Тарас Лесюк в складі збірної України на перший етап Кубка світу

Біатлон Зимові ТОП

Тренер команди Юрай Санітра розповів, хто поїде на стартовий етап та від кого довелося відмовитися, – ексклюзивно для Суспільне Спорт.

Чоловіча збірна України оголосила склад команди на перший етап Кубка світу сезону 2022/23, що розпочнеться 29 листопада у фінському Контіолагті.

Україна матиме квоту в п’ять біатлоністів на старт особистих гонок Кубка світу та право заявити шість всього на етап. Загалом на останньому етапі підготовки до сезону перебували сім біатлоністів, до заявки у підсумку не потрапив 19-річний Віталій Мандзин.

Склад чоловічої збірної ексклюзивно в коментарі Суспільне Спорт назвав тренер команди Юрай Санітра.

Склад чоловічої збірної України на етап у Контіолагті

  • Дмитро Підручний (№37 минулого сезону в загальному заліку)
  • Антон Дудченко (№39)
  • Богдан Цимбал (№60)
  • Артем Прима (№70)
  • Тарас Лесюк (не мав залікових очок)
  • Денис Насико (не мав залікових очок)

Останній етап підготовки біатлоністи провели на зборі в норвезькому Трюселі. Пізніше за всіх – лише 18 листопада – на нього прибув лідер команди – чемпіон світу 2019 року в гонці переслідування Дмитро Підручний. Капітан був вимушений пропустити старт збору через проблеми з коліном, а також участь у виборах президента Федерації біатлону України.

Як повідомив Санітра, попри пізній приїзд до Трюселя та обмежений час на підготовку, Підручний має виступити в Контіолагті.

“Зрозуміло, що його стан ще не оптимальний, – зазначив тренер. – Але він поступово додає і, я впевнений, буде готовий до сезону та буде достойним лідером нашої команди”.

Також Санітра зізнався, що хотів би заявити на Кубок світу й 19-річного Віталія Мандзина, який приєднався до команди “А” влітку та на високому рівні проявив себе на зборах. Утім, поки що молодому біатлоністові бракує рейтингових очок, аби мати допуск до Кубка світу, тож поки що він змагатиметься на рівні Кубка IBU.

“Нас усіх здивував молодий Мандзин, який був найкращим з нашої групи й переміг [у контрольній гонці]. Якби ситуація була така, що він міг стартувати на Кубку світу, я б дав йому можливість стартувати”.

Що відомо

  • Новий сезон Кубка світу-2022/23 з біатлону розпочнеться 29 листопада у фінському Контіолагті. Усього в цьому сезоні відбудуться дев’ять етапів, і триватиме він до 19 березня.
  • Для української команди етап у Контіолагті стане першим стартом топрівня з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Останні етапи після Олімпійських ігор-2022 чоловіча збірна пропускала.
  • Напередодні сезону українські біатлоністи взяли участь у літніх чемпіонатах світу й України. Зокрема, Підручний увійшов до топ-10 ЛЧС у суперспринті, а Дудченко – у спринті. Дудченко також став чемпіоном України в гонці переслідування.
  • На літньому чемпіонаті світу-2022 Віталій Мандзин здобув “бронзу” в персьюті серед юніорів та був у топ-8 у спринті й суперспринті.

СУСПІЛЬНЕ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *