В баскетбольній Суперлізі буде менше матчів. Повертається Кубок України

Баскетбол

Виконком ФБУ переглянув раніше затверджену систему проведення майбутнього сезону чоловічої Суперліги Favbet.

Після того, як було прийнято рішення включити БК Кривбас до списку учасників Суперліги Favbet наступного сезону, кількість команд елітного дивізіону зросла до 11: БудівельникДніпроБІПА-збірна Одеської областіКиїв-БаскетПолітехніка-ГаличинаПрикарпаття-ГоверлаЧеркаські МавпиСтарий Луцьк-УніверситетЗапоріжжяРівне та Кривбас.

Враховуючи що збільшення кількості команд могло призвести до значного збільшення строків проведення змагання, прийнято рішення зменшити кількість кіл регулярного чемпіонату з чотирьох до трьох, що дозволить розпочати чемпіонат 3 жовтня, а завершити – до 1 травня 2024 року. Кількість ігор регулярного чемпіонату зменшиться з раніше запланованих 180 до 165, а кожна команда зіграє 30 ігор в регулярному чемпіонаті замість 36.

На другому етапі, як раніше було затверджено Виконкомом ФБУ, буде проведено плей-оф. Формат проведення плей-оф має бути визначений до початку третього кола чемпіонату в залежності від ситуації в країні, яка повязана з воєнними діями.

Враховуючи зменшення кількості ігор для клубів Суперліги президент ФБУ Михайло Бродський запропонував в сезоні 2023/24 передбачити додаткове змагання – Кубок України. Цю пропозицію підтримав Виконком ФБУ.

Титульним спонсором Суперліги сезону 2023-2024 виступатиме українська букмекерська компанія FAVBET, яка раніше уклала партнерську угоду з Федерацією баскетболу України. Таким чином, головний баскетбольний турнір України матиме назву Суперліга Favbet. В основу логотипу увійшла айдентика ФБУ та Favbet.

Нагадаємо, в минулому сезоні Суперліги виступало 9 команд, а змагання проводились без плей-оф у чотири кола за туровою системою календаря (у форматі “бабл”). Чемпіоном України став столичний Будівельник.

Після включення БК Кривбас до списку учасників Суперліги Favbet наступного сезону та зміни формату проведення регулярного чемпіонату Суперліги, що призвело до зменшення запланованої кількості матчів клубів Суперліги до 30, Виконком ФБУ передбачив проведення додаткового змагання – Кубку України.

Заплановано проведення Кубку України в два етапи в період з 01.02.2024 року по 31.03.2024 року використавши два тижні між баблами Суперліги Favbet.

До участі в змаганні Кубку України буде допущено 16 команд – до 11 команд Суперліги Favbet будуть додані 5 кращих команд Вищої ліги за підсумком двох кіл регулярного чемпіонату.

Шляхом “сліпого жеребкування” з 16 команд будуть сформовані 8 пар, які у чотирьох містах розіграють протягом двох днів стадію 1/8 фіналу та 1/4 фіналу.

Далі з числа переможців кожного з чотирьох баблів шляхом жеребкування будуть визначені пари 1/2 фіналу, які протягом двох днів у визначеному місті проведуть ігри півфіналу та фінал.

Останнім володарем Кубку України став Будівельник, який у сезоні 2020/21 у фінальному матчі в Палаці спорту переміг Черкаські Мавпи.  В сезоні 2021/22 змагання Кубку України не було дограно через початок повномасштабної війни у лютому 2022 року.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *