“Пробій” поступився “Агротеху” у фіналі чемпіонату ААФУ

Футбол

Сезон 2023/24 в українському футболі закривав супер-фінал чемпіонату України серед аматорів. Цікавою склалася пара суперників: не ФК Куликів, який пройшов турнір без поразок, не Штурм (Іванків) із зірками рівня Хачеріді, Старгородського чи Погорілого, не Олімпія – чи не найдосвідченіший ліговий боєць, а двоє новачків змагань дійшли до вирішального протистояння. Причому, якщо Агротех – це переможець усіх змагань Кіровоградщини, то Пробій – не найкращий навіть у змаганнях своєї Івано-Франківської області. З іншого боку, це лише підкреслювало вольовий характер і змагальні якості народної команди з Городенки.

Обидві команди до супер-фіналу підійшли із втратами: але якщо Агротеху не міг допомогти резервний воротар Козинець, то Пробою – вінгер Волошинович, один із найбільш майстерних і досвідчених гравців команди Ковалюка. Зате в тишківчан вперше з початкових етапів плей-офф зміг вийти в стартовому складі Загальський – плеймейкер, найвлучніший бомбардир і найкращий асистент.

• Власне, гра

Розпочали суперники бадьоро – з хорошими фланговими атаками, прострілами, загостренням. Агротех заробив свій кутовий, а Пробій навіть завдав першого удару по воротах (після скидки з розвороту з меж карного майданчика цілив Ключко – Рудик розважливо зреагував на м’яч). Ще в одному моменті висунутий в атаку півзахисник міг пробивати навіть із кращої позиції – проте потрапив в офсайд.

Що було добре в городенківців, так це серйозний тиск при численних подачах кутових. Моментами важко давалося відбиття цих подач і додаткових навісів Агротеху. Самі ж тишківчани провели кілька атак, пробували бити здалеку, що доречно з такими гравцями на полі, як Пастухов і Загальський. Але все ж найкращий момент першого тайму виник біля їхніх воріт. Сондей тонким пасом запустив на воротаря Ключка, той прокинув Рудика, але з гострого кута не зміг влучити в ціль.

І вже через кілька хвилин рахунок було відкрито, і вдалося забити якраз Агротеху. В середині поля відпрацювали Скоров і Загальський, пішла хороша передача на хід Сурженку, який зліва вибіг на воротаря та лівою ногою пробив повз нього в дальній кут – 1:0. Другий гол при чотирьох асистах у поточній першості для Максима, гравця зі школою МФК Миколаїв та Зірки (Кропивницький).

Це була дуже важлива подія – «гол в роздягальню», проте її треба було підкріпити впевненою грою в другому таймі. А там суперник міг піднести багато випробувань, маючи висококласних і досвідчених гравців, для яких не новинка не лише Друга ліга ПФЛ, а й навіть перша та УПЛ. Тим не менш, саме тишківчани першими провели сміливу пристрілку. Спершу Співак промчав через свій лівий фланг і правою ногою пробив із кута карного майданчика – зреагував Піцан, потім Пастухов пробивав здалеку – неточно.

А що ж НК Пробій? Чудовий момент створили городенківці на 65-й хвилині. Простріл з правого флангу з лінії воротарського майданчика замикав Ключко, проте Рудик грамотно скоротив обстріл і прийняв удар із небезпечної позиції на себе. В іншому оборона тишківчан діяла злагоджено та самовіддано – блокувала дальні удари Пробоя, переривала потенційно гострі передачі.

За це Агротех міг бути винагороджений через п’ять хвилин після чудового шансу суперників, коли розгорталася багатоходова атака з лівого флангу на правий. От тільки в центрфорварда Соколана, який опинився справа в карному майданчику, вийшло щось середнє між подачею та ударом – а, відповідно, досить неточне. Так само не зміг скористатися гарним закиданням з глибини Пономаренко – а міг закріпити перевагу своєї команди відразу ж після виходу на заміну…

Але саме Пономаренку судилося закріпити перевагу Агротеху. Чичиков видав розрізну передачу з глибини, Роман вискочив на воротаря й правою ногою проткнув «50 копійок» у ближній – 2:0. Для Пономаренка це перший гол у поточній першості – і якої ваги! Через хвилину після пасу Загальського вже Соколан з лівого краю виривався на Піцана, проте той відбив його прямолінійний, хоч і сильний удар. Слідом пробивав уже Пастухов після хитрого розіграшу стандарту, проте захисник В.Пархуць встиг кинутися під м’яч.

До честі НК Пробій, не здавалася команда до останніх хвилин. На 87-й хвилині Дитко після подачі з правого флангу опинився прямо перед воротарем, але Рудик парирував його удар із близької відстані.

• Після гри

Ніколи раніше команда з Кіровоградщини не вигравала чемпіонат України серед аматорів під егідою ААФУ. Лише раз, у 2014-му, АФ П’ятихатська (Петрове) – це така попередня назва Інгульця – стала срібним призером. Агротех виграв фактично всі турніри, в яких брав участь цього року. НК Пробій – бронзовий призер чемпіонату Івано-Франківщини – влітку отримав професіональний статус і готується до старту в Другій лізі ПФЛ України.

Найкращий гравець фіналу від Sport Arena: Максим Сурженко (Агротех)

Гол лівого краю нападу тишківчан виявився першим у матчі – найважливішим. Сурженко – здібний молодий гравець, одне з найкращих придбань ФК Агротех у чемпіонському сезоні.

Найкращий гравці команд від ААФУ:

Дмитро Рудик (Агротех) – Ігор Білик (Пробій)

Фінал Чемпіонату України з футболу серед аматорів сезону 2023/24

28.06.24, м. Київ, стадіон НТК “ім. В. Баннікова”, 13.00, 150 глядачів. Поле 4; +32С

ФК “Агротех” (Тишківка) – “Народна Команда “Пробій” (Городенка) – 2:0

Арбітр: Скрипник М.О. (Київська обл.) Асистенти: Голіяк І.В. (Миколаївська обл.), Резнік А.Ю. (Київська обл.). 4-й арбітр: Грицай В.О. (Київська обл)

Спостерігач арбітражу: Данильченко Є.А. (Луганськ)

Голи: Сурженко, 45+2, Пономаренко, 82

Агротех: 63.Рудик Дмитро; 15.Скоров Максим (3.Мацюта Данило, 62); 18.Бовтуненко Павло; 19.Біжко Володимир; 6.Співак Олександр; 8.Шмат Андрій (9.Пономаренко Роман, 73); 21.Пастухов Павло; 16.Загальський© Ігор; 77.Чичиков Олексій (20.Пісний Володимир, 83); 17.Сурженко Максим (5.Кривошей Єгор, 89); 11.Соколан Євгеній (7.Радченко Денис, 86). Запасні: 13.Кулібаба Максим; 4.Хорольський Дмитро; 36.Бедін Віталій; 10.Коломієць Олег. Головний тренер: Олександр Мизенко.

Пробій: 23.Піцан Іван; 18.Пархуць Ярослав; 44.Пархуць Віталій; 2.Радульський Володимир; 13.Білик Ігор (9.Романчук Іван, 83); 15.Харук Руслан; 31.Борисевич© Роман (4.Андрусяк Максим, 90+2); 7.Сікач Микола (49.Семенюк Руслан, 87); 11.Сондей Іван; 10.Дриган Богдан (99.Іваничук Володимир, 65); 14.Ключко Едуард (96.Дитко Роман, 76). Запасний: 12.Креховецький Артем. Головний тренер: Володимир Ковалюк.

Попередження: Скоров Максим, 49; Шмат Андрій, 52; Ключко Едуард, 57; Романчук Іван, 89; Пастухов Павло, 90+4

sportarena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *