«У 2021 році команди «Франківська» показали унікальні результати» – Юрій Процюк

Баскетбол ТОП

БК «Франківськ-Прикарпаття» за підсумками минулого 2021 року отримав беззаперечну першість у номінації «Команда року». Баскетболістки з обласного центру здобули найбільше всеукраїнських нагород серед ігрових видів спорту краю.

Враженнями від минулорічного виступу «Франківська», а також планами на 2022-й поділився із «Західним кур’єром» головний тренер команди Юрій ПРОЦЮК.

Про тріумфальний сезон у баскетболі 3х3

– Другий рік поспіль виграємо чемпіонат України з баскетболу 3х3. Але у 2021-му, окрім чемпіонства, ще й здобули срібні та бронзові нагороди. Щодо змагань серед молоді та юніорів, то вибороли перші та треті підсумкові місця. Тобто в усіх вікових категоріях стали чемпіонками України. Це справді унікальний випадок! Окрім того, вдало виступаємо у розіграші Кубка України 3х3. Команда перебуває на першому місці, зокрема, впевнено перемогла титулований «Київ-Баскет» (21:7) у фінальному поєдинку столичного етапу.

Основу команди складає Христина Філевич, Оксана Молова, Вероніка Космач та Олена Тетерук. Це кістяк та лідери команди. Також вдало виступають наші молоді гравці (Завертайло, А. Гвічіані, Боровець) та юніорки (Венжик, Узельман, Волнянська, Гайда). Тому хочу ще раз відзначити досить успішний виступ наших команд.

У 2022 році плануємо представляти наше місто Івано-Франківськ у Світовій лізі 3х3 – найпрестижніших змаганнях за участі топових світових лідерів, які відбуватимуться з травня по вересень.

Про успіхи у Суперлізі та Кубку України

– Насамперед варто відзначити виступ команди у розіграші Кубка України-2021. Мали шанс пробитися до фіналу, але за певних обставин ми все ж таки в овертаймі поступилися бердянській «Чайці». У підсумку здобули кубкову «бронзу».

Два попередні розіграші жіночої Суперліги ми завершували на п’ятих місцях. Минулого року ми вперше у своїй історії фінішували четвертими. Запорукою цього стала «бронзова» серія проти «Динамо» (Київ). Наші дівчата продемонстрували хороший сезон 2020-2021, який підтвердив прогрес команди.

У поточному чемпіонаті «Франківськ-Прикарпаття» веде боротьбу за четверте місце. Перші три команди – «Прометей», «Київ-Баскет» та «Будівельник» – укомплектовані дуже сильними американками, а бюджет лідерів у декілька разів більший, ніж у «Франківська». Тому нам важко конкурувати із фаворитами.

Водночас не все вирішують гроші. Ми дали достойний бій лідерам в Івано-Франківську (проти столичних клубів), а також гідно зіграли на виїзді проти «Прометея». Потрібно відзначити перемоги на виїзді над «Динамо», «Рівним» та «Бердянськом». Це дозволяє нам боротися.

Про перемоги молодіжного складу

– У структурі нашого клубу успішно виступає також дублюючий склад – БК «Франківськ-ПНУ-ДЮСШ №2», який фінішував другим у Молодіжній лізі України. Відтак вирішили спробувати сили у Першій лізі (тренер Дмитро Неволін). Результат виступів у сезоні 2021-2022 свідчить сам за себе: 12 матчів – 12 перемог. Перед молоддю стоїть завдання – вибороти медалі та підвищитися у класі. Прагнемо виступати у Вищій лізі, адже поточні результати із оптимізмом дозволяють дивитися у майбутнє.

Про ставку на місцевих гравців

– Ставка у команді зроблена на місцевих вихованок. Це передусім Оксана Молова (Калуш) та Христина Філевич (Івано-Франківськ), які цього сезону повернулися до команди. Також у міжсезонні до команди приєдналася досвідчена Олена Тетерук. Помітний прогрес учнів ДЮСШ №2 – Вероніки Космач, Анни Гвічіані, Ольги Боровець, Дарини Завертайло, а також молодих 17-18-річних гравців, які вже на порозі участі у Суперлізі.

Про відданих уболівальників

– Основний лозунг команди є «Ми граємо для вас». Це насамперед стосується наших уболівальників, які активно підтримують «Франківськ». Із кожною новою грою кількість шанувальників жіночого баскетболу збільшується. Я думаю, що ми рухаємося у правильному напрямку. Місто повинно розвиватись гармонійно, повинні бути команди з ігрових видів спорту, на які прийдуть уболівальники, щоб підтримати спортсменок рідного Івано-Франківська.

Про підтримку міської та обласної влади

– Цей успіх був би неможливий без підтримки міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який постійно тримає руку на пульсі, відвідує матчі, підтримує команду. Почесний президент «Франківська-Прикарпаття» Вікторія Сусаніна вирішує усі питання команди, тому що саме місцева влада допомогла у цей складний час, зберегла команду.

У нас справді амбітні плани – грати у Європейській лізі. У нашому пріоритеті – місцеві гравці. З одного боку, можна піти легшим шляхом, запросивши кваліфікованих американських легіонерок, але чи принесуть такі перемоги задоволення – питання риторичне. Тож ми зробили ставку на виховання молодих гравців, які завдяки систематичному якісному тренувальному процесу уже зараз дають результат. Зрештою, наші дівчата вже цього року зможуть гідно представити наше місто, область та нашу державу у континентальних та світових змаганнях.

Окрема подяка голові Івано-Франківської ОДА Світлані Онищук, яка підтримує команду, цікавиться її виступами. Також варто відзначити багаторічну допомогу від Управління спорту ОДА (керівник Орест Оклієвич) та Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міськради (директор Віталій Матешко).

У 2021 році почалася наша плідна співпраця із «Прикарпаттям». Завдяки зусиллям міської влади клуб успішно виступає під назвою «Франківськ-Прикарпаття». Це дуже вдалий проєкт, адже злиття двох відомих клубів сприяло тому, що покращилися фінансові можливості команди. Зрештою, ми можемо ставити перед собою амбітні завдання.

Про завдання та перспективи-2022

– У команді зараз дуже позитивний робочий мікроклімат, який у поєднанні з якісною роботою на тренуваннях всиляє надію на те, що «Франківськ-Прикарпаття» у сезоні 2021-2022 зможе потрапити в зону плей-офф Суперліги (єдина команда з олімпійського ігрового виду спорту в елітному дивізіоні чемпіонату України) та достойно представити Івано-Франківщину в елітному дивізіоні. Своєю чергою, підтримка міської та обласної влади, Федерації баскетболу України, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, а також партнерів клубу дозволяє з надією дивитись у найближче майбутнє. Ще раз хочу наголосити, що у наших планах вже цього року змагатися у світовій лізі ФІБА 3х3, а восени подати заявку на участь у європейських клубних змаганнях – Центральноєвропейської ліги ФІБА. Водночас, будучи єдиною ігровою командою з олімпійського виду спорту, успішно виступати в елітному дивізіоні всеукраїнських змагань – жіночій Суперлізі та баскетболі 3х3.

Західний кур’єр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *