В Жіночій баскетбольній лізі поменшало команд. Дві групи об’єднали

Баскетбол

Сьогодні відбулося засідання виконавчого комітету Федерації баскетболу України. Засідання відбулося у онлайн форматі на платформі zoom та офлан – у конференс холі готелю Sky Loft.

Зібрання стало першим нової каденції членів виконкому після переобрання Михайла Бродського президентом ФБУ та припало на день народження баскетболу, яке відзначають 21-го грудня.

Серед низки питань було затверджено зміни до правил проведення чемпіонату України серед жіночих команд. Зважаючи на відмову участі у змаганнях БК «Динамо» одна з груп жіночої ліги мала 5 клубів, а інша 7. Зважаючи на це було прийнято рішення об’єднати групи в одну та зменшити кількість кіл з трьох, як то було раніше, до двох. Таким чином кожна команд у сезоні 2022/2023 зіграє по 22 матчі (раніше було 24).

Змагання, як і раніше, проходитимуть у баблах, а чемпіона визначитимуть виключно після завершення регулярного чемпіонату.

  Окремою темою засідання виконкому ФБУ було затвердження списку суддів та комісарів ФБУ для отримання ліцензій ФІБА на період 2023-2024 р.р. З ініціативи президента ФБУ технічна комісія має сприяти збільшенню кількості суддів та комісарів категорії FIBA.

Виконком розглянув питання щодо звернення до ФІБА стосовно включення українки Марини Ткаченко до Залу Слави ФІБА.

Марина Ткаченко — легендарна постать в українському жіночому баскетболі. Олімпійська чемпіонка, дворазова чемпіонка Європи. В складі збірної СССР Ткаченко виграла чемпіонат Європи 1991 року, в складі об’єднаної збірної виграла Олімпійські ігри 1992 року. Головні досягнення всього українського баскетболу часів незалежності – перемога на жіночому чемпіонаті Європи 1995 року (до сьогодні єдина перемога в історії) та участь в Олімпіаді в Атланті, де українські дівчата стали четвертими (до сьогодні – єдина участь баскетбольних збірних на Олімпійських іграх). Саме атакуюча захисниця Марина Ткаченко була головною зіркою тієї збірної.

Важливим питанням виконкому ФБУ став розгляд апеляційної скарги на Рішення Комісії з правових відносин ФБУ від 22.09.2022 р. по справі щодо причетності судді Амбросова М. (дискваліфікація пожиттєво) до пред’явлення підробленого листа ФБУ від 26.05. 2022 р. Після розгляду справи Комісією з правових відносин ФБУ було прийнято рішення відсторонити Амбросова М. від здійснення будь-якої діяльності, пов’язаної з баскетболом (адміністративної, спортивної та ін.) пожиттєво за порушення статті 57 Дисциплінарного кодексу Федерації баскетболу України «Фальсифікація, усна/письмова заява, яка не відповідає дійсності», а саме підробку листа ФБУ від 26.05.2022 р. № 127/1.

Наприкінці засідання президент ФБУ, Михайло Бродський наголосив на важливості мотивації вихованців українського баскетболу у допомозі баскетбольним школам, вихованцями яких є самі гравці. Створена робоча група щодо реалізації цього питання до якої увійшов віце-президент ФБУ – Сергій Ліщук.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *