєш, чи станеться це найближчим часом?
– Так. У нас зараз є гравці, які зможуть грати в будь-якому з цих чемпіонатів.

– Нещодавно в Іспанії проходив чемпіонат Європи серед 19-річних гравців. Слідкував за ним?
– Так.

– Дивлячись на гру збірної України (U-19) проти хорватів та іспанців, згадував матчі трирічної давнини проти цих же збірних на Євро у Ризі?
– Так, я згадував той час, коли ми були на Євро. Шкода, що тоді нам не вдалося вийти з групи. І тим цінніше той факт, що та збірна, яка грала в Іспанії, змогла це зробити. Звісно, це прогрес, і я сподіваюсь, що надалі результати збірних України (U-19) на юніорських чемпіонатах Європи ставатимуть кращими.

– Чого, на твою думку, не вистачало збірній України (U-19) зразка 2019 року, щоб вийти з групи, і що допомогло збірній України (U-19) зразка 2022 року пробитися до півфіналу?
– На мою думку, збірній України (U-19) зразка 2019 року не вистачило майстерності, порівняно з фіналістами того чемпіонату Європи. Не секрет, що це покоління гравців збірної є більш талановитим, і у нього було більше шансів пробитись до півфіналу Євро

– Як і три роки тому, основу юніорської збірної України складали гравці івано-франківського «Урагану». Оскільки ти є вихованцем цієї команди, то можеш сказати, в чому секрет роботи Академії «Урагану», яка постійно делегує кілька своїх гравців у збірні України U-17 та U-19?
– Секрету ніякого немає, просто в Академії «Урагану» є професійні тренери, які допомагають гравцям виходили на новий рівень та гідно представляти Україну на міжнародних змаганнях

– Якби відбувся матч за третє місце проти збірної Польщі, то які шанси були би у команди Віталія Одегова на перемогу над поляками?
– Шанси дуже великі, але це футзал, ніхто не знає, що б могло статись.

– Така цікава, і водночас неприємна тенденція для українських молодих гравців. Якщо згадати Євро-2019 (U-19), то, наприклад, з того чемпіонського складу юніорської збірної Іспанії Антоніо перес вже досяг рівня національної збірної Іспанії. До національної збірної Хорватії активно залучається Йосип Юрліна. Чому зі складу юніорської збірної України зразка трирічної давнини наразі ще ніхто не пробився до складу національної збірної України?
– У  гравців збірної України (U-19) зразка 2019 року ще будуть свої шанси, ми ще не сказали свого останнього слова .

– Продовжуючи цю тему, неможливо не згадати юніорську збірну Польщі зразка Євро-2022 (U-19). З цієї команди вже два гравці – Каспер Сендлевскі та Камілл Ролл – були викликані до національної збірної Польщі на матч Основного раунду відбору на чемпіонат світу проти збірної Греції. Хто, на твою думку, з нинішньої української юніорської збірної, яка грала у Хаені, вже найближчим часом може отримати виклик до національної збірної?
– Я не хочу виділяти когось, шанси є у всіх .

– І наостанок. Вже стало офіційно відомо, що івано-франківський «Ураган» замінить херсонський «Продексім» у цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів. Чи хотів би ти щось побажати своєму рідному клубу, який у жовтні виборюватиме для себе путівку до Елітного раунду Ліги чемпіонів?
– Так, я хочу побажати перемог у кожному матчі та гідно представити Україну, і я впевнений, що в «Урагану» все вийде.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *