Юрій Процюк: “Збірній Україні 3х3 може допомогти на чемпіонаті Європи наша зірка – Аліна Ягупова”

Баскетбол Пряма мова ТОП

Для жіночої збірної України з баскетболу 3х3 підходить до завершення перша частина сезону, за підсумком якої команда зуміла успішно пройти кваліфікацію на чемпіонат Європи та зіграти на Європейських іграх.

Про підсумки пройденого етапу, плани підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи та можливі зміни в складі збірної в інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів головний тренер жіночої збірної України з баскетболу 3х3 Юрій Процюк. Першочергово приголомшив головний тренер збірної інформацією про те, що зможе допомогти збірній краща гравчиня українського баскетболу – Аліна Ягупова, з якою веде перемовини особисто президент ФБУ.

– Ми відчуваємо, що цього літа результати жіночої збірної України 3х3 для Федерації баскетболу є одним із пріоритетних напрямків у роботі. Федерацією баскетболу України було докладено максимум зусиль, щоб збірна мала можливість виступати у змаганнях жіночої Світової серії та здобувати важливі рейтингові очки. Фактично ФБУ цього літа повернула збірну України у еліту баскетболу 3х3.

Для цього був розроблений детальний план підготовки. А свої тренування збірна розпочала ще 10-го квітня. Фактично у нас був місяць до першого етапу Світової серії в азербайджанській Астарі.

До збірної України ми залучили не лише гравчинь зі складу чемпіона України – клубу Франківськ-Прикарпаття, який став базовим клубом збірної, але запрошення отримали всі гравці збірної 5х5 без винятку і двері для них у збірну України з баскетболу 3х3 відкриті. Зараз ми очікуємо появу трьох гравчинь, лідерів збірної України 5х5, які мають величезний досвід. До їх появи в розташуванні збірної я би не хотів називати імена, але сподіваюсь, що вони допоможуть нам у другій частині сезону.

Відкрию лише головну сенсацію – збірній Україні 3х3 може допомогти на чемпіонаті Європи 3х3 наша зірка – Аліна Ягупова. Перемовинами з Аліною займався особисто президент ФБУ – Михайло Бродський, який зумів її умовити. У це важко повірити, адже вона завжди відмовлялася від виступів 3х3. Аліна змінила клуб у Туреччині (Чукурова) і у неї буде доволі щільне міжсезоння, але сподіваюсь ми зможемо вдало спланувати підготовку з урахуванням графіку Ягупової. 

– Якщо підсумовувати пройдений етап сезону 3х3, то як ви його оцінюєте, як головний тренер збірної?

– Головним стартом першої частини літнього сезону стала кваліфікація на чемпіонат Європи в Румунії, яку ми блискуче пройшли, вигравши свою групу, в тому числі здолавши на груповому етапі збірну Іспанії. Ми з першого місця в групі вийшли на континентальну першість, десь здивувавши всіх. Такого не було давно.

Також відзначу виступ збірної на етапі Світової серії, де ми перемогли потужні збірні Німеччини та Польщі, здобувши підсумкове третє місце. В першу чергу виступ у Астані додав нам психологічної впевненості в собі, що ми можемо грати на рівні кращих збірних світу і перемагати їх.

Хочу відзначити, що здобуті нами результати – це в першу чергу результат важкої праці дівчат, які щоденно проводять по два тренування плюс важко працюють в залі, це також результат роботи тренерського штабу.

Для мене важливий не лише результат, а й те, що в збірної України з’явився малюнок гри, збірна грає цікаво, комбінаційно, дисципліновано, акцент робимо на гру в захисті, використовуємо свої сильні сторони. Всі відзначають, що у нас є характер, непоступливість, бійцівські якості. Ми не повинні на цьому заспокоюватись, адже всі суперники працюють. Нам треба теж багато працювати, зокрема покращувати свою гру у нападі.

– Останнім стартом збірної стали Європейські ігри, де команда не зуміла вийти з групи. Зараз, коли пройшло трішки часу, як гадаєте, чого не вистачило команді?

– Десь наші результати на кваліфікації чемпіонату Європи і у Світовій серії підняли планку очікувань від збірної на Європейських іграх і намагаємось її підтримувати. Ми справді ставили за мету вдало виступити на змаганнях, хоча в плані рейтингу цей турнір не давав багато очок. Ми перемогли збірну Польщі, ми достойно грали проти майбутнього переможця змагань збірної Литви та поступили одним очком збірній Естонії. Беру повину на себе, ми не змогли вийти з групи та виконати поставленне завдання. 

Я жодним словом не можу дорікнути нашим гравчиням, які виклались повністю, відпрацювали на максимум, десь навіть на характері. Хочу вибачитись перед вболівальниками, якщо ми десь не виправдали їх надій. Повірте, нам самим хотілось мати кращий результат у Кракові.

Вважаю, що ці поразки мають нас стряхнути. Як кажуть: “без поразок нема перемог”. Це момент для нас розібратись, провести аналіз. Ми маємо грати командно, в тій же грі з Естонією ми десь перейшли на індивідуальну гру, думали, що за рахунок індивідуальної майстерності ми зможемо іх перемогти, але це сильна, підготовлена команда плюс в той день у них було більше фарту, вони потрапили п’ять дальніх через руки, з захистом… Бувають такі ігри, це баскетбол 3х3. Фактично, якби ми перемогли Естонію і завдяки цьому вийшли до плей-оф, то наш результат уже оцінювався б по-іншому. 

– Які найближчі плани збірної?

– Зараз після Європейських ігор ми заліковуємо травми – незначні пошкодження мають всі основні наші гравчині: і Філевич, і Моллова, і Уро-Ніле. Зараз акцент робиться на відновленні баскетболісток. Найближчий старт – це фінал Кубку України та етап чемпіонату України на цих вихідних у Івано-Франківську, а уже у вівторок ми відправляємось на етап жіночої Світової серії у Фрібургу, який відбудеться 6-7 липня. Потім 14-15 липня ми зіграємо в Пріштіні, де у нас уже будуть зміни в складі – плануємо дати відпочити Міріам Уро-Ніле.

Взагалі, після етапу Світової серії у Косово основні дівчата підуть у невелику заслужену відпустку, а ми зосередимось на виступах у Лізі націй командою U-23, за яку зіграють Анжеліка Ляшко та Вероніка Космач. Якраз у них відпочинку не буде, бо Ліга націй є важливим стартом для завоювання очок в світовий рейтинг, що вливає на олімпійську кваліфікацію.

Щодо національної збірної, то на початку серпня ми знову збираємось на збір і розпочинаємо підготовку до чемпіонату Європи. Ми подали заявки на участь у трьох етапах Світової серії в серпні в Катовіце, Баку і Дербецені, але ще чекаємо підтвердження від ФІБА.

– Ви згадали про олімпійську кваліфікацію, яка у нас там ситуація?

– Нагадаю, що є три олімпійські кваліфікаційні турніри, на два з яких можна потрапити за рейтингом, а ще на один – за виступом на континентальних чемпіонатах, в нашому випадку треба стати кращою з європейських збірних на чемпіонаті Європи, які на момент проведення олімпійського турніру ще не матимуть путівки.

Завдяки виступам на одному етапі Світової серії та іншим стартам початку літнього сезону ми вже піднялись в топ-20 збірних світу, хоча цього ще замало для потрапляння на кваліфікаційні турніри. Зараз дуже важливим моментом буде успішний виступ збірних у Лізі націй.

Хочу звернути увагу, що багато очок до рейтингу дає виступ у Світовій серії і вісім країн заявились комерційною командою, вдвічі збільшивши для себе можливість набирати очки до рейтингу. Правда за правилами аби заявити другу команду потрібно близько 250 тисяч доларів, це грандіозні кошти. Ми можемо набрати очки через Світову серію, Лігу націй та молодіжні чемпіонати світу та Європи. При цьому нам варто успішними виступами компенсувати нашу відсутність на цьогорічному чемпіонаті світу серед дорослих та збірних U-23.

Тому серйозно готуємось до майбутніх стартів, адже в рейтингу, який впливає на потрапляння на олімпійську кваліфікацію, враховуються виступи 25 кращих баскетболісток країни. Тому для нас дорогоцінним є кожне здобуте очко кожної нашої баскетболістки.

– Чи будуть зміни в складі збірної під час підготовки до другої частини сезону, зокрема до чемпіонату Європи?

– У нас є трійка основних гравчинь – Філевич, Моллова та Уро-Ніле – які продемонстрували свій рівень і здобули для збірної право зіграти на чемпіонаті Європи. З нами давно працюють Вероніка Любінець та Юлія Мусієнко, які набрали форму і плануємо дати шанс їм проявити себе.

У нас є дівчата з молодіжних збірних – Космач, Ляшко, Дубнюк та інші, яким зараз належить зіграти в Лізі націй і які вже отримали досвід виступів за національну збірну. Вони створюють конкуренцію, це наше майбутнє, але вони вже зараз проявляють себе в національній збірній. Ми створюємо правильну систему збірних, щоб від молодіжних до основної команди грали одні транзиції, чеки.

Плюс ми очікуємо три гравчині топ-рівня. Це справді лідери національної збірної 5х5, топ-гравці європейського і навіть світового рівня. Я сподіваюсь, що вони приїдуть до збірної і допоможуть нам виконати завдання потрапляння на олімпійську кваліфікацію.

– Чи вистачить часу у гравчинь, щоб зрозуміти структуру гри команди?

– Справді, яким би не був індивідуально сильним гравець, йому потрібен час перелаштуватись з 5х5 на 3х3. Але чим вище клас гравця, тим менше часу йому потрібно, щоб зрозуміти принцип гри, вивчити сети, зіграти транзицій, краще відчувати один одного. Звичайно, чим раніше вони приїдуть, тим більше ми встигнемо зробити. Індивідуально можна виграти матч, а турнір виграє команда, тому мені як тренеру, хотілось би, щоб ці лідери збірної приїхали як можна раніше.,

Але ротація гравців, яка є, яка буде, дозволяє сподіватись на виконання усіх поставлених перед нами задач.

Ми отримали важку групу на чемпіонаті Європи. У нас в суперниках збірні Франції та Чехії – серйозні збірні і нам потрібно серйозно підготуватись до матчів з ними, вивчити. Ми вже почали їх вивчати, збирати про них інформацію і перед собою будемо ставити завдання успішно виступити на чемпіонаті Європі, ідеально – це завоювати медалі!

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *