Катерина Боклач: “В Франції були ще пропозиції, цікавились також з Швейцарії та України”

Футбол

Новачок жіночого Марселю Катерина Боклач в ексклюзивному інтерв’ю «УФ» поділилася своїми першими враженнями від трансферу, а також розповіла про цілі на сезон.

19-річна українська голкіперка молодіжної збірної України Катерина Боклач підписала контракт із Марселем, що є одним із фаворитів другого французького дивізіону.

Раніше дівчина захищала кольори Буковинської Надії, Інвіктуса, Гурніка, Хайaси та Гренобля. Саме в складі останніх Боклач змогла добре показати себе у матчах проти Марселя та зацікавити тренерів «провансальців».

У презентації українки пресслужба Марселя відмічала її антропометрію (зріст гравчині – 181 см), класну реакцію та вмілу гру ногами.

В інтерв’ю сайту «Український футбол» Боклач поділилася подробицями свого трансферу до Марселя, оцінила рівень місцевого жіночого футболу, а також розповіла, як менеджмент клубу відгукується про українського хавбека чоловічої команди Руслана Маліновського.

«У матчі проти Марселя відіграла на нуль та мною зацікавилися тренери»

– Вітаємо вас із переходом до Марселя, Катерино! Які перші враження від трансферу?

– Дякую. Враження тільки позитивні. Я дуже рада, що в мене відбувся цей перехід. Марсель – іменитий клуб із хорошою інфраструктурою. Все на вищому рівні. Це новий етап розвитку у моїй кар’єрі.

– Як стався ваш перехід до Марселя? Хто вас придивився та запросив?

– Минулого року я потрапила вперше до чемпіонату Франції, виступала за Гренобль. Ця команда також виступає у другому дивізіоні. У нас були ігри проти Марселя, де я добре себе показала.

На мене звернули увагу тренери та зацікавилися мною. Марсель – це один з найсильніших колективів у другому французькому дивізіоні, проте ми стали першою командою в сезоні, яка змогла відібрати в них очки. До того ж я змогла залишити ворота «сухими». Значить, також допомогла команді.

– Якісь ще клуби вами цікавилися, окрім Марселя?

– Мала ще декілька хороших пропозицій із Франції. Це були команди другого дивізіону, а також колективи, які вийшли із другого дивізіону у перший. Був інтерес від команд й за межами Франції. Цікавилися зі Швейцарії, пропонували навіть повернутися до України. Я все ж таки вирішила доєднатися до Марселя.

– Чому ви обрали саме Марсель?

– Мене трохи насторожили пропозиції від команд, що вийшли у перший дивізіон, бо я не була впевнена, що зможу стабільно отримувати там ігрову практику. Мені лише 19 років, тому грати для мене дуже важливо. У цих командах я могла бути другим, або навіть третім воротарем. Не хотілося просто погубити себе.

Вважаю, що обрала для себе досить хороший варіант по рівню футболу, перспективам та шансами грати.

– Як у французькому жіночому футболі відбуваються трансфери? Чи платив Марсель за вас якусь компенсацію?

– Точно не знаю, але наскільки я чула, у Франції компенсації за гравчинь не платяться. Мій колишній клуб повинен написати офіційний документ, що він не претендує на грошову компенсацію за мене.

– На який термін ви підписали контракт із клубом?

– Контракт підписали за схемою 1+1. Тобто один рік я точно буду в команді, а другий активується у випадку, якщо Марсель підвищиться у класі. Якщо ми не вийдемо у перший дивізіон, то я буду мати можливість знайти для себе клуб з інакшою перспективою.

– Зараз ви маєте найкращі фінансові умови у порівнянні із періодами виступів за інші клуби?

– Так.

«Пробивалася у Європі через синці, розбиті коліна та потерті боки»

– Марсель став вже четвертим вашим закордонним клубом. Раніше ви вже грали за польський Гурнік, вірменську Хайасу та вищезгаданий Гренобль. Як взагалі дівчині з України потрапити до європейського клубу?

– Це було моєю мрією із самого дитинства. Проте я чомусь думала, що вона нездійсненна. В Україні жіночий футбол не дуже добре розвинений наразі, на жаль. Я думала, що неможливо переїхати з України до Європи та заграти у хорошому клубі.

Коли почалася війна в Україні, то умови змусили мене спробувати себе за кордоном. Це стало першим кроком для мене. Я змогла показати себе і мене залишили у Європі.

Все це стало реальним завдяки плідній праці над собою, мозолям, синцям, розбитим колінам та потертим бокам. Все заради результату.

– Яке місце у європейському рейтингу посідає жіночий чемпіонат Франції?

– Знаю точно, що минулого року французький чемпіонат посідав перше місце у європейському рейтингу. Ліон багато разів ставав переможцем Ліги чемпіонів, ПСЖ також дуже добре себе показував у єврокубках.

– Наскільки статусним клубом є жіночий Марсель?

– Важко сказати. Думаю, що більше завдяки чоловічому Марселю жіноча команда на слуху та має непоганий статус. Бо чоловіки посіли третю сходинку у Лізі 1 минулого сезону та дуже круто грають.

Проте варто зазначити, що й у жіночій команді хороший підбір гравців та високі задачі. Сподіваюся, ми їх досягнемо.

– Тобто можна сказати, що чоловічий Марсель зараз «тягне» жіночу команду в плані іміджу?

– Можливо, так. Водночас я багато спілкувалася із дівчатами у Франції й вони кажуть, що жіночий Марсель всі знають також. Тут дуже круті умови, відношення гравчинь, крута база де є все необхідне для тренування та відновлення. Все дуже професійно.

– Наскільки високим є вболівальницький інтерес до другого дивізіону жіночого чемпіонату Франції?

– Найбільше вболівальників мають команди першого-другого місця: Марсель, Сент-Етьєн, Лілль. Ці команди показують класні результати, тому люди цікавляться та підтримують їх.

Хоча, в Греноблі також в нас була хороша підтримка. На домашні матчі приходило багато людей. У нас був стадіон без трибун, проте люди навіть за парканом стояли та спостерігали.

«Менеджмент Марселя дуже задоволений Маліновським»

– Із Русланом Маліновським ви вже знайомі?

– Чесно кажучи, поки особисто із ним не знайома. Звичайно, слідкую за цим футболістом та його виступами у національній збірній України та Марселі.

Думаю, пройде трохи часу, і ми познайомимося. Жіноча команда разом із чоловічою завжди присутні на різноманітних відкритих заходах, зустрічах із керівництвом, банкетах із приводу відкриття та закриття сезону. Тому ми точно побачимося. Можливо, навіть вдасться сфотографуватися (сміється, – прим. Д.В.).

– Вже думали, що скажете йому при зустрічі?

– Ой, не думала. Вважаю, що готуватися наперед не варто. Як зустрінемося, то вже по ходу розберемося. Ми з однієї землі та в нас душі рідні. Знайдемо спільну мову без підготовки.

– Ви сказали, що жіноча та чоловіча команда Марселя часто разом присутні на тих чи інших заходах. Можливо, практикуються й загальні тренування?

– Не бачила повноцінних загальних тренувань чоловічої та жіночої команди. Проте знаю, що чоловіків та жінок залучають до різноманітних челенджів та знімання якихось коротких відео, які потім публікуються у соцмережах команд.

– Як ви думаєте, штрафний удар від Маліновського відбили б?

– Звичайно! Маліновський нехай ще спробує мені забити (сміється, – прим. Д.В.).

– Що про нього кажуть в клубі взагалі? Які відгуки?

– Коли відбувалася моя офіційна презентація в Марселі, то спілкувалася із керівництвом клубу. Серед менеджерів були й люди, що займаються справами чоловічої команди. Вони добре відгукувалися про нього. Казали, що дуже ним задоволені та хотіли б, аби він і надалі залишався в команді та допомагав їй боротися за найвищі місця.

– Які особисто ви ставите перед собою цілі на цей сезон?

– Хочу довести, що гідна бути першим номером Марселя та грати у стартовому складі. Для цього необхідно демонструвати надійність та не пропускати голи. Також бажаю принести максимальну користь команді та досягти поставлених завдань. 

Для мене важливо гідно представляти Україну у Франції та скласти хороше враження, аби наших гравчинь якомога більше запрошували до європейських клубів.

– Можливо, ви особисто вболіваєте за якийсь жіночий клуб та мрієте у ньому зіграти в майбутньому?

– Із французької ліги мені подобаються ПСЖ та Ліон. Це клуби з історією. Останнім часом дуже мені імпонує жіноча АПЛ. Можливо, у майбутньому хотіла б спробувати себе у Манчестер Сіті або Арсеналі. Також подобається іспанська Ла Ліга. Постійно слідкую за виступами жіночої Барселони в чемпіонаті та Лізі чемпіонів. Імпонує їхній стиль гри. Хотіла б там спробувати свої сили колись.

Український футбол

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *