Євген Марусяк: “Я не розумів, як зміг таке зробити”

Зимові ТОП

Емоції тренера та спортсмена після історичного виступу в ексклюзивних коментарях Суспільне Спорт.

22-річний стрибун з трампліна Євген Марусяк двічі за три днів оновив рекорд України за дальністю польоту. Спершу він став першим атлетом в історії України, який полетів на 200+ метрів: виконав стрибок на 200.5 метра. А кілька днів потому зробив три поспіль стрибки на 200+ метрів, зокрема два – на 210 м. Саме цей результат тепер є новим рекордом України.

Марусяк “розстрибався” на етапі польотного Кубка світу – це змагання з “великих” трамплінів, де спортсмени можуть летіти навіть на 240 метрів. Водночас, нікому раніше з українців не вдавалося стрибнути за 200 метрів.

Ба більше, зі стрибками на 210 метрів у кваліфікації та першому раунді змагань (другого етапу Кубка світу) Євгену Марусяку вдалося потрапити до топ-30 найкращих та набрати очки у загальний залік. Це – велика рідкість для українських стрибунів з трампліна. В історії Кубка світу це лише восьме потрапляння представника України у топ-30, і перше з 2010 року.

Підсумкове 26-е місце Марусяка – повторення третього найкращого результату в історії України на етапах Кубка світу. Найкращим залишається 21-е місце Віталія Шумбарця на етапі у японському Саппоро у 2010 році.

Одразу чотири стрибки за 200 метрів від Марусяка за три дні стали одними з головних моментів усього змагального тижня на Кубку світу. Коментатори трансляції говорили про українця, тренери та спортсмени вітали синьо-жовту команду з результатом, а сам Євген каже, що “усі були в шоці”. Результатом команда пишається.

  • Перший стрибок Марусяка на 210 метрів

У ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт тренер збірної України Володимир Бощук відзначає, що зі стрибком на 210 метрів його вітали усі, хто перебував на змаганнях.

“Усі тренери, які були на той момент на тренерській лаві, нагорі, були просто дуже сильно здивовані. Усі дуже сильно нас підтримали, навіть деякі тренери аплодували: австрійці, німці та норвежці. Вони казали, що це дуже круто. А також зичили перемоги. Були дійсно раді за наші хороші стрибки”, – зазначає Володимир.

На думку Бощука, Євген Марусяк зараз перебуває у кращій формі, ніж була у нього упродовж останніх двох років. І коли на тренуванні він стрибнув на 200 метрів, то було видно, що він може полетіти далі.

Сам ж Євген Марусяк в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт відзначає, що саме перший стрибок на тренуванні на 200 метрів дав йому “адреналін у грудях в усьому тілі”. І саме після нього “з’явилося більше надії” на кращий результат.

“Перша реакція на стрибки за 200 метрів? Усі були в шоці. Не тільки спортсмени і всі інші, але я й сам перебував у шоці. Я не розумів, як так зміг таке зробити”, – розповідає Євген.

Для Марусяка це був лише другий досвід стрибків на польотних трамплінах. Уперше він змагався на подібних “великих” трамплінах у 2020 році, але невдало виступив на чемпіонаті світу. Емоції від стрибків тоді і зараз – геть різні, пояснює Євген.

“Я би не сказав, що я 100% льотчик. У 2020 році на чемпіонаті світу не дуже льотчиком був. А зараз в Кульмі сподобалося політати. Ці відчуття польоту – їх не передати. Хочеться [стрибати] ще далі, але з часом побачимо, як буде”.

Водночас, пояснює Євген, різниця між звичайними трамплінами та польотними – відчутна. Оскільки змагань на польотних трамплінах мало, потрібно вдосконалюватися і відточувати свою підготовку на звичайних: “На польотах тим, хто летить нормально набагато легше. А на звичайних треба робити все досконало. Будемо вчитися і тренуватися, надіюсь, що подолаємо для початку кваліфікацію. А з часом будемо стабільно потрапляти в топ-30”.

  • Другий стрибок Марусяка на 210 метрів
https://youtube.com/watch?v=Un3qxLy64bk

Своїм завданням на другу частину сезону та загалом найближчу перспективу Марусяк називає стабільне проходження кваліфікації.

“Будемо намагатися на кожному етапі проходити кваліфікацію, а там вже думати потрапляння в топ-30. Коли проходиш кваліфікацію, то тобі уже набагато простіше думати про те, як пройти до основного раунду. А якщо ти кваліфікацію не приходиш, то тобі вже й немає про що думати. Як каже тренер: «Плавимо лижі й все!»”.

Найкращі результати України в історії Кубка світу зі стрибків з трампліна: усі фініші у топ-30

  • 21. Віталій Шумбарець (січень 2010, Саппоро)
  • 25. Віталій Шумбарець (березень 2009, Планіца)
  • 26. Володимир Бощук (березень 2009, Ліллегаммер)
  • 26. Євген Марусяк (січень 2023, Кульм)
  • 28. Олександр Лазарович (лютий 2009, Віллінгем)
  • 28. Віталій Шумбарець (лютий 2010, Клінгенталь)
  • 29. Володимир Бощук (лютий 2009, Клінгенталь)
  • 30. Володимир Гливка (лютий 1996, Айрон)

Хто такий Євген Марусяк

  • 22-річний український стрибун з трампліна, представник Івано-Франківської області.
  • У 2022 році Марусяк уперше взяв участь в Олімпійських іграх. Його найкращий результат – 47-е місце на нормальному трампліні.
  • В активі Марусяка – два подіумі на рівні змагань, що проходять під егідою FIS. У жовтні 2020 року український стрибун з трампліна здобув “золото” та “срібло” на турнірі FIS Cup у румунському Раснові.

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *