Юрій Процюк: “Легко не буде, але вірю в наших дівчат і вірю, що вони зроблять все, щоб Україна перемогла”

Баскетбол

Вже завтра, 6 серпня, жіноча збірна України з баскетболу 3х3 під керівництвом Юрія Процюка стартує на чемпіонаті Європи.

На груповій стадії наша команда зустрінеться з командами Франції та Чехії. До плей-оф вийдуть кращі дві команди з групи.

В складі збірної на чемпіонаті Європи зіграють досвідчені Кристина Філевич та Тетяна Юркевічус, а також молоді Анжеліка Ляшко та Вероніка Космач.

Про вибір складу, суперників по групі та готовність до чемпіонату Європи прес-службі ФБУ розповів головний тренер збірної Юрій Процюк.

– Розпочнемо зі складу. Чому саме цих дівчат ви обрали для поїздки на чемпіонат Європи?

При формуванні складу ми опинились в ситуації, коли більшість наших гравчинь не відпускають клуби. Як відомо, Чукарички не відпустили Аліну Ягупову, схожа ситуація по іншим дівчатам, зокрема у Міріам Уро-Ніле, на яку я дуже розраховував і яка допомогла нам пробитись на чемпіонат Європи, ставши однією з кращих у кваліфікації.

До останнього розраховували на Оксану Моллову, яка теж грала у кваліфікації, але за сімейними обставинами вона не може нам допомогти.

Дякую Тетяні Юркевічюс, яка прилетіла до нас зі зборів клубу з Мілану, знайшла можливість, зважаючи на контракт з клубом. Мене трішки бентежить її форма, оскільки вона в процесі підготовки до сезону, під навантаженням. Але Таня була багато років у мене в системі 3х3, вона боєць, буде битись до останнього.

Отримали шанс гравчині молодіжної збірної – Анжеліка Ляшко та Вероніка Космач. Вони працюють з квітня місяця, пройшли гарну підготовку цього літа, дуже виросли як гравці. Це гравчині збірної U-23, але вони вже повноцінно грають в дорослій команді і мають все, щоб себе гарно проявити на цьому рівні.

Ну і Кристина Філевич – це досвід. Важко знайти в Україні більш досвідченішого гравця 3х3, ніж вона. Це той гравець, який може вирішувати хід гри. Сподіваюсь на неї, як на лідера, який зможе завести дівчат, налаштувати на перемогу і в той же час, десь заспокоїти, щоб вони не перегоріли. Фізично наша команда готова гарно, треба ще холодний розум, виваженість, раціональність і це може принести нам успіх.

– Як оцінюєте суперників та групу, до якої ми потрапили?

– Ми реально дивимося на речі. Франція – це фаворит не лише нашої групи, а всього чемпіонату Європи і складно спрогнозувати, хто взагалі зможе їх зупинити на цьому чемпіонаті Європи. Дуже збалансована команда. На даному етапі з цим нашим складом нам буде важко конкурувати з Францією.

Розуміємо, що ключовою для нас стане гра з Чехією. Перемога не лише виведе нас в чвертьфінал, але й значно підвищить шанси потрапити на олімпійську кваліфікацію, тому що потім турнірів з такою кількістю очок до рейтингу вже не буде. Цим складом чешки більше 6 років грають разом, вони пройшли всі вікові групи і зараз дійшли до основної збірної. Дівчата сильні функціонально, збиті. Тренер з ними також працює ці шість років, тому команда зіграна, тактично навчена і складно буде знайти у них слабкі сторони.

Але ми зберігаємо оптимізм, вивчаємо суперників. Чудовий, детальний скаутінг допомогли зробити по суперникам Денис Спірідонов та Володимир Журжій. Будемо працювати, шукати за рахунок чого ми можемо нав’язати боротьбу, перемогти. У нас є в запасі більше 20 транзицій різного виду, маємо свої напрацювання.

– Ви вже прибули до Ізраїля. Як перше враження і настій перед стартом чемпіонату Європи?

– Поки не все гаразд з організацією – ми прилетіли вчасно, але через те, що мали чекати в аеропорту інші команди, ми не встигли на свій час тренувань і нас залишили без можливості потренуватись на ігровому корті. Митимемо всього хвилин 15 в день гри.

Проблеми почались ще в аеропорту, де двох наших дівчат довго не пропускали, Таня Юркевічус прилетіла опівночі (її рейс затримався на 3 години) і їй довелось на таксі їхати з Тель-Авіва до Єрусалима. В підсумку вона десь о 2 ночі лише добралась до нас. Тому замість тренерської роботи доводиться займатись організаційними питаннями.

Плюс у нас вже десь накопилась втома, наприклад Космач та Ляшко після останнього стопу Жіночої серії майже 4 дні в дорозі – повернулись з Дебрецена додому, потім знову вирушати. Якщо інші команди просто перелітають з місця на місце, то нам доводиться долати до Івано-Франківська ще 600 км в одну сторону і потім 600 км назад.

Втім, попри це я з оптимізмом чекаю старту чемпіонату Європи. Легко не буде, але вірю в наших дівчат, вірю в кожну з них, і вірю, що вони зроблять все, щоб Україна перемогла. В цей непростий час ми розуміємо, що кожна наша перемога важлива для українців і самі дякуємо ЗСУ за можливість тренуватися та займатись улюбленою справою.

Впевнений, що дівчата будуть битись за кожен м’яч. Впевнений, що дівчата впораються, тому що вони “пахали” ціле літо не для того, щоб здатись. Будемо налаштовуватись на перемогу. Складно, але чим складніше – тим цікавіше. Старатимемось дати бій Франції, але більше налаштовуємося на гру з Чехію. Вихід з групи можна вважати успіхом.

Хочу звернутись до вболівальників з проханням підтримати дівчат. Зараз дуже важлива підтримка. У кого є можливість – прийти в Єрусалимі нас підтримати, але ми вдячні будемо і за підтримку через екрани. Якщо акумулювати всю цю підтримку, то дівчатам це може надати додаткові сили.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *