Жовто-блакитна Італія

Інші

Не секрет, що гравці з українським паспортом найбільш затребувані в європейських топ-чемпіонатах серед усіх представників колишнього СРСР. На думку відразу приходять футболісти АПЛ Олександр Зінченко з «Манчестер Сіті», Андрій Ярмоленко з «Вест Хема» і Віталій Миколенко з «Евертона», представник Ла Ліги Андрій Лунін з мадридського «Реала», а також футболіст Примейра-ліги Роман Яремчук з «Бенфіки». 

Проте є на карті Європи чемпіонат, до якого в українських любителів футболу вже багато років прикута особлива увага. Мова про італійську Серію А, ставки на яку приймає Parimatch БК. Італія після виступів там форварда «Мілана» Андрія Шевченка на початку нульових стала для українців другим національним чемпіонатом. Представники «жовто-блакитних» і донині пишуть історію Серії А — хто ж вони?

Руслан Малиновський («Аталанта»)

Головною українською зіркою на Апеннінському півострові є Руслан Малиновський з «Аталанти». Уродженець Житомира прийшов у команду в 2019 році і зараз проводить третій сезон у складі команди Джан П’єро Гасперіні. «Аталанта» не так популярна, як той же «Мілан» Шевченко з нульових, однак команда з Бергамо три останніх сезони представляє Італію в Лізі Чемпіонів. Тренера «Аталанти» Гасперіні в Італії називають диктатором, однак алленаторе довіряє Руслану і українець платить йому корисними діями на полі.

У нинішньому сезоні на рахунку Малини шість голів і два асиста, всього ж за три сезони перебування в Італії 28-річний півзахисник збірної України забив 22 голи і набрав 16 асистентських балів. Якщо вам цього здасться мало на тлі гольових досягнень Андрія Шевченка в «Мілані», то поспішаємо вас розчарувати: на відміну від Шеви Малиновський грає на позиції треквартисти, таким чином його прямий обов’язок в клубі — розганяти атаки команди і створювати моменти для партнерів, з чим він успішно справляється, не забуваючи вражати ворота суперників. Особливо мотивований Руслан Малиновський в матчах з гегемоном Серії А останніх років — туринським «Ювентусом», яким встиг відвантажити вже 4 голи.

Віктор Коваленко («Спеція»)

Як і Руслан Малиновський, вихованець «Шахтаря» Віктор Коваленко почав свій шлях на Апеннінах в «Аталанті», однак його виступ за команду з Бергамо обмежився лише однією грою в сезоні 2020/21, після чого півзахисник був відданий в оренду в легурійську «Спецію». Варто відзначити, що в єдиній грі проти «Верони» він вийшов на поле на 87-й хвилині і змінив як раз-таки Руслана Малиновського.

Ігрові якості Коваленко явно більше підходять для його нового клубу, ніж попереднього. У нинішньому сезоні він вже зіграв у 15 матчах за «Спецію». На рахунку українця один забитий гол і три передачі, однак результативні бали не входять у прямі обов’язки руйнівника і опорного півзахисника. Єдиний гол, а заодно і гольову передачу, український гравець центру поля оформив у зустрічі з «Салернитаной» у жовтні 2021 року. «Спеція», до речі, той матч виграла з рахунком 2:1. Легурійці не відносяться до фаворитів італійського футболу, однак під керівництвом Тьяго Мотти успішно захищають своє «місце під сонцем» в цьому сезоні, перебуваючи в чотирьох очках від зони вильоту.

Владислав Супряга («Сампдорія»)

Пригода вихованця «Дніпра» на Апеннінах тільки починається. Владислав Супряга поповнив ряди генуезької «Сампдорії» зовсім недавно — перехід відбувся в кінці січня 2022. Дебют українського форварда, не можна назвати вдалим. У першому матчі за «Сампо» Владислав вийшов на заміну на 36-й хвилині, змінивши Маноло Габбьядини, проте вже через 22 хвилини був замінений на Андреа Конті. Футбольним уболівальникам відомо, що такі заміни означають або травму гравця, або крайнє невдоволення тренера. Другий варіант — випадок Супряги, отримав від порталу Whoscored в тому матчі оцінку 5.9 — гірше у складі «Сампдорії» в той вечір не зіграв ніхто. Варто відзначити, що команда розгромила в тій грі «Сассуоло» (4:0), а вийшов замість Супряги Конті забив гол через п’ять хвилин після появи на полі. Можливо, Владиславу потрібно підшукати іншу команду на Апеннінах, адже завоювати місце в складі «Сампдорії» при живих атаканте Фабіо Квальяреллі, Франческо Капуто і Маноло Габбьядини практично неможливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *