Михайло Мельник: “З травня розпочинається тренувальний збір в Естонії”

Волейбол ТОП

Ексклюзивний коментар Суспільне Спорт очільника української федерації волейболу.

Україна отримала право виступити на чемпіонаті світу з волейболу. Це стало можливе після того, як Росію відсторонили від змагань, а турнір перенесли до Польщі і Словенії.

На відміну від попередніх розіграшів чемпіонату світу з волейболу, на цей турнір команди відбиралися без кваліфікації. Через пандемію коронавірусу більша кількість учасників отримала право зіграти на турнірі завдяки результатам на континентальних першостях та за світовим рейтингом.

Україна не пройшла за світовим рейтингом, посівши перше “непрохідне” місце. Проте після зняття Росії непрохідне місце України стало прохідним, і вона все ж потрапила на чемпіонат світу.

Президент федерації волейболу України Михайло Мельник в ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Спорт розповів деталі того, яким саме чином право на участь у турнірі віддали саме “жовто-синім”.

Мельник звернув увагу на те, що Україна могла і не отримати право на участь у турнірі. Це залежало від того, куди б перенесли чемпіонат світу.

  • Про емоції від отримання права зіграти на чемпіонаті світу

“Чесно кажучи, давно думав, не лише зараз, коли розпочалися воєнні дії, а ще з того року, що у Росії відберуть чемпіонат світу. Тому що з багатьох видів спорту у Росії забирали це право. Волейбол тримався до останнього, але ось надійшла ця звістка”.

  • Як Україна отримала право на участь у турнірі

“Коли Росію відсторонили від змагань, ми були першими у рейтингу, але було одне “але”: якщо господарем чемпіонату світу стала б країна, яка не потрапила на чемпіонат світу, ми б пролітали. А оскільки і поляки, і словенці стоять вище за нас у рейтингу, ми наступні і проходимо. Це величезна подія для всього українського волейболу і для спорту, особливо у такий час. Не можу передати емоції, можу уявити, які емоції у гравців, тренерів та вболівальників”.

  • Про суперників України по групі

“Знаю, що наша група буде у Польщі. Склад – Сербія, Пуерто-Ріко та Туніс. Скажу, що це ненайгірший результат. Групою ми не обмежимося”.

  • Про те, у якому стані гравці України та найближчі плани

“Хто грає за кордоном, то продовжує чемпіонат: Плотницький, Ковальов, Тупчій. Наш основний склад збірної – відсотків 80 це були гравці “Епіцентра”. Вони зараз знаходяться в Україні. 3 травня розпочинається тренувальний збір в Естонії, домовилися з естонською федерацією. Збірна буде там три тижні, і 25 травня у нас розпочинаються ігри у Золотій Євролізі“.

“Будуть проблеми, оскільки хлопці два місяці без м’яча. Але думаю, що наша віра і сила допоможуть хлопцям. Ну і ці три тижні підготовки треба провести по максимуму, щоб бути готовими. Маємо запрошення від збірної Польщі – чинного чемпіона світу – про спільний тренувальний збір перед чемпіонатом світу“.

“25 травня розпочинається, і якщо ми потрапляємо у фінал Золотої Євроліги, то він відбудеться аж 19 червня. Чемпіонат світу у серпні, відповідно у липні розпочнеться підготовчий період до чемпіонату світу, він, скоріше за все, буде у Польщі“.

  • Про участь у відборі на Олімпіаду-2024

“FIVB опублікувала принципи відбору на Олімпійські ігри, і у нас є великі шанси бути учасниками цього відбору: лише перші 24 команди можуть брати участь у ньому. На даний момент ми 23-ті, повинні грати у Євролізі, щоб не впасти нижче у рейтингу, а взагалі краще піднятися. [Пуерто-Ріко], що йде на 24-му місці, відстає від нас на одне очко, а від 22-го [Китаю] ми відстаємо на два. Тому все дуже щільно, і нам потрібно грати. Покладаємо надії на цю Золоту Євролігу”.

Що відомо

  • Україна лише вдруге в історії виступить на чемпіонаті світу з волейболу. У 1998 році українці посіли 9-12 місце.
  • У 2021 році Україна виступила на Євро з волейболу, де вийшла у плей-оф, але поступилася саме Росії у чотирьох сетах.
  • Україна грала проти Сербії на Євро з волейболу, програвши 0:3. Проти Туніса та Пуерто-Ріко українці зіграють вперше на рівні чемпіонату світу.

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *