МФК “Прикарпаття”: прев’ю весняної частини Першої ліги сезону 2022/23

Футбол

4 місяці та 13 днів тривала зимова перерва сезону 2022/23. Всі команди виходять з відпусток, ніхто не призупинив свою участь у турнірі, який, до речі, в Першій лізі проходить по небувалій – реформованій – схемі проведення змагань. Розбираємо повну картину в Першій лізі сезону 2022/23 напередодні поновлення змагань. Це – фірмовий гід від Sport Arena.

Прикарпаття (Івано-Франківськ)

7 місце на момент призупинки Першої ліги 2021/22
5 місце в Групі «А» сезону 2022/23
Зараз стартують на 3 місці в Групі вибування
Дата заснування: 1981 (відновлено 2016)
Клубні кольори: жовто-зелені

  • Хто такі? Команда рідного краю (с), яка виступала в Другій і навіть Першій лізі, переважно, суто місцевими футболістами. До останнього туру боролися за Чемпіонський раунд, а тепер будуть одними з фаворитів у втішному турнірі.
  • Що змінилося за зиму? Та практично нічого. Попрощалися з Оринчаком – ох, як вони з Конкольняком колись здорово виглядали! Більше нічого не чекають від Дитка, який спробує свої сили на два рівні нижче. Ну, і за іногородніх захисників Аксьонова та Савошка не боролися – на їхні позиції прийшли кращі новачки.
  • Кого підписали: з.Швець (ЛНЗ Д2), з.Д.Шинкаренко (Гірник-Спорт Д2), з./п.Попчук (Кривбас Д1), п.Соловйов (СК Дніпро-1 Д1 пролонгація ор.), з./п.Титов, п.Ю.Радульський, н.Хома (всі – Прикарпаття-Тепловик ІФАФ ам.)
     
  • Найкраще придбання: Сергій Швець

30-річний захисник дуже багато чого бачив у Першій лізі. Місцями був дуже в порядку – як у кращі свої роки в Поділлі та Поліссі. В ЛНЗ (Черкаси) програв конкуренцію за місце в центрі захисту. За своїм потенціалом вихованець Динамо родом з Одещини може стати лідером оборони Прикарпаття.

  • Ким цікавилися: ‒
  • Кого втратили: п./н.Оринчак (Діназ Д2), н.Дитко (Скала 1911 Стрий ААФУ ЛАФ), з.Аксьонов, з.Савошко
     
  • Найгірша втрата: Богдан Оринчак

29-річний півзахисник, який в останні роки грав нападника, в Прикарпаття повернувся невдало (лише два голи за осінь – при 20 голах загалом за цю команду серед професіоналів). Можливо, не знайшли Богданові оптимального застосування. Або ж він не мав мотивації. Тепер спробує себе в іншій команді. Не сказати, що його замінити ніким, але якби це був Оринчак кращих часів, для Прикарпаття це було б мега-посилення.

  • Найбільше розчарування: тяжка травма Волошиновича

Технічний і забивний вінгер в першій частині сезону не зіграв жодної хвилини. Звісно, його не вистачало – в кращій своїй формі Ростислав може робити різницю.

  • Може вистрелити: Максим Стадник

20-річний форвард із хорошими швидкісними якостями місцями виглядав досить яскраво. Треба вчитися свої моменти конвертувати в голи, краще взаємодіяти з середньою лінією, холоднокровніше працювати в завершенні. Звісно, погано, що на такий рівень, як Перша ліга, гравець приходить сируватим, але в випадку Стадника добре, що є ті задатки, які видно неозброєним оком. Далі – робота над їхньою реалізацією.

  • Зірка: Роман Барчук

33-річний форвард вдало замінив самого Ігоря «Халка» Худоб’яка, що дуже важливо для Прикарпаття. В 18 матчах минулого сезону в силового нападника 13 результативних дій (8 голів і 5 результативних передач). В поточному чемпіонаті відзначився голом лише раз, але лишався корисним у підіграші та боротьбі за м’яч. Барчук – головний нападник своєї команди.

  • Тренер: Олег Рипан

Колишній воротар Прикарпаття працює в тандемі з Яцураком. Разом вони створили досить боєздатний колектив, який минулого сезону зіграв навіть краще від очікувань. Тренери Прикарпаття непогано розвивають молодих гравців, багатьом дали шанс проявити себе в Першій лізі після аматорів і обласного рівня.

  • Завдання: радувати своїх вболівальників і бути якомога вище

Артур ВАЛЕРКО, Sport Arena

Сайт «Український футбол» представляє учасників чемпіонату України серед клубів Першої ліги на старті весняної частини сезону 2022/23. «УФ» підготував прев’ю, допомогли нам у цьому відомий тренер Олег Федорчук та журналіст Артур Валерко.

Федорчук: Прикарпаття непогано посилилося. Керівництво незадоволене результатами першої частини сезону. Команда довгий час претендувала на четвірку, але наприкінці здала. Тому, гадаю, Прикарпаття боротиметься з Буковиною за перше місце у групі на вибування.

Валерко: Вони до останнього місця боролися за Чемпіонський раунд, а коли не вийшли – підписали під основу центрбека Швеця (вихованець Динамо, який був в порядку в Поліссі та Поділлі) та правого края Шинкаренка (основний у Гірнику-Спорт). Серед суттєвих втрат – тільки півзахисник і нападник Оринчак, який після повернення не заграв за Прикарпаття так, як колись. Можна сказати, що команда стане сильнішою, а якби ще вилікувався й вийшов на хорошу форму вінгер Волошинович – то тим більше. 

Прогноз: 2 місце.

ПРИКАРПАТТЯ (Івано-Франківськ)
МісцеКомандаІВНПГолиОчки
3Прикарпаття62318:7 (+1)9


• Хто такі? Старожил Першої ліги в останні роки Прикарпаття не претендує на високі місця. Команда із Івано-Франківська вище сьомого місця в останні шість сезонів не піднімалася.

• Що змінили за зиму? Команди не виконала завдання потрапити у «Чемпіонську групу», тому були зроблені певні кадрові зміни, котрі повинні допомогти в майбутньому.

• Кого запросили? Захисники Швець (ЛНЗ), Шинкаренко (Гірник-Спорт), Попчук (Кривбас), півзахисники Титов, Ю.Радульський, нападник Хома (всі – Прикарпаття-Тепловик).

• З ким попрощалися? Півзахисники Оринчак (Діназ), Аксьонов, Савошко, нападник Дитко (Скала 1911).

• Хто їхня головна зірка? Півзахисник та капітан команди Василь Цюцюра був справжнім лідером команди у першому колі. Провів 14 матчів, забив чотири м’ячі та зробив два асисти.

• Хто насправді їх тягне?  Іван Сондей після повернення в Прикарпаття з кожним роком відчував своє лідерство в команді. Добре провів перше коло, провівши 13 матчів та забивши один гол.

• Хто їхнє найбільше розчарування? Не виправдав сподівань нападник Роман Барчук. 33-річний форвард у 13-ти матчах забив лише один гол з пенальті.

• Чого вони прагнуть і чи зможуть цього досягнути? Прикарпаття мало всі шанси потрапити в «Чемпіонську групу», але друге коло команда буде боротися за збереження путівки у Першій лізі. Команда Андрія Мельничука має гарні шанси зайняти перше місці у другому етапі змагань.

• Зимова перерва У зимову перерву футболісти Прикарпаття провели сім спарингів, в яких одержали три перемоги, двічі зіграли внічию та двічі програли. 

Різниця м’ячів: 15-9.

«Український футбол»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *