Віталій ФЕДОРІВ: “З нашою підтримкою проведено ряд турнірів на підтримку ЗСУ”

Пряма мова Футбол

Голова Івано-Франківської районної асоціації футболу Віталій Федорів в ексклюзивному інтерв’ю SPORT.IF.UA розповів про поточний сезон чемпіонату району, складнощі проведення змагань під час військового стану та плани на футбольну весну.

Осіння частина футбольного сезону завершена. Розкажіть про організацію змагань в період воєнного стану.
– Справді, на початку нового футбольного сезону гостро стояло питання про можливості проведення футбольного чемпіонату на території Івано-Франківського району. Провівши засідання Виконавчого комітету ІФРАФ та зустрічі з представниками футбольних команд району, ми прийняли рішення про початок підготовки всіх необхідних документів для проведення змагань. Потрібно зазначити, що суттєву допомогу нам надала Івано-Франківська обласна асоціація футболу.

Отримавши дозвіл від обласної військової адміністрації на проведення змагань на території нашого району, наша команда працівників асоціації в короткий термін затвердила регламент, сформувала групи, склала календар та провела заявкову кампанію. 25 вересня відбувся старт чемпіонату Івано-Франківського району футбольного сезону 2022-2023 років.

Розкажіть про формат змагань і з якими труднощами стикалися під час проведення змагань?
– Після зустрічі з представниками команд ми зрозуміли яка кількість учасників візьме участь у наших змаганнях. На засіданні адміністрації ІФРАФ було прийнято рішення провести чемпіонат однією лігою в п’яти регіональних групах. Загалом склад учасників змагань – 48 команд. Чемпіонат проходитиме у два етапи. За підсумками першого – ігри у два кола в групах – переможці груп розіграють звання чемпіона району. Також весною 2023 року розпочнеться розіграш кубку Івано-Франківського району, фінальний поєдинок якого відбудеться наприкінці червня.


Вперше цієї зими наша асоціація проводить офіційний чемпіонат району з футзалу. Найбільшими труднощами якісного проведення змагань є недостатня кількість футболістів у командах, адже багато наших спортсменів захищають нашу країну в лавах Збройних Сил України. Також відчутною проблемою є недостатня кількість арбітрів для проведення змагань – причина ідентична з футболістами. Потрібно відзначити, що матеріально-технічні можливості команд досить обмежені. Враховуючи ці обставини, ми суттєво зменшили заявковий внесок за участь у змаганнях та не збільшували оплату арбітражу матчів.

Наскільки змінився кількісний склад учасників в змаганнях в порівнянні з минулим сезоном?
– У порівнянні з минулим сезоном кількість учасників змагань зменшилася вдвічі. У цифрах це на 50 команд та на 1000 футболістів менше. Причини ми вже озвучили.

Одним з найбільш важливих питань є безпека учасників змагань. Як вдалось забезпечити цей критерій під час проведення ігор?
– У нашому регламенті змагань зазначено, що під час оголошення повітряної тривоги змагання зупиняються на одну годину. Якщо тривога у відведений час завершується – матчі продовжуються, якщо продовжує тривати – ігри переносяться згідно календаря чемпіонату.

Чи проводите дитячі турніри? І чи працюєте з дітьми в цей складний час?
– Стосовно дитячо-юнацького футболу на території нашого району хотілося б зазначити, що у нас тісна співпраця з Дитячо-юнацькою футбольною лігою Івано-Франківської області. Змагання серед дітей проводяться під егідою ДЮФЛІФО, ми активно надаємо допомогу в формуванні груп різних вікових категорій. Перед початком нового футбольного сезону за ініціативою керівників громад та керівників футбольних команд та нашою підтримкою проведено ряд турнірів на підтримку ЗСУ.

Футбольний сезон пішов «зимувати». Як заповнюєте цю зимову паузу?
– Як і було вже сказано раніше нами вперше організований чемпіонат району з футзалу, у якому бере участь 18 команд у двох групах. На початку березня буде проведений фінальний матч за звання чемпіона району з футзалу. У зимове міжсезоння проводимо навчальні зустрічі з арбітрами, розробляємо пакет документів на весняну частину футбольного сезону 2022-2023 років. Також заплановано ряд зустрічей з представниками команд та керівниками громад Івано-Франківського району.

Які плани на весняну частину сезону?
– У березні плануємо розпочати друге коло чемпіонату району, а також матчі першого етапу розіграшу кубку району. Надаватимемо допомогу в організації та проведенні турнірів на підтримку ЗСУ в громадах Івано-Франківського району.

Ваші побажання та подяка Збройним силам України.
– Збройні Сили України сьогодні приклад для всіх. Головне не зупинятися і діяти далі. Хочу побажати нашим ЗСУ терпіння, незламності, перемоги. Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *