Роман КІНДРАТІВ: “Вважаю, що весь сезон подолали на “відмінно”

Пряма мова Футзал

Тренер Дитячо-юнацького напряму НФК “Ураган” Роман Кіндратів підбив підсумки сезону для юних вихованців вікової категорії U-15.

– Романе, твої вихованці в поточнмоу сезоні тріумфували у всіх турнірах, в яких брали участь – Вищій лізі U-15, Кубку України U-15 та Кубку України U-14. Яку оцінку можеш поставити хлопцям за весь сезон?
– Сезон нам вдався на всі сто. Всі поставлені завдання ми виконали – вибороли два кубки України та чемпіонат України. Першим трофеєм сезону був Кубок України U-15 у Львові. Можна сказати, що саме він нас змотивував і, скажімо так, «зарядив» на чемпіонство. Перед заключним туром Чемпіонату ми йшли на першій сходинці, тому розуміли, що все в наших силах і нам до снаги стати чемпіонами. До того ж, грали на домашньому майданчику. Хлопці з цим завданням впорались і поставились до нього дуже відповідально, пройшовши сезон без поразок.

– Оціни рівень змагань в минулому сезоні.
– 
Все ж таки, помітно, що команди верхньої частини таблиці чемпіонату України відрізняються рівнем і там побудований тренувальний процес. Взяти хоча б «КІВС» зі Львова, де працює академія, хороший рівень «Дніпра» з Черкас, луцького «Любарта» і хмельницького «Сокола». Саме ці команди виділялись на фоні інших. В цілому досить хороший рівень проведення змагань.

– Той факт, що зіграли всі етапи Чемпіонату України вдома допоміг команді в здобутті «золота»?
– 
Звісно, те, що ми грали турнір на тому ж майданчику, де й тренуємось зіграло свою роль – завжди комфортніше грати на домашньому паркеті. З іншого боку це і «мінус» – все ж дітям цікавіше кудись поїхати, змінити обстановку, та потрібно дякувати Богу і Збройним Силам України, що можемо проводити змагання і займатись улюбленою справою.

– Які матчі найбільш запам’ятались в минулому сезоні?
– 
Думаю, це «чемпіонська» гра на ІІІ етапі проти черкаського «Дніпра». Ми розуміли, що у випадку перемоги здобували звання чемпіонів. Тож ця гра була надвідповідальною та вирішальною у всьому сезоні. Також дуже цікаві матчі у нас були проти «Любарта», «Сокола» як в чемпіонаті, так і в кубку, а також проти «КІВС», адже протистояння Львова та Франківська запеклі не лише на дорослому, а й юнацькому рівнях.

– Останнім турніром сезону став Кубок України U-14. І в ньому твої хлопці зуміли перемогти. Які завдання ставив перед командою на турнір у Львові?
– 
Турнір проходив у віковій категорії 2009 р. н. – базовій категорії наступного сезону змагань U-15. Плюс можна було залучити трьох «пізніх» гравців 2008 р. н. Тож основним завданням було переглянути наявний потенціал моїх футзалістів на наступний сезон, так би мовити, наше майбутнє, а також переглянути команди-суперники у цьому віці. В цілому ж як і проведення турніру, так і рівень суперників сподобались. Півфінальний матч проти «Любарта» нічим не поступався фінальному протистоянню, тож коли перемогли волинян підсвідомо розуміли, що маємо всі шанси, щоб підняти над головою почесний трофей. Також зустрічались з командами, яких не було в чемпіонаті, тому цікаво було подивитись на новачків.

– Протягом сезону твої вихованці не лише здобули три трофеї, а й не зазнали жодної поразки – 27 перемог в основний час та 2 в серії пенальті. Як тобі вдавалось привити хлопцям психологію переможців?
– 
Перед чемпіонатом ми могли лише мріяти про такий результат і ставити ціль боротися за медалі. Та після І туру, коли ми перемогли у всіх шести поєдинках, хлопці вже почали аналізувати, цікавитись, чи хтось зможе нас наздогнати в таблиці. Ось тоді у них з’явилися запал і жага до перемог. Також багато з ними розмовляв, налаштовував, бачив по очах, що вони горять бажанням здобувати трофеї. Коли на «Боско Арені» хлопці підняли Кубок України U-15 і я побачив ті шалені дитячі емоції, емоції батьків, то отримав колосальне задоволення. Казав потім хлопцям, що цим колективом ви граєте останній сезон, адже потім дехто перейде до старшої групи, а дехто залишиться і стане базовими гравцями наступного сезону.

Той факт, що пройшли всю турнірну дистанцію без поразок – це результат щоденної праці. Це означає, що гравці відповідально ставились до кожної гри, окремо готувались і налаштовувались на кожного суперника і не ділили матчі на «прохідні» і «непрохідні». Нам вдалося це зробити, тож вважаю, що весь сезон подолали на «відмінно».

– Ти залучав до матчів змагань двох «пізніх» гравців – Іллю Приходька та Дем’яна Макара. Як можеш охарактеризувати їх гру?
– 
Безсумнівно, обидва гравці допомогли нашій команді в чемпіонському сезоні. Ілля став кращим гравцем змагань і повністю впорався із завданням бути лідером команди, вожаком, що поведе партнерів по команді за собою. Свій внесок у перемогу вніс і Дем’ян, що є талановитим та технічним гравцем і став незамінним в нашому малюнку гри. Тому обидва якісно підсилили нашу команду.

– Разом з тим одразу троє гравців твоєї команди – Антон Романюк, Ярослав Воронюк та Назарій Кузьмич – долучались до матчів Юнацької Екстра-ліги U-17. Чи допоміг хлопцям досвід ігор серед старших у змаганнях свого віку?
– Для «Урагану» це звичайна практика, коли залучаємо гравців з молодшої групи до старшої. Звісно, якщо їм вдається виступати на рівних серед старших, то вони досить впевнено почувають себе і серед однолітків. І ця впевненість передавалась партнерам по команді. Тому такий досвід пішов лише на користь нашим футзалістам.

– У наступному сезоні відмовляються від практики залучення «пізніх» гравців. Як ставишся до цього рішення?
– 
Ідея з відмовою від «пізніх» гравців не нова і вже давно про неї говорять. Втім, не всім вона була вигідна, не всім підходила. Підтримую таке рішення, адже на дитячому рівні дуже відчутна різниця у рік-півтора між гравцями. Зараз же всі команди будуть у рівних умовах.

– Зараз хлопці пішли на канікули. Які подальші плани?
– 
Так, 30-го червня хлопці пішли на канікули, місяць відпочиваємо і вже у серпні розпочнемо підготовку до нового сезону. Потрібно розуміти, що половина гравців моєї команди переходять до старшої групи, тож будемо працювати над селекцією та доукомплектовувати команду, а також можливо проведемо відбір для юних футзалістів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *