Як правильно вибрати лижі?

Інші

Єдиної формули для  вибору лиж, які вам ідеально підходять, не існує. Формули, в яких враховуються вага та ріст – лише стартова позначка, після потрібно врахувати інші фактори. Категорія лиж, тип снігу та ваші особисті уподобання – це лише деякі з них. Але якщо вам потрібні лижі купити їх за вигідною ціною ви зможете на сервісі OLX незалежно від того, які саме лижі вам потрібні. Ми в свою чергу розповімо вам, на що треба звертати увагу при виборі.

Виберіть стиль катання

Спочатку потрібно визначитися з технікою катання. Є два основні стилі: класичний та ковзанковий. У першому випадку лижі ковзають паралельно один одному — північні народи використовували такий метод з давніх-давен. Один з різновидів класичного ходу — даблполінг. Він полягає в тому, лижник їде по лижні і відштовхується тільки руками, тобто основне навантаження припадає на них, а також на м’язи преса та спини. Вважається, що таку техніку легше освоїти.

Рухи ковзанкового стилю схожі з рухами ковзанярів — звідси і назва. Така техніка більш енерговитратна та складна з технічного погляду. А для безпечного катання потрібен спеціальний майданчик.

Підберіть пару по росту

Розрахувати необхідну довжину лиж не складно. Якщо ви зупинилися на класичному варіанті, додайте до свого росту 20-30 см. Якщо хочете спробувати ковзанковий стиль, додавайте 10-15 см. У другому випадку чим коротші лижі, тим легше ними маневрувати. Тому початківцям можна вибирати короткі пари.

Оберіть жорсткість

Жорсткість підбирається за вагою лижника за допомогою відповідного маркування на інвентарі. Як правило, вказується діапазон ваги, наприклад 65-78 кг. Якщо маркування немає, ви можете скористатися наступним тестом:

  1. Знайдіть точку балансу (зробити це можна за допомогою тонкої лінійки або взявши лижу двома пальцями).
  2. Покладіть лижі на підлогу і встаньте на них так, щоб шкарпетки були на лінії балансу. Стійте рівно, рівномірно розподіливши вагу на обидві ноги.
  3. Попросіть когось провести під лижами аркушом паперу. Якщо формат А4 виходить вперед черевика на 20-25 см і сягає п’яти, ви вибрали правильну жорсткість.

Ці прості правила допоможуть вам підібрати якісні лижі, які вам підійдуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *