Андрій Дроздов: “Сподіваюсь, що наступного року ми заявимо команду й у Вищу лігу!”

Баскетбол Пряма мова

Баскетбольний клуб «Прикарпаття—Говерла» братиме участь у найпрестижнішому турнірі України – Суперлізі.

Фіртка поспілкувалася з багаторічним директором клубу Андрієм Володимировичем Дроздовим про підготовку, фінансування, команду, кадрову ситуацію та академію.


Про приставку «Прикарпаття»


Сім років тому, коли ми перестали брати участь у Суперлізі, потрібно було думати, як працювати далі. Я зустрівся із міським головою Русланом Марцінківим і ми обговорювали, що робити далі та як зберегти клуб. Міський голова допомагає всім спортивним клубам, товариствам та спортсменам.

Це, звісно, дуже добре, але запитання полягало в тому, як зробити це все ефективно під одним началом. Тобто, створити клуб, от як, наприклад, “Прикарпаття”. Я завжди спорткомітету казав, що необхідно зробити якийсь дизайн спортивної форми та емблеми для Івано-Франківська. Щоб всі, кому допомагає місто, були в одних кольорах та в одному дизайні, щоб футболісти, баскетболісти, волейболісти – були в одному стилі. Це виглядає круто. Нарешті зараз це вже є.

Ось сьогодні в Україні є “Дніпро” – баскетбольна та футбольна чоловічі команди. Де ще є таке? У нас подивіться – за європейським прикладом: Бенфіка, Реал чи Барселона. Також є в Польщі клуби, які об’єднують багато видів спорту.

У нас зараз: “Прикарпаття” – футбольна чоловіча та жіноча, “Прикарпаття” – баскетбольна чоловіча та жіноча та волейбольна жіноча, які грають в Першій Лізі. П’ять клубів тільки спортивних ігор. Чому ще це не підтягнути? Якщо спортсмен займається, наприклад, легкою атлетикою, теквондо чи іншим видом спорту, нехай представляє клуб “Прикарпаття” – це було б круто.

Це питання, яке варто було б розв’язати, про це постійно точаться дискусії. Можливо, це питання не одного року, але поступово ми прийдемо до цього.


Про сезон у Суперлізі


Ми граємо у Суперлізі цього року. Ми давно вже розмовляємо про це, ще коли виграли Вищу лігу, а потім другі були. Я їздив у Федерацію баскетболу: вже нас просували, що ми є учасниками Суперліги. Але тоді в інших командах грали американці – та бюджети клубів були дуже великі. У нас таких грошей не було. Там питання декількох мільйонів. Де ми знайдемо такі можливості? Тому ми залишалися у Вищій лізі. 

Зате ми потроху почали підтягувати свою академію та дітей звідти. І сьогодні 80% гравців у команді – вихованці нашої академії. Це перша наша академічна група.

Була така мрія – щоб наші діти грали та складали основу нашої команди. Та Суперліга, яка має бути, зараз неможлива через повномасштабну війну. 

Ми в Івано-Франківську проводили турнір, де з нами брали участь “Дніпро”, “Будівельник” та “Київ-Баскет”. Це три команди, які, на мою думку, розіграють призові місця. 

Ми мали непоганий вигляд. Так, були десь провали, але з “Дніпром” почали непогано, проти “Київ-Баскета” був нічийний рахунок у першій половині. Думаю, потроху наберемо оберти. Команда має звикнути до тієї швидкості, до атмосфери Суперліги. 

Перша гра скоро буде. Все буде висіти: багато камер, банери. Якби не війна, то був би повний зал фанів. Впевнений, що рік-два – і все у нас вдасться.


Про фінансування


Я спілкувався з міським головою Марцінківим. Також з Тарасом Гуриком, який нас зараз курує, інакше кажучи – керівник наш. Потрібно розуміти, що не може на такому рівні як Суперліга фінансувати тільки бюджет. Так, трохи допомогти – дати заявковий внесок, закупити форму, наприклад, а потім шукати інвесторів.

Є зустрічі із місцевими підприємцями. Однак, не хочу казати наперед, вже на банерах побачите.

Проблеми з фінансуванням є завжди. Дефіцит складає десь 30%. Проте, допомагає федерація, допомагає місто. Основний тягар, можна так сказати, висить на них. 

Є спонсори ліги, і завдяки цьому федерація допомагає клубам ліги.

Хочу сказати, що наші хлопці, які складають основу команди, всі студенти нашого навчального закладу. Всі – 100%. Наша студентська команда – найкраща в Україні серед студентів. Не думаю, що десь є такого рівня команда. 

Минулого року, у нас було дві команди – у Вищій лізі та Першій лізі. Думаю, і цього року так було. Але у Суперлізі витрати дуже великі. Надіюся, наступного року ми заявимо команду й у Вищу лігу.


Чи не буде проблем із майданчиком по часу та розподілу? У манежі манеж коледжу фізичного виховання граєте ви та футзальний клуб “Ураган”. 


Ні, звичайно. А як ми раніше грали у Суперлізі та Вищій лізі?!

Так, сьогодні вимоги можуть бути інші, але тоді, коли ми з’явилися, то було щось нове для нас. 


Кадрова ситуація


Зрозуміло, що минулого року у нас грали тільки студенти. Якщо команда залишалася у Вищій лізі, то так і було надалі, нікого б не запрошували.

Тепер, нам прийшлося запросити досвідчених гравців, у яких є досвід виступів у Суперлізі. Так, могли б грати суто своїми, але хочеться, щоб команда була конкурентно здібною. 

Якщо знайдемо якісь додаткові фінанси, то ще когось запросимо. Зрозуміло, що з-за кордону ніхто не приїде, тому шукатимемо в Україні.


Про підготовку до сезону та цілі, які поставленні перед командою


Ну цілі озвучать на пресконференції, яка має бути незабаром. Колись, коли ми потрапили у Суперлігу, то ходив такий жарт у нас.

Керівник сказав тренеру – головне, щоб Львів був позаду. У нас дербі з Львовом. 

Будемо боротися за четвірку-п’ятірку.


Чи не засмучує вас те, що цього року немає плей-оф?


Скажу свою думку, чому немає плей-оф. Є команди, які грають у єврокубках. Є, наприклад Будівельник, які грають у Європі й там знаходиться за кордоном. І є, наприклад Запоріжжя. Команда добре грає, знаходиться в лідерах, а потім коли плей-оф, то Будівельник привозить основну команду й мають усі шанси стати першими. 

Тому вирішили так: не три кола та плей-оф, а просто чотири кола. Зрозуміло, що плей-оф – це завжди цікаво. Інтрига як-не-як.


Про підготовку до першого туру


Велика честь, що перший тур нам дали. Ми зараз готуємося, шість матчів маємо прийняти за три дні. Весь фінансовий тягар лягає на клуб, який приймає ігри. Це дуже велика сума. Наразі ми шукаємо ці кошти. 

Готуємо технічне обладнання: табло, камери, щоб була система повторів. Встановлюватимемо та тестуватимемо.


Про академію


Маємо дуже непоганий склад 2007 року народженням. Хлопцям 15 років, вони грають у Юнацькій лізі. Зокрема, вже три тури провели, займають перше місце.

Є там декілька осіб, які можуть підсилити команду через декілька років. 


Побажання вболівальникам


Сумно, що без фанів будуть ігри. У нас взагалі вболівальники найкращі в Україні. Наприклад, коли грали в Суперлізі, то переповнені трибуни були у Миколаєві та Дніпрі. Підтримка була дуже сильна.

А коли їхали на дербі до Львова, то туди їхало три автобуси. Команди виходили на майданчики, а вболівальники кричали “Говерла”. Це було настільки потужно, що аж мурахи були по шкірі.

На жаль, через російську повномасштабну агресію фани не зможуть підтримати команду на майданчику під час гри. Однак, найголовніше, щоб Україна якнайскоріше перемогла. 


ФІРТКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *